Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Båtkollisjon på kaia

«Antarctic Dream» skulle legge til kai da båten i stedet kjørte rett inn i «Langøysund». FOTO: Svein Nordahl

Båtkollisjon på kaia

Cruisebåten «Antarctic Dream» kjørte tirsdag morgen rett inn i «Langøysund», som lå til kai ved Bykaia.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.08.2009 kl 10:28

– Det var helt uvirkelig, jeg tenkte at dette går ikke an, dette skjer ikke, sier Svein Nordahl, som var øyevitne til hendelsen.

Nordahl jobber som bussjåfør og var på Bykaia for å hente passasjerlistene over hvem som skulle være med «Langøysund» på dagens tur til Pyramiden. 

– «Antarctic Dream» hadde bra fart og opprettholdt farta til den var godt innpå båten vår. Jeg så at det kom til å gå galt og heiv opp fotoapparatet og tok en serie med bilder, sier Nordahl. 

Ingen skadet

«Antarctic Dream» eies av det chilenske rederiet Antarctic Shipping S. A. og kan ta 80 passasjerer. Anløpet til Longyearbyen i dag var årets siste. Kollisjonen skjedde rett etter klokken 07.30, da cruisebåten var i ferd med å legge til ved Bykaia. I stedet kjørte den rett inn i siden på «Langøysund», som fikk store skader på krana som blant annet blir brukt til å sette redningsfartøyer på vannet. Cruisebåten fikk bare noen riper i skroget. Ingen personer ble skadet.

Motoren reagerte ikke

– Vi har snakket med begge kapteinene og tatt promilletest av dem, sier sysselmannsførstebetjent Rune Fred Jensen.

– Hadde tåka noe å si for uhellet?

– Nei, kapteinen om bord på «Antarctic Dream» har forklart at han prøvde å bakke opp, men at motoren ikke reagerte som den skulle, svarer Jensen.

Hendelsen blir ifølge Jensen ikke anmeldt, men er en undersøkelsessak for Sysselmannen.

– Dette blir et forhold de to selskapene imellom, sier Jensen.

Vurderer sjødyktigheten

Sjøfartsdirektoratet, som tilfeldigvis er i Longyearbyen, skal nå vurdere om de to fartøyene er sjødyktige. Etter planen skulle «Antarctic Dream» gå fra Longyearbyen klokken 17 i ettermiddag. På grunn av ulykken er det usikkert om seilasen kan gå som planlagt.

– Jeg kan ikke si hvor lenge de må ligge til kai. Nå skal vi ha en kontroll på båten, så får vi se, sier overingeniør i Sjøfartsdirektoratet, Stein Vedvik.

– Når kan Langøysund dra ut med passasjerer igjen?

– De er i kontakt med Sjøfartsdirektoratet sitt kontor i Haugesund. Jeg kan ikke si noe mer om hvor lang tid det vil ta, før de har kommet opp med en plan på redningsmidlene sine, sier Vedvik.

De rundt 25 passasjerene som skulle vært med «Langøysund» i dag fikk i stedet tilbud om å bli med «Polargirl» til Barentsburg. 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!