Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Båten må vente

 

Båten må vente

Sysselmannen lar ikke Basecamp bryte «Noorderlicth» ut av isen før tiden, av hensyn til dyreliv og sikkerhet for turfolk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.05.2011 kl 11:43

Basecamp Spitsbergen søkte tidligere i år om å bryte seilskuta «Noorderlicht» ut av Tempelfjorden 10. mai. I tillatelsen Basecamp har fått fra Sysselmannen står det at utbryting av båten tidligst kan skje første virkedag etter 17. mai-helga. Det av hensyn til turfolk som vil krysse fjorden.

I søknaden la Basecamp ved en liste med observa­sjoner over de som hadde krysset fjorden fra 15. mai i fjor. Det brukte de som begrunnelse for at 17. mai-helga ikke er noen stor utfartshelg.

I svarbrevet til turoperatøren skriver Sysselmannen at de ikke kan tillegge listen avgjørende vekt siden den ikke er komplett.

Vurderer klage

Sysselmannen har også forhørt seg med Norsk Polarinstitutt om hvordan isbryting kan påvirke miljøet. «Selve isbrytingen vil gjøre en forstyrrelse for dyrelivet, særlig for hvalross med unger vil dette kunne ha negative konsekvenser i den aktuelle perioden, men også for ringsel med unger vil forstyrrelsene være negativt», står det i avslaget til Basecamp.

– Det er aldri positivt å få et negativt svar på en søknad. Men vi forholder oss til at vi bryter ut båten etter 22. mai, sier daglig leder Solfrid Håkenstad i Basecamp Spitsbergen.

Selskapet vurderer likevel å klage på vedtaket.

Det ligger fremdeles is i Tempel­fjorden og «Noorderlicht» må trolig ha isbryterhjelp for å komme seg ut.

– Vi har fått god assistanse av «A. Belikov» tidligere, så det er et alternativ, sier Håkenstad.

Strenge regler

Da Sysselmannen fikk søknaden fra Basecamp om isbryting tidligere enn tillatelsen åpner for, fortalte de at de skulle diskutere bryting av is prinsipielt.

– Vi har mange enkeltsaker med isbryting, blant annet med Store Norske i Van Mijenfjorden. Før vi behandler denne søknaden, må vi ha en helhetlig policy. Svaret på denne søknaden vil bli førende for annen isbryting, sa reiselivsrådgiver Stein Tore Petersen i februar.

Diskusjonen har ikke ført til endringer, som forbud mot isbryting i visse områder.

– Men det er strenge regler. Svalbardmiljøloven sier at de som bryter is må ta hensyn til miljø og sikkerhet, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Han legger til at Sysselmannen kan gi forbud mot bryting av is blant annet om våren når sel får unger og av sikkerhetshensyn.

«Noorderlicht» ble brutt inn i isen julaften. 

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!