Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Båten må vente

 

Båten må vente

Sysselmannen lar ikke Basecamp bryte «Noorderlicth» ut av isen før tiden, av hensyn til dyreliv og sikkerhet for turfolk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.05.2011 kl 11:43

Basecamp Spitsbergen søkte tidligere i år om å bryte seilskuta «Noorderlicht» ut av Tempelfjorden 10. mai. I tillatelsen Basecamp har fått fra Sysselmannen står det at utbryting av båten tidligst kan skje første virkedag etter 17. mai-helga. Det av hensyn til turfolk som vil krysse fjorden.

I søknaden la Basecamp ved en liste med observa­sjoner over de som hadde krysset fjorden fra 15. mai i fjor. Det brukte de som begrunnelse for at 17. mai-helga ikke er noen stor utfartshelg.

I svarbrevet til turoperatøren skriver Sysselmannen at de ikke kan tillegge listen avgjørende vekt siden den ikke er komplett.

Vurderer klage

Sysselmannen har også forhørt seg med Norsk Polarinstitutt om hvordan isbryting kan påvirke miljøet. «Selve isbrytingen vil gjøre en forstyrrelse for dyrelivet, særlig for hvalross med unger vil dette kunne ha negative konsekvenser i den aktuelle perioden, men også for ringsel med unger vil forstyrrelsene være negativt», står det i avslaget til Basecamp.

– Det er aldri positivt å få et negativt svar på en søknad. Men vi forholder oss til at vi bryter ut båten etter 22. mai, sier daglig leder Solfrid Håkenstad i Basecamp Spitsbergen.

Selskapet vurderer likevel å klage på vedtaket.

Det ligger fremdeles is i Tempel­fjorden og «Noorderlicht» må trolig ha isbryterhjelp for å komme seg ut.

– Vi har fått god assistanse av «A. Belikov» tidligere, så det er et alternativ, sier Håkenstad.

Strenge regler

Da Sysselmannen fikk søknaden fra Basecamp om isbryting tidligere enn tillatelsen åpner for, fortalte de at de skulle diskutere bryting av is prinsipielt.

– Vi har mange enkeltsaker med isbryting, blant annet med Store Norske i Van Mijenfjorden. Før vi behandler denne søknaden, må vi ha en helhetlig policy. Svaret på denne søknaden vil bli førende for annen isbryting, sa reiselivsrådgiver Stein Tore Petersen i februar.

Diskusjonen har ikke ført til endringer, som forbud mot isbryting i visse områder.

– Men det er strenge regler. Svalbardmiljøloven sier at de som bryter is må ta hensyn til miljø og sikkerhet, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Han legger til at Sysselmannen kan gi forbud mot bryting av is blant annet om våren når sel får unger og av sikkerhetshensyn.

«Noorderlicht» ble brutt inn i isen julaften. 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!