Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Båten må vente

 

Båten må vente

Sysselmannen lar ikke Basecamp bryte «Noorderlicth» ut av isen før tiden, av hensyn til dyreliv og sikkerhet for turfolk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.05.2011 kl 11:43

Basecamp Spitsbergen søkte tidligere i år om å bryte seilskuta «Noorderlicht» ut av Tempelfjorden 10. mai. I tillatelsen Basecamp har fått fra Sysselmannen står det at utbryting av båten tidligst kan skje første virkedag etter 17. mai-helga. Det av hensyn til turfolk som vil krysse fjorden.

I søknaden la Basecamp ved en liste med observa­sjoner over de som hadde krysset fjorden fra 15. mai i fjor. Det brukte de som begrunnelse for at 17. mai-helga ikke er noen stor utfartshelg.

I svarbrevet til turoperatøren skriver Sysselmannen at de ikke kan tillegge listen avgjørende vekt siden den ikke er komplett.

Vurderer klage

Sysselmannen har også forhørt seg med Norsk Polarinstitutt om hvordan isbryting kan påvirke miljøet. «Selve isbrytingen vil gjøre en forstyrrelse for dyrelivet, særlig for hvalross med unger vil dette kunne ha negative konsekvenser i den aktuelle perioden, men også for ringsel med unger vil forstyrrelsene være negativt», står det i avslaget til Basecamp.

– Det er aldri positivt å få et negativt svar på en søknad. Men vi forholder oss til at vi bryter ut båten etter 22. mai, sier daglig leder Solfrid Håkenstad i Basecamp Spitsbergen.

Selskapet vurderer likevel å klage på vedtaket.

Det ligger fremdeles is i Tempel­fjorden og «Noorderlicht» må trolig ha isbryterhjelp for å komme seg ut.

– Vi har fått god assistanse av «A. Belikov» tidligere, så det er et alternativ, sier Håkenstad.

Strenge regler

Da Sysselmannen fikk søknaden fra Basecamp om isbryting tidligere enn tillatelsen åpner for, fortalte de at de skulle diskutere bryting av is prinsipielt.

– Vi har mange enkeltsaker med isbryting, blant annet med Store Norske i Van Mijenfjorden. Før vi behandler denne søknaden, må vi ha en helhetlig policy. Svaret på denne søknaden vil bli førende for annen isbryting, sa reiselivsrådgiver Stein Tore Petersen i februar.

Diskusjonen har ikke ført til endringer, som forbud mot isbryting i visse områder.

– Men det er strenge regler. Svalbardmiljøloven sier at de som bryter is må ta hensyn til miljø og sikkerhet, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Han legger til at Sysselmannen kan gi forbud mot bryting av is blant annet om våren når sel får unger og av sikkerhetshensyn.

«Noorderlicht» ble brutt inn i isen julaften. 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!