Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Båt med sluknings­utstyr til Barentsburg

 

Båt med sluknings­utstyr til Barentsburg

Onsdag kom en lastebåt fra Murmansk til Barentsburg med tungt utstyr for å få kontroll over de brennende steintippene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Utstyret skulle opprinnelig vært på plass alt i fjor høst, men nå omsider er utstyret Trust Arktikugol har ventet på så lenge ankommet Barentsburg.
Tålmodigheten hos Sysselmannen var i ferd med å ta slutt, etter at høytstående personer i den russiske statsforvaltning ved flere anledninger hadde lovet at ustyret skulle være på plass innen utgangen av 2006.
På direkte spørsmål fra Sysselmannen så sent som i forrige uke kunne ikke gruvedirektør Boris I. Nagajuk i Trust Arktikugol bekrefte at det ville være bulldoser om bord i båten.

Utstyr ankommet
Svalbardposten møtte Nagajuk tirsdag og fikk bekreftet at bulldoseren var om bord, sammen med en brannbil og fire lastebiler. På spørsmålet om han fant presset fra norske myndigheter om å få kontroll over steintippene ubehagelig, ristet han på hodet.
– Vi har et godt samarbeid med Sysselmannen, det er ikke noe problem, svarte han.
Etter at det for noe over ett år siden ble oppdaget brann i en gammel steintipp sør for bebyggelsen, ble den brennende delen av tippen isolert fra resten ved hjelp av en bred branngrøft doset tvers gjennom massene.
Sysselmannen har akseptert at den brennende delen skal få brenne ut, men at russerne med alle midler må hindre at brannen sprer seg.

Damp, ikke røyk
Da Svalbardposten søndag undersøkte tilstanden på brannstedet tydet alt på at nettopp det hadde skjedd og at det brant på begge sider av branngrøfta.
Gruvedirektør Nagajuk nektet for at det var tilfelle, og sa at det kun var damp som var blitt observert.
– Det er varmt der, derfor damper det, men brann er det ikke snakk om, fastslo han.
Så snart bulldoseren og det øvrige utstyret er tatt i land vil arbeidet starte med å minske høyden på samtlige steintipper i Barentsburg. Noe av massene vil bli fraktet bort med lastebilene, noe vil bli doset utover i terrenget.

Ny generaldirektør
På spørsmål fra Svalbardposten om situasjonen for tidligere generaldirektør i Trust Arktikugol, Jurij V. Tsivka, svarte Boris I. Nagajuk at han fortsatt var syk. Nagajuk bekreftet samtidig at Tsivka ikke lenger var generaldirektør, men erstattet av Alexander P. Veselov.
Veselov var på Svalbard i fjor høst da en delegasjon fra Det russiske energidirektoratet var i Barentsburg for å sette seg inn i forholdene. Delegasjonen hadde også møte med Sysselmannen.
Ifølge velinformerte kilder vil Veselov komme til Svalbard i slutten av måneden.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!