Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Basecamp overtar Isfjord Radio

Det er en helt spesiell stemning på Isfjord Radio som Basecamp lover å bevare selv om stedet skal oppgraderes. FOTO: Stein Simenstad

Basecamp overtar Isfjord Radio

Basecamp har fått kontrakt med Store Norske om driften av Isfjord Radio på Kapp Linné.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi har inngått en langsiktig leieavtale med Store Norske og skal ta på oss en god del ansvar for å oppgradere stasjonen sammen med dem. Som eiere vil de ha ansvaret for det utvendige på bygningene, mens vi har ansvaret for det innvendige. Vi håper å komme i gang så tidlig som mulig i 2008, sier daglig leder i Basecamp, Brita Knutsen Dahl.
Hun forteller at Basecamp har store planer med overnattingsstedet, som de overtar 1. januar neste år.
– Vi planlegger å drive større deler av året enn bare vintersesongen. Vi ønsker å få på plass et vertskap som er helårsbasert på Isfjord Radio, slik at det ikke blir noen lange perioder uten vertskap. Vi ønsker å jobbe med folk som er i systemet og som skal ha full jobb i Basecamp hele året, sier Knutsen Dahl.
Siden 2002 har Stein Simenstad og Helga Eide vært vertskap på stasjonen, men Basecamp har ifølge Knutsen Dahl ikke vært i kontakt med dem.

Flere båtturer
Allerede til vinteren planlegger selskapet å gjøre noe med brygga ved stasjonen, slik at det blir lettere å legge til med båt. Båtturene skal etter planen starte neste sommer.
– Vi kommer til å satse på båtturer fra Longyearbyen med overnatting på Isfjord Radio. Det er et par konkrete båter som blant annet går på Grønland i dag som kan være aktuelle, sier Knutsen Dahl.
Hun vil ikke si hvor mye penger selskapet vil legge i Isfjord Radio, men sier det er en betydelig investering. Hvor lenge Basecamp skal holde til på Kapp Linné er heller ikke helt avklart.
– Vi har en langsiktig leieavtale og mange planer, sier Knutsen Dahl.
– Er det noen fare for at stasjonen blir så eksklusiv at den bare er åpen for Basecamp sine gjester?
– Jeg tror ikke noen skal bekymre seg for det. Vi vil fortsette å ha hyggelige priser og åpent for fastboende. Vi må finne et tilsvarende system som ikke vareierer så mye fra det som har vært tidligere. Det skal bli en utrolig hyggelig plass der alle er velkomne.

Det beste anbudet
Isfjord Radio ble bygget i 1933 av den norske stat og har blant annet blitt brukt som kystradio og værvarslingsstasjon. Siden 1997 har stasjonen blitt brukt til turistvirksomhet, først av Telenor, senere av Svalbard Polar Travel og Spitsbergen Travel, som har drevet stedet siden 2002.
Det var bare Spitsbergen Travel som leverte inn anbud ved siden av Basecamp, og administrende direktør Jan Sverre Sivertsen er skuffet over at ikke Store Norske ville videreføre avtalen med dem.
– Vi er skuffet, men aksepterer at noen andre fikk kontrakten. Jeg hadde håpet de ville gå i dialog om driften først, men det har aldri vært signalisert at de ville ha noen inngående forhandlinger med oss, sier Sivertsen.
Ifølge viseadministrerende direktør i Store Norske, Dag Ivar Brekke, hadde Basecamp det beste anbudet.
– Det viktigste for oss er det økonomiske, for Isfjord Radio er et kostbart sted å eie. Basecamp leverte det klart beste anbudet der. I tillegg er ideene veldig spennende, og det betyr litt for oss at de som er der er gode ambassadører for oss, sier Brekke.
Han legger til at det hele tiden har ligget i kortene at det skal gjøres noe med stedet, og at det er noe alle har vært klar over innen reiselivsnæringen.

Stasjonens historie
Ifølge Knutsen Dahl er Basecamp opptatt av å bevare det opprinnelige og få fram det historiske perspektivet på stasjonen, samtidig som den blir oppgradert.
– Til vinteren kommer vi til å ta tak i fellesområdene, og deretter blir det fullt trykk innvendig med vedlikehold og oppgradering. Vi ser for oss et samarbeid med folk som har bodd på stasjonen tidligere og få tak i bilder og litteratur om stedet. En viktig del for oss vil være å vise besøkende den betydning stasjonen har hatt siden 1933 for kommunikasjon til og fra Svalbard, sier hun.
I den forbindelse skal Basecamp opprette stiftelsen «Isfjord Radios Venner» for å ivareta stasjonens historie.
– Gjennom stiftelsen kan alle med et hjerte og engasjement for dette spesielle stedet delta i og påvirke forvaltningen og ivaretakelsen av historien som følger Isfjord Radio, sier Knutsen Dahl.
Satsingen på Kapp Linné fører til at Basecamp må øke bemanningen betraktelig, og selskapet kommer ifølge Knutsen Dahl til å jobbe mye med konseptet de første to-tre årene.
– Man kan ikke regne med at alt skal være på plass i 2008, men vi vil se mye i 2010, sier hun og legger til:
– Jeg ser for meg at det blir mye jobb og fantastisk mye moro. Alle som besøker våre utestasjoner og fangsthytter blir bergtatt og fascinert, og det er en veldig spesiell atmosfære på Isfjord Radio. Det vi håper er å bevare stasjonsfølelsen og det å være på en utpost.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!