Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Baronessens siste reise

Endelig fikk Ingeborg von Groll-Dillenburger sett frøhvelvet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Baronessens siste reise

De første cruisepassasjerene er her. Vi stoppet en av dem. Det var baronesse Ingeborg von Groll-Dillenburger (88).

Tekst:

Publisert:

Hun står ved Bykaia. Den ene hånden støtter hun mot rullatoren. Den andre holder et kart som blafrer i den sterke vinden. Det er langt inn til sentrum for en 88-åring.

– I just want to see the seed vault, sier hun med bred amerikansk aksent.

Den tyske kvinnen har lest om frøhvelvet i avisen. Prøvd å søke på nettet, men visste ikke hva det engelske eller norske navnet var. Noen hun reiste med på båten fortalte henne litt mer. Nå vil hun se det med egne øyne.

– Jeg tar deg med hvis du forteller din historie.

– Avtale!

De ungdommelige årene

Ingeborg von Groll-Dillenburger har bursdag 19. april – én dag før Adolf Hitler. På barneskolen var det derfor skolefri dagen etter bursdagsselskapet.

Hun vokste opp i en adelig familie, fikk tittelen baronesse, og hoppet stadig over klassetrinn på grunn av et lyst hode. Så smart var hun, at hun ble den første studenten fra Berlin som fikk stipend til å studere i USA. Det endte med ett år i Arkansas. Hun tok Greyhound-busser over hele landet for å se seg om.

Og mens hun bodde der, ble hun forlovet. Men han var metodist og ble kalt til Brasil for å misjonere blant indianerne. Mens hennes forlovede misjonerte, møtte Ingeborg mannen i sitt liv. Helmut var ti år eldre, en enkemann med to sønner.

De rolige årene

Ingeborg var 28 år da hun hoppet av studiene og ble hjemmeværende mor i Tyskland. Lenge tok hun seg av parets seks barn. Men hun merket etter hvert et savn i livet. Det lyse hodet hennes hadde behov for å bryne seg. Hun ville ta opp igjen studiene og spurte mannen hva han tenkte om det. Helmut svarte: Gjør det hvis du har motet.

– Det var det beste svaret jeg kunne få, sier hun.

I 1980 begynte hun på universitetet. Fem år senere arbeidet hun med en doktorgrad om mytene om Den hellige gral. Den var nesten ferdig, men i siste liten mente en professor at hun måtte gjøre en del endringer for at den skulle bli godkjent. Ingeborg satte seg på bakbeina:

– Jeg er 60 år, sa jeg. Jeg forandrer ingenting.

Så hun ble aldri doktor. Men ga ut oppgaven som bok. Til sammen har hun gitt ut 20 egne bøker, og redigert ti for andre. Bøkene handler stort sett om dyr, familie og kjærlighet, og har titler som «Ein Pony musst man haben» og «Ohne Oma geht es nicht».

De mørke årene

Helmut døde i 1990. Året etter døde den yngste dattera av kreft. De neste fem årene var mørke. Hun tenkte på dem hele tiden. Gjorde ikke annet enn å stelle gravene.

Men en dag forsto hun det: De kommer ikke tilbake. Livet må gå videre.

– Det må du aldri si til noen som nettopp har mistet noen. Det er som et slag i ansiktet. Men etter hvert ble det en tanke som frigjorde meg, sier hun.

De siste årene

Og nå slår hun ut rullatoren på Bykaia. Vi har vært ved frøhvelvet og hun har sagt «marvellous» og «fantastic» flerfoldige ganger. Snart går cruiseskipet «Astor» videre mot kysten av Fastlands-Norge og videre ned til Tyskland. Der venter 6 barn, 14 barnebarn og hittil 4 oldebarn.

Ettersom hun giftet seg med en mann som ikke var adelig, har ingen av barna fått titler. Det har ingenting å si for den siste baronessen i familien.

– Jeg har skrevet bøker, malt bilder og lagd keramikk. Men det fineste jeg har skapt er mine barn, sier hun.

88-åringen begynner å trille mot sikkerhetskontrollen. Dette er første gang hun er på Svalbard. Hun kommer nok aldri igjen.

– Hvis jeg dør i morgen, er det greit. Dere må ikke gråte over meg, forteller jeg mine barn. Det er som jeg har levd tre liv, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!