Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Barnetallet går oppover

Nik Zhurkov (f.v.) Evgeny Levchenko, Liza Shtaryova og lærer Olga Inguz Andrushina. Det er blitt flere barn i aldersgruppen 2 til 16 år det siste året. FOTO: Christopher Engås

Barnetallet går oppover

De tre tiåringene som får engelskundervisning i Barentsburg har fått flere medelever det siste året.

Tekst:

Publisert:

Rektor Ella Zaborskaya banker på døra til et klasserom i Barentsburg. Uten å få noe svar innenfra, åpner hun døra. Der sitter det tre tiåringer, og når de ser at det er rektor med et besøk på slep går de nærmest opp i giv akt. De får lov til å sette seg igjen med en gang.

– Vi underviser i engelsk fra andre klasse. Men hvis man er interessert, kan man begynne tidligere, forteller Zaborskaya.

Økning i barnetallet

Befolkningen i Barentsburg har hatt ei svak økning det siste året, og mye av denne veksten skyldes at det er blitt flere barn. I fjor var det 58 barn i aldersgruppen 2 til 16 år. I år har dette tallet økt til 67, og alle nykommerne er i aldersgruppen 6 til 11 år.

Engelsklærer Irina Valerievna besitter en ettertraktet kompetanse, både i Barentsburg og i Russland som helhet.

– Russere er ikke kjent for å være spesielt gode i engelsk eller andre store språk. Det er ikke fordi vi ikke har villet, men det har skortet på kompetanse. Verken lærere eller foreldre har kunnet hjelpe dem på vei i særlig grad. Men dette er i ferd med å rette på seg, forteller rektor.

Spesiell skoledag

Skolehverdagen i Barentsburg er ganske så forskjellig fra den i Longyearbyen. På morgenen har de et spesielt hentesystem. En buss går fra boligblokk til boligblokk for å hente elevene i flere runder. 1. til 5. klasse har en skoledag fra klokka ni til 14, mens de som er eldre enn det begynner en time tidligere. Elevene behøver ikke dra hjem klokken 14, de kan være igjen på skolen helt til klokken 17.

– Det er mange som har foreldre som ikke er ferdige på jobb før klokken 16 eller 17, og da blir de igjen på skolen og gjør lekser eller leker, forteller Zaborskaya.

Og foreldrene får ikke slitne og gretne barn hjem.

– Det serveres tre måltid om dagen på skolen. Barna trenger mat, sier rektor.

Attraktivt

Undervisningen går på russisk, selv om de fleste av barna er ukrainske. Ella Zaborskaya er selv ukrainsk, og var rektor på en skole i hjemlandet før hun kom til Barentsburg. Hun sier at det er attraktivt å jobbe i den russiske bosettingen på Svalbard.

– Skolen er godt finansiert, og det gjør ting lettere. Psykologisk kan det nok være vanskeligere tidvis å være i Barentsburg, med mørketid i ei isolert lita bosetting. Men det er verdt det, smiler Zaborskaya.

Hun tjener tredobbelt så mye ved å være rektor i Barentsburg istedenfor Ukraina.

Nøkkelord

Se bildet større

Rektor Ella Zaborskaya er fornøyd både med jobben og med midlene som stilles til rådighet for skolen i Barenntsburg. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Skolen i Barentsburg har blitt pusset opp innvendig det siste året. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!