Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Barneflokken øker igjen

Mye tyder på at neste års utgave av «Barnehagedagen» får flere barn med i toget gjennom gatene i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Barneflokken øker igjen

I fjor måtte barnehagene i Longyearbyen redusere drifta på grunn av færre barn. Nå snur trenden igjen.

Tekst:

Publisert:

– Akkurat for øyeblikket ser det ut som vi er i ferd med å fylle opp alle barnehagene til neste skoleår, sier enhetsleder Anne Jahre i Longyearbyen lokalstyre (LL).

Hun presiserer at ikke alle oppsigelser av barnehageplasser er kommet inn. Men ved siste telling var det kun fem ledige barnehageplasser i byen.

Ny svingning

Totalt har de tre barnehagene Polarflokken, Kullungen og Longyearbyen barnehage 180 plasser. For bare et halvt år siden var situasjonen en helt annen. Da var det bare drøyt hundre unger i barnehagene, og alle tre barnehger har inneværende år gått nærmest på sparebluss på grunn av få unger.

Et stemningsskifte etter Store Norske-kuttene kunne være noe av årsaken. Men da, som nå, er det vanskelig å si noe bestemt om årsaken til svingningene.

Mange småbarn

Anne Jahre ser en opplagt årsak til at tallene for neste år er høyere enn inneværende år.

– En av årsakene er at LL er inne i en intens ansettelsesprosess, og det er mye familiefolk som søker seg til Longyearbyen. Mange har små barn, og det er en hovedvekt på barn under tre år, sier hun.

Barn under tre år teller for to ordinære plasser, og den unge sammensetningen bidrar også til at flere plasser er opptatt.

Må leve med

Jahre og LL planlegger full drift av alle barnehagene fra den 19. august, med 130 barn i rett alder. At tallet varierer, og er svært uforutsigbart, er bare noe lokale myndigheter må leve med, mener Jahre.

– Denne uforutsigbarheten er velkjent over mange år, og den er kommunisert til Fylkesmannen i Troms, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Det var tilløp til krisestemning etter fjorårets dropp i småbarnspopulasjonen i Longyearbyen. Slik så Svalbardpostens førsteside ut i den 7. februar i år. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!