Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Barneflokken øker igjen

Mye tyder på at neste års utgave av «Barnehagedagen» får flere barn med i toget gjennom gatene i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Barneflokken øker igjen

I fjor måtte barnehagene i Longyearbyen redusere drifta på grunn av færre barn. Nå snur trenden igjen.

– Akkurat for øyeblikket ser det ut som vi er i ferd med å fylle opp alle barnehagene til neste skoleår, sier enhetsleder Anne Jahre i Longyearbyen lokalstyre (LL).

Hun presiserer at ikke alle oppsigelser av barnehageplasser er kommet inn. Men ved siste telling var det kun fem ledige barnehageplasser i byen.

Ny svingning

Totalt har de tre barnehagene Polarflokken, Kullungen og Longyearbyen barnehage 180 plasser. For bare et halvt år siden var situasjonen en helt annen. Da var det bare drøyt hundre unger i barnehagene, og alle tre barnehger har inneværende år gått nærmest på sparebluss på grunn av få unger.

Et stemningsskifte etter Store Norske-kuttene kunne være noe av årsaken. Men da, som nå, er det vanskelig å si noe bestemt om årsaken til svingningene.

Mange småbarn

Anne Jahre ser en opplagt årsak til at tallene for neste år er høyere enn inneværende år.

– En av årsakene er at LL er inne i en intens ansettelsesprosess, og det er mye familiefolk som søker seg til Longyearbyen. Mange har små barn, og det er en hovedvekt på barn under tre år, sier hun.

Barn under tre år teller for to ordinære plasser, og den unge sammensetningen bidrar også til at flere plasser er opptatt.

Må leve med

Jahre og LL planlegger full drift av alle barnehagene fra den 19. august, med 130 barn i rett alder. At tallet varierer, og er svært uforutsigbart, er bare noe lokale myndigheter må leve med, mener Jahre.

– Denne uforutsigbarheten er velkjent over mange år, og den er kommunisert til Fylkesmannen i Troms, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Det var tilløp til krisestemning etter fjorårets dropp i småbarnspopulasjonen i Longyearbyen. Slik så Svalbardpostens førsteside ut i den 7. februar i år. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!