Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Barnebok om viktig tema

Barna i barnehagen fikk hilse på en havhest, som boka bruker som utgangspunkt for å ta opp plast-problematikken. FOTO: John Christian Nygaard

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Fredag var de to på besøk i Polarflokken barnehage for å vise frem den nye boka. Barna i barnehagen har selv vært med på søppelrydding, og fulgte spent med da Blom leste noen utdrag fra «Søppelplast i havet», som handler om livet til en havhest.

Den brukes som eksempel på problematikken rundt plastsøppel og de konsekvensene det får for blant annet dyrelivet.

– Dette er et viktig budskap om et tema barna fortjener å vite noe om. Vi har fokusert på at det er mye vi kan gjøre, og har forsøkt å skrive om utfordringene man står ovenfor. Men det er også en vanskelig balansegang, for vi ønsker ikke skape mismot, sier Kirsti Blom.

Boka, som har fått støtte fra blant annet Svalbard miljøfond, Framsenteret i Tromsø og Norsk Polarinstiutt, utgis av forlaget Cappelen Damm.

Internasjonalt

I tillegg til salg, blir boka tilgjengelig på alle bibliotek i Norge. Den ble forrige helg presentert på en bokmesse i Gøteborg, og er også tatt inn av NORLA, Senter for norsk litteratur i utlandet.

De har valgt boka som fokusbok på den store internasjonale bokmessa i Frankfurt, og det betyr at det blir en prøveoversettelse til engelsk.

Noe som innebærer at den kan få en lang og god reise i utlandet.

Gabrielsen mener det er fint at boka blir lest og sett av mange:

– Det er artig at en norsk bok når bredt ut. Selv om det i utgangspunktet er en barnebok, vil jeg si den passer i alderen 5 år til 90 år. Dette er noe alle burde lese om, for vi ser at plastsøppel er et enormt problem i verden, sier Gabrielsen.

– Hvordan er egentlig situasjonen med plast i havet?

– Det produseres 300-350 millioner tonn med plast hvert år, og innen 2050 vil dette trolig tredobles. Av all plasten som kastes vet vi at 8-10 prosent ender opp på havet, sier Gabrielsen, og forteller at 600-700 ulike arter påvirkes av det.

Dramatisk endring

Her på Svalbard er det særlig sel og fugler som får i seg plast eller går i «spøkelsesgarn» som flyter rundt. Mange reinsdyr går seg også fast i søppel og får en langsom død.

– I 1989 undersøkte vi 40 havhester, og fire av dem hadde fått i seg plast. Ved en til tilsvarende undersøkelse i 2013 var det fire av de 40 som ikke hadde plast i seg, sier Gabrielsen.

Han opplever at barn ofte er veldig opptatt av hvordan de kan bidra til å ta vare på dyrene i havet.

– Barna er ofte de som lærer om søppelsortering i barnehagen og kommer hjem og lærer de voksne, sier Gabrielsen og smiler.

Se bildet større

Forfatter Kirsti Blom og forsker Geir Wing Gabrielsen var fredag på besøk i Polarflokken barnehage og presenterte den nye boka deres «Søppelplast i havet». FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!