Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Barnas store dag i Barentsburg

Sofia (5) og de andre barna feiret julaften i det russiske samfunnet med pakker, ballett og korsang. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Barnas store dag i Barentsburg

På julaften er det ikke så farlig om man snakker russisk eller norsk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.01.2014 kl 10:31

Sval, klassisk musikk strømmer ut i kulturhuset i Barentsburg. Åtte små jenter i bløtkakekjoler tripper rundt på scenen med blå dusker i hendene. Med lette steg snurrer de grasiøst rundt som om de skulle vært elever ved Bolsjojteateret.

Like før har fem sjørøverkledte gutter vist at rekrutteringen innen russisk folkedans er god.

Mange barn
Det er julaften i Barentsburg. Den russiske-ortodokse kirke følger ennå den julianske kalenderen, noe som fører til at julaften faller på den 6. januar, 13 dager etter «vår» gregorianske kalender.

Denne jula er det 38 barn i det russiske og ukrainske samfunnet. Tallet har steget jevnt de siste årene.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø er en av de første som får si noen ord:

– Jeg vet hvilket vanskelig år 2013 har vært for dere, og jeg håper at 2014 blir et år uten ulykker og med framgang, sier han.

SE BILDESERIE FRA JULEFEIRINGA I BARENTSBURG

Fader Frost
Polargospel fra Longyearbyen er tradisjonen tro til stede og fremfører «Tenn lys» og «En stjerne skinner i natt». Svalbard Kirkes Trio bidrar også, og sokneprest Leif Magne Helgesen sier noen ord.

Men dette er først og fremst barnas dag. Barentsburg-barna fremfører et imponerende langt og tradisjonsrikt skuespill fra hjemlandene om det å være gjestmild mot fremmede. Og til slutt kommer Fader Frost og Snøprinsessa inn på scenen. Også Longyearbyens egen julenisse, Rotary-formann Rolf Johansen kom også opp på scenen, selv om dressen hans ikke klarte å matche den kongeblå kappa til Fader Frost.

Pakkene
Dermed begynte gaveutdelingen. Alle barna i Barentsburg fikk en pakke med navnet sitt på. Gavene var samlet inn blant bedrifter i Longyearbyen. Men gavmildheten var ikke enveis, også barna fra Polargospel fikk hver sin gave av Fader Frost og Snøprinsessa.

Etter forestillingen spiste barna middag sammen. Og etter hvert som ringlekene begynte var det ikke mulig å skille hvem som var fra Barentsburg og hvem som var fra Longyearbyen. De var bare barn, leende og lekende sammen en iskald julaften langt nord i havet.

SE BILDESERIE FRA JULEFEIRINGA I BARENTSBURG

Bildeserie

Julefeiring i Barentsburg

Den første julegaven: Snøprinsessa hjalp Fader Frost å dele ut pakker til barna i Barentsburg.  Foto: Christian Nicolai Bjørke
Barna feiret julaften i det russiske samfunnet med pakker, ballett og korsang. Foto: Christian Nicolai Bjørke
Bolsjoj neste: Et av mange innslag var ballett fra åtte av jentene i Barentsburg. Gutta slo til med en sjørøverdans.   Foto: Christian Nicolai Bjørke
Barna feiret julaften i det russiske samfunnet med pakker, ballett og korsang. Foto: Christian Nicolai Bjørke
Polargospel sang to sanger i Barentsburg. Foto: Christian Nicolai Bjørke
Inkludert: Også Mathea Solberg og de andre barna i Polargospel i Longyearbyen fikk en julegave – nesten to uker etter de feiret jul selv.   Foto: Christian Nicolai Bjørke
Barna feiret julaften i det russiske samfunnet med pakker, ballett og korsang. Foto: Christian Nicolai Bjørke
Høytid: Under prestens tale fikk alle i forsamlingen et lys. Flammen spredte seg fra person til person helt til hele rommet var opplyst. Foto: Christian Nicolai Bjørke
Forbrødring: Etter middag og dessert var det tid for ringleker. Plutselig satte ikke lenger språket stopper for barna. Foto: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!