Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Barna leker i kloakk

Lekeplassen i Vei 238 er frodig og grønn, men man kan tydelig se lekkasjer fra rør. FOTO: Helle Gannestad

Barna leker i kloakk

Lekeplassen i Vei 238 frister kanskje på grunn av grønt gress, men frodigheten skyldes kloakklekkasje.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.07.2012 kl 11:00

– Det har skjedd et par ganger at det blir godt gjødsla, for å si det slik, humrer tobarnsfar Tore Hoem.

Den arktiske sommerens gir ikke fantastiske vekstforhold for planter og gress. Derfor syntes Hoem det var veldig mistenkelig at området rundt lekeplassen i vei 238 er grønt og frodig.

Årsaken viste seg å være kloakklekasje og utiltenkt gjødsling.

Smeltevann og tette luftekanaler

– Huset vårt er plassert der det var avrenningsrør for kloakken før. Smeltevannet om våren kommer igjennom stikkrør rett ovenfor lekeplassen. Når luftekanalen på kloakknettet går tett, kommer det kloakk ut og blander seg med smeltevannet, forteller Hoem.

– Lekeplassen er våt konstant. Det renner en bekk igjennom den store deler av sommeren. Barn liker jo vann, så de plasker uti blandinga av kloakk og vann, sier han.

Kjapt svar

Tore Hoem sendte inn bilder til Longyearbyen Lokalstyre 15. juni. Få dager etter fikk han beskjed om at teknisk avdeling skal ruste opp kloakkhullet til å bli lekeplass igjen. Driftsingeniør ved teknisk infrastruktur, Kjersti Holte, karakteriserer det som «ikke akkurat gjennomtenkt» at lekeplassen i det hele tatt ble lagt rett nedenfor en stikkrenne. Hun tilføyer at Bydrift er veldig glad for at innbyggerne sier fra om tilfeller som dette.

– Vi har for så vidt ingen annen løsning enn at vi må lage en grøft ved siden av lekeplassen, hvor vannet kan renne forbi. Kloakken er overalt her i Longyearbyen, det er slik som skjer siden vi har rørene oppå bakken. Det viktigste er at det ikke kommer inn i husene. Vi bruker å dekke over kloakken, og det skal vi gjøre også i dette tilfellet, sier Holte. 

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Tullet seg ut i sentrum

Performance-festivalen Arcti Action er avsluttet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!