Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Barna leker i kloakk

Lekeplassen i Vei 238 er frodig og grønn, men man kan tydelig se lekkasjer fra rør. FOTO: Helle Gannestad

Barna leker i kloakk

Lekeplassen i Vei 238 frister kanskje på grunn av grønt gress, men frodigheten skyldes kloakklekkasje.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.07.2012 kl 11:00

– Det har skjedd et par ganger at det blir godt gjødsla, for å si det slik, humrer tobarnsfar Tore Hoem.

Den arktiske sommerens gir ikke fantastiske vekstforhold for planter og gress. Derfor syntes Hoem det var veldig mistenkelig at området rundt lekeplassen i vei 238 er grønt og frodig.

Årsaken viste seg å være kloakklekasje og utiltenkt gjødsling.

Smeltevann og tette luftekanaler

– Huset vårt er plassert der det var avrenningsrør for kloakken før. Smeltevannet om våren kommer igjennom stikkrør rett ovenfor lekeplassen. Når luftekanalen på kloakknettet går tett, kommer det kloakk ut og blander seg med smeltevannet, forteller Hoem.

– Lekeplassen er våt konstant. Det renner en bekk igjennom den store deler av sommeren. Barn liker jo vann, så de plasker uti blandinga av kloakk og vann, sier han.

Kjapt svar

Tore Hoem sendte inn bilder til Longyearbyen Lokalstyre 15. juni. Få dager etter fikk han beskjed om at teknisk avdeling skal ruste opp kloakkhullet til å bli lekeplass igjen. Driftsingeniør ved teknisk infrastruktur, Kjersti Holte, karakteriserer det som «ikke akkurat gjennomtenkt» at lekeplassen i det hele tatt ble lagt rett nedenfor en stikkrenne. Hun tilføyer at Bydrift er veldig glad for at innbyggerne sier fra om tilfeller som dette.

– Vi har for så vidt ingen annen løsning enn at vi må lage en grøft ved siden av lekeplassen, hvor vannet kan renne forbi. Kloakken er overalt her i Longyearbyen, det er slik som skjer siden vi har rørene oppå bakken. Det viktigste er at det ikke kommer inn i husene. Vi bruker å dekke over kloakken, og det skal vi gjøre også i dette tilfellet, sier Holte. 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!