Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Barentsburg på programmet

Første gang: Generaldirektør Aleksander P. Veselov skal snakke om Barentsburgs utvikling under Svalbardseminaret torsdag 17. januar. Det er første gang noen fra Barentsburg forteller om gruvebyen under seminaret. FOTO: Birger Amundsen

Barentsburg på programmet

Generaldirektøren i Trust Arktikugol skal fortelle om utviklingen i Barentsburg under årets svalbardseminar.

– Han skal snakke om utviklingen, så håper vi han kan se litt framover også, sier Liv Asta Ødegaard som er en av arrangørene av seminaret.

Aleksander P. Veselov begynte i jobben som generaldirektør for trusten i 2007, og blir den første fra Barentsburg på Svalbard­seminarets program.

Svalbardseminaret 2013 blir arrangert av Ødegaard fra Sysselmannen, Marit Raak Pettersen fra Norsk Polarinstitutt og Eva Therese Jenssen fra Unis. Seminaret består av åtte foredrag fordelt på fem kvelder fra 15. til 29. januar.


Starter med biologi

Som vanlig starter seminaret med biologi. Det første foredraget blir om hvalross, holdt av forsker Christian Lydersen fra Norsk Polarinstitutt. Han skal fortelle omresultatene fra de ti siste årene med forskning og overvåkning av det store sjøpattedyret.

Professor Yngve Kristoffersen ved Universitetet i Bergen var i sommer i isen helt nord til 85 grader nord med luftputebåten «Sabvabaa».

– Han møtte ulike utfordringer, og vi har bedt ham om å fortelle om turen i drivisen, sier Eva Therese Jenssen.


Turtips

De som ønsker gode råd og tips før de skal ut på tur i vinter, vil få det også. Sysselmannsførstebetjent Inge Meløy og HMS-direktør Fred Skancke Hansen ved Unis forteller om sine erfaringer.

– Det har vist seg at det er populært med tips og råd i forkant av sesongen. Vi har satt av en hel kveld, og vi har satt av tid til at folk kan stille spørsmål, sier Ødegaard.

I høst er det 20 år siden Unis ble etablert.

– Historiker Thor Bjørn Arlov skal fortelle om hvordan Unis ble til, og hvordan det har utviklet seg fram til i dag, sier Jenssen.

Videre skal Ole Humlum snakke om naturlige versus menneskeskapte klimaendringer. I høst ga han ut en artikkel som vekket debatt.

– Han kommer med en motvekt til andre teorier, sier Marit Raak Pettersen.


Fangstkvinne

Den siste seminarkvelden er viet fangstkvinnen Wanny Woldstad.

Marit Hauan, direktør ved Tromsø Museum skal fortelle om hvordan Woldstad erobret Arktis som fangstkvinne, husholderske og forteller. I tillegg skal Liv Mari Schei synge Wannys sanger.

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter avslutter foredragsserien med å fortelle hvilken innvirkning romvær og nordlys har på vår hverdag. Under seminaret kan man også få tips om nordlysfotografering.

Svalbardseminaret startet opp i 1996.

Se bildet større

Arrangerer: Marit Raak Pettersen (t.v.) fra Norsk Polarinstitutt, Liv Asta Ødegaard hos Sysselmannen og Eva Therese Jenssen hos Unis. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Positive fastlandselever

I år er det seks skoleelever fra fastlandet som går på Longyearbyen skole. Ordningen bidrar til å styrke skoletilbudet i Longyearbyen.

Forberedt på det verste

Kystverket og Sysselmannen gjennomførte tirsdag og onsdag en stor oljevernøvelse for å teste hvordan de sammen skal håndtere en skipsulykke på Svalbard.

Få ting er gøyere enn en tur med rød brannbil

Brannstasjonen åpnet seg for de minste.

Tullet seg ut i sentrum

Performance-festivalen Arcti Action er avsluttet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!