Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bamsen på vei bort

Isbjørnen har oppholdt seg på andre siden av Adventfjorden i noen dager. Nå skal den være på vei bort fra hyttefeltene. FOTO: Magnar Silseth/Sysselmannen

Bamsen på vei bort

Fredag ettermiddag var isbjørnen på nytt inne i ei hytte på Revneset. Nå har Sysselmannen drevet bamsen bort fra Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Fredag klokken 15 gikk den unge isbjørnhannen på nytt inn i hytta som tilhører Anders Ringheim på Revneset, etter å ha rasert den på jakt etter mat to dager i forveien.

I perioden mellom onsdag og fredag vandret bjørnen langs Adventfjorden, og oppholdt seg i Hiorthhamn-området ganske lenge, mens den snuste på mange hytter der. Til tider var den synlig med det blotte øye fra Longyearbyen.

Drevet vekk

Sysselmannen har hele tiden holdt øye med det potensielt livsfarlige dyret. Fredag kveld ble det bestemt å gjøre noe aktivt for å få bjørnen vekk fra hytteområdet på Revneset.

– Det ble brukt helikoter for å drive bjørnen inn i Haneskogdalen, en sidedal. Dette fordi det ble vurdert som en fare for at bjørnen skulle bli værende i hytteområdet. Den siste observasjonen vi har av isbjørnen er at den befinner seg 6-7 kilometer inn i Haneskogdalen, og er fortsatt på vei bort fra befolkede områder, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Må passe på

Sysselmannen har fått mange telefoner på formiddagen lørdag. Folk vil vite hvor bjørnen oppholder seg. Sysselmannen mener det er trygt å bevege seg over fjorden nå. Men vanlige forholdsregler må følges.

– Det skal være trygt å dra over til hytteområdene nå. Men man må sikre seg på vanlig måte som alltid på Svalbard. Vi er i isbjørnland, og det må folk alltid ha med seg, sier Olsen.

Senere i dag skal folk fra Sysselmannen ta en ny sjekk på hvor isbjørnen befinner seg.

Se bildet større

Fra å være synlig fra Longyearbyen i Hiorthhamn-området har isbjørnen nå tatt veien inn i Hanaskogdalen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!