Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bamsen på vei bort

Isbjørnen har oppholdt seg på andre siden av Adventfjorden i noen dager. Nå skal den være på vei bort fra hyttefeltene. FOTO: Magnar Silseth/Sysselmannen

Bamsen på vei bort

Fredag ettermiddag var isbjørnen på nytt inne i ei hytte på Revneset. Nå har Sysselmannen drevet bamsen bort fra Longyearbyen.

Fredag klokken 15 gikk den unge isbjørnhannen på nytt inn i hytta som tilhører Anders Ringheim på Revneset, etter å ha rasert den på jakt etter mat to dager i forveien.

I perioden mellom onsdag og fredag vandret bjørnen langs Adventfjorden, og oppholdt seg i Hiorthhamn-området ganske lenge, mens den snuste på mange hytter der. Til tider var den synlig med det blotte øye fra Longyearbyen.

Drevet vekk

Sysselmannen har hele tiden holdt øye med det potensielt livsfarlige dyret. Fredag kveld ble det bestemt å gjøre noe aktivt for å få bjørnen vekk fra hytteområdet på Revneset.

– Det ble brukt helikoter for å drive bjørnen inn i Haneskogdalen, en sidedal. Dette fordi det ble vurdert som en fare for at bjørnen skulle bli værende i hytteområdet. Den siste observasjonen vi har av isbjørnen er at den befinner seg 6-7 kilometer inn i Haneskogdalen, og er fortsatt på vei bort fra befolkede områder, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Må passe på

Sysselmannen har fått mange telefoner på formiddagen lørdag. Folk vil vite hvor bjørnen oppholder seg. Sysselmannen mener det er trygt å bevege seg over fjorden nå. Men vanlige forholdsregler må følges.

– Det skal være trygt å dra over til hytteområdene nå. Men man må sikre seg på vanlig måte som alltid på Svalbard. Vi er i isbjørnland, og det må folk alltid ha med seg, sier Olsen.

Senere i dag skal folk fra Sysselmannen ta en ny sjekk på hvor isbjørnen befinner seg.

Se bildet større

Fra å være synlig fra Longyearbyen i Hiorthhamn-området har isbjørnen nå tatt veien inn i Hanaskogdalen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!