Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bamsen forsynte seg av jegernes fangst

Jegerne måtte bare stå inne i hytta og se på at isbjørnen koste sege med jaktbyttet deres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2013 kl 09:19

Hans Gunnar Skreslett, Arne Holand og Tom Ramberg var på jakt ved Vindodden 7. september. Det skulle imidlertid vise seg at flere var interessert i reinkjøtt.

Oppdaget bjørn

Arne Holand forteller:

– Vi hadde lånt hytta til Longyearbyen jeger- og fiskerforening på stedet. Etter to og en halv time var dyret felt, og vi bar det ned fra fjellet. I halv elleve-tida var vi nede, og da vi hadde skjært oss ferdige, hang vi kjøttet høyt oppe på veggen på hytta. Klokka var blitt halv to før vi spiste nydelig sodd, forteller han.

Etter dette tok Holand og Ramberg seg en tur ut i terrenget og fikk se bamsen.

– Vi holdt oss på trygg avstand og fulgte den med kikkert. Da så det for oss ut som om den var på vei vekk fra hytta, og vi tuslet tilbake for å legge oss, sier Holand.

Det ble vurdert å henge kjøttet inne i hytta, framfor ute på veggen, men ideen ble forkastet.

– Vi fant ut at hvis isbjørnen ville ha kjøttet, var det bedre at han hadde det ute, enn at han kom inn for å hente det. Det kunne fort blitt utrivelig, sier Skreslett.

Hørte dunk

Det var Hans Gunnar Skreslett som først ante at noe ikke var helt som det skulle være.

– Jeg lå på sofaen i stua da jeg hørte et skarpt dunk utenfor hytta. Jeg reiste meg forsiktig for å undersøke saken. Og rett utenfor hytta, på tre meters avstand, satt isbjørnen og koste seg med bringa på reinen vi hadde felt, sier han.

Scenen som fulgte inneholdt tre menn i underbukser og et av verdens farligste rovdyr.

– Hans Gunnar kom inn på rommet og hvisket at nå var bjørnen på hytteveggen. I bare underbuksa gikk vi til vinduet og så at bjørnen satt der og spiste av bringa.

– Var dere redde?

– Nei. Det var ikke stemning for å være redd. Bjørnen var så rolig. Han satt bare der og koste seg og kikket litt rundt seg av og til, sier Holand.

Løp av sted

Arne Holand gjorde et videoopptak av bjørnen med telefonen sin på om lag et halvt minutt.

– Så forsøkte jeg å få litt bedre filmforhold ved å forsiktig åpne et topphengslet lite vindu på hytta. Men isbjørnen hørte knirket, det ble blikkontakt mellom ham og meg, og han tok med seg kjøttet og løp av sted. Bamsen stoppet et stykke bort i terrenget, og der ble han sittende veldig lenge. Vi hadde kikkert og kunne følge med på at den spiste, sier Holand.

Å miste en del av reinen gjør ikke noe for Hans Gunnar Skreslett.

– Jeg mistet vel om lag 20 prosent av kjøttet, men i ettertid mener jeg det var verdt det. Det som irriterer meg mer, er at jeg for en gangs skyld ikke hadde med meg fotoutstyr. Det er ikke hverdagskost å få se en isbjørn på så nært hold, sier han.

Stort for nykommer

Arne Holand er fersk på Svalbard. På denne ene turen har han fått oppleve ting som mange andre ikke opplever i løpet av mange år.

– Jeg fikk oppleve de tre store, på en måte. På veien ut til jaktstedet fikk jeg se knølhval, og det er stort, selv for en vesteråling som meg. Så fikk jeg oppleve reinjakta. Til sist fikk jeg se isbjørn på nært hold. Det var en innholdsrik tur.

Videoen som Holand tok av isbjørnen kan ses på svalbardposten.no.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!