Bamse går rundt med nylonløkke rundt halsen

I to uker har Sysselmannen på Svalbard forsøkt å finne dyret.

Legger isbjørnen mye på seg, noe den ofte gjør, kan den få store problemer med nylontauet rundt halsen.
Publisert
Etterhvert stakk bjørnen innover fjorden.
Årlig dør mange dyr på Svalbard som følge av havsøppel og avfall på land.

4. juli hadde Svalbardposten oppslag om problemene med havsøppel rundt Svalbard. Her var også problemstillingen at dyr setter seg fast i avfall fra fiskefartøy, og at flere av dem dør.

Skjebnesvangert
Under en to-ukerstur med "Arctica II" rundt Svalbard i slutten av juni så naturfotograf Svein Wik denne isbjørnen i Woodfjorden, nord på Spitbergen. Han sørget for å ta bilder av dyret, og forteller at bjørnen så ut til å være i god form til tross for nylontauet, som sannsynligvis stammer fra trålgarn.

- Den kom gående langs land, og da den kom nærmere, så vi at det hang noe fra halsen hans. Den så sprek ut og det så ikke ut for at det plaget ham, sier Wik.

- Bjørnen beveget seg langs selve Woodfjorden sørøst for Mushavna. Vi så faktisk bjørnen to dager etter hverandre. Den andre dagen lå den avslappet oppe i ei fjellside på en barflekk lengre inne i Woodfjorden, framholder han.

Inntrykket var at bjørnen så avslappet ut, men da han kom tilbake på land varslet han fra om observasjonen. Han reagerte også da han så oppslaget om havsøppel.

Selv om dyret så ut til å være i god form, kan situasjonen fort endre seg. Isbjørnen har evne til å legge på seg mye på kort tid, og det kan bli skjebnesvangert.

- Spørsmålet er hva som skjer med bjørnen om den kommer over et kadaver og legger på seg mye over kort tid. Tråden kan skjære seg ytterligere inn i halsen, bekrefter Eigil Movik, seniorrådgiver hos Sysselmannen på Svalbard

Ber om hjelp
Nå forsøker Sysselmannen å lokalisere dyret, men ifølge Movik er det som å lete etter nåla i høystakken.

- Med én gang vi fikk henvendelsen snakket jeg med blant andre isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt for å drøfte hvor stort problemet er og hva vi kan gjøre. Vi tok utgangspunkt i at bjørnen i verste fall kan få store problemer, sier han.

Planen er å få hjelp fra isbjørnforskere til å bedøve og undersøke bjørnen og skjære den løs. Det er også sendt ut melding via AECO til ekspedisjonscruiseskipene på Svalbard om å se etter dyret, men observasjonene har vært for gamle. Den siste informasjonen er fra 10. juli og gjelder observasjoner gjort 4. juli. På denne tiden kan bjørnen bevege seg langt.

– Vi har også hatt to politifolk i området, som har sett etter bjørnen for å få tatt nærbilder av den slik at vi kan få mer detaljert informasjon om hvordan garnrestene er festet, framholder Movik, som ber publikum om å kontakte politiet på Svalbard umiddelbart dersom de ser isbjørnen.

Inntrykk
Havsøppel har blitt et stort problem på Svalbard og ifølge miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen, går det om lag seks år fra ei strand er ryddet til den igjen er fylt opp av garnrester og annet skrot. Årlig gjennomfører Sysselmannen søppeltokt. Det samme gjør enkelte cruisefartøy. Flere dyr kveles og mange må også avlives årlig som følge av skader de har pådratt seg etter å ha gått seg fast i strandsøppel.

LES OGSÅ: Søppel truer dyrelivet

Svein Wik har vært mange ganger på Svalbard, og forteller at han merket seg svært mye søppel i år. Underveis fkk de trålrester i propellen, men det var dyrelivet rundt søpla som gjorde sterkest inntrykk.

– Det var på en måte en bekreftelse på isbjørnen. Vi så mye søppel på havet. Dette er den tiende turen på Svalbard, og jeg var sjokkert, sier Wik, som mener ansvaret for ryddingen på Svalbard burde gå langt utover Sysselmannen og innbyggernes dugnad.

– Jeg håper at tauet morkner litt og slipes av etter hvert. Men det kunne klart ha vært verre. Han har jo vært inne i noe som gjorde at han har fått tauet rundt seg.

Powered by Labrador CMS