Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil lage «utenomjordisk» TV

Fotograf Franek Kempa (t.v.), regissør Slawomir Batyra (t.h) og fotograf Jacek Bassa (ikke avbildet) skal til Hornsund og lage film om sine polske landsmenn som lever der. – Det blir et eventyr, sier de. FOTO: Geir Barstein

Vil lage «utenomjordisk» TV

Slawomir drømte seg bort i bøker om gamle polareventyrere. Nå skal han til Hornsund og lage film om de nye.

Tekst:

Publisert:

– I mange år har jeg lest om alle de fantastiske ekspedisjonene på nord- og sørpolen. Jeg elsker det. Og så fant jeg plutselig ut at det ligger en polsk forskningsstasjon her oppe på Svalbard, sier Slawomir Batyra, regissør i det Warsawa-baserte produksjonsselskapet Delord.

Da var det bare én ting å kjøre: Å pakke kamerasnippesken og sette kursen nordover. I rundt fire uker skal Batyra samt filmfotografene Franek Kempa og Jacek Bassa leve blant besetningen på stasjonen i Isbjørnhamna, godt sør på Spitsbergen.

– Filmen blir om mennesket, og mennesket i sin rolle som forsker. Det ser ut som en annen planet her opp, og jeg er interessert i å vite mer om de som kom til denne fremmede kloden for å utføre rare eksperimenter, sier Batyra.

Rundt ti polske forskere overvintrer på stasjonen, som ble opprettet 1957 i anledning Det internasjonale geofysiske år. I en periode hadde det til og med et norsk brevhus: 9177 Hornsund.

Batyra forteller at det er plassene forbeholdt noen få som fascinerer mest.

– Jeg skaper filmer om rare steder... interessante steder. Før har jeg blant annet laget en film fra det polske operahuset, et av de største i Europa. Mange hundre mennesker jobber for å holde hjulene i gang der, men de får du aldri se ellers, sier han.

Ingen av dem har vært i polare områder før, og vet ikke helt hva de har i vente.

– Vi må se an stedet, og så avgjør vi hvordan filmen blir, sier Bassa.

– Problemet er at vi ikke kan forlate basen alene på grunn av bjørnene. Vi har ikke våpen. Men om noen av forskerne skal ut på tur for å utføre eksperimenter, så blir vi med. I tillegg filmer vi dagliglivet inne på stasjonen, sier fotograf Franek Kempa.

Filmteamet skal – etter planen – ankomme basen i løpet av helga og bli én måned, før de hentes av båt og drar direkte tilbake til Polen.

– Men vi får se hvor lang tid vi bruker ned til Hornsund fra Longyearbyen. Jeg hørte at motoren på båten var i ustand, slik at vi bare kan bruke seilkraft. Det kan ta en stund, sier Kempa.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!