Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil lage «utenomjordisk» TV

Fotograf Franek Kempa (t.v.), regissør Slawomir Batyra (t.h) og fotograf Jacek Bassa (ikke avbildet) skal til Hornsund og lage film om sine polske landsmenn som lever der. – Det blir et eventyr, sier de. FOTO: Geir Barstein

Vil lage «utenomjordisk» TV

Slawomir drømte seg bort i bøker om gamle polareventyrere. Nå skal han til Hornsund og lage film om de nye.

– I mange år har jeg lest om alle de fantastiske ekspedisjonene på nord- og sørpolen. Jeg elsker det. Og så fant jeg plutselig ut at det ligger en polsk forskningsstasjon her oppe på Svalbard, sier Slawomir Batyra, regissør i det Warsawa-baserte produksjonsselskapet Delord.

Da var det bare én ting å kjøre: Å pakke kamerasnippesken og sette kursen nordover. I rundt fire uker skal Batyra samt filmfotografene Franek Kempa og Jacek Bassa leve blant besetningen på stasjonen i Isbjørnhamna, godt sør på Spitsbergen.

– Filmen blir om mennesket, og mennesket i sin rolle som forsker. Det ser ut som en annen planet her opp, og jeg er interessert i å vite mer om de som kom til denne fremmede kloden for å utføre rare eksperimenter, sier Batyra.

Rundt ti polske forskere overvintrer på stasjonen, som ble opprettet 1957 i anledning Det internasjonale geofysiske år. I en periode hadde det til og med et norsk brevhus: 9177 Hornsund.

Batyra forteller at det er plassene forbeholdt noen få som fascinerer mest.

– Jeg skaper filmer om rare steder... interessante steder. Før har jeg blant annet laget en film fra det polske operahuset, et av de største i Europa. Mange hundre mennesker jobber for å holde hjulene i gang der, men de får du aldri se ellers, sier han.

Ingen av dem har vært i polare områder før, og vet ikke helt hva de har i vente.

– Vi må se an stedet, og så avgjør vi hvordan filmen blir, sier Bassa.

– Problemet er at vi ikke kan forlate basen alene på grunn av bjørnene. Vi har ikke våpen. Men om noen av forskerne skal ut på tur for å utføre eksperimenter, så blir vi med. I tillegg filmer vi dagliglivet inne på stasjonen, sier fotograf Franek Kempa.

Filmteamet skal – etter planen – ankomme basen i løpet av helga og bli én måned, før de hentes av båt og drar direkte tilbake til Polen.

– Men vi får se hvor lang tid vi bruker ned til Hornsund fra Longyearbyen. Jeg hørte at motoren på båten var i ustand, slik at vi bare kan bruke seilkraft. Det kan ta en stund, sier Kempa.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!