Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vektla vekter

Johannes Log Nyheim gjettet nesten helt riktig da han skulle anslå vekta på en bunke utgaver av Svalbardposten på
yrkesmessa i forrige uke. FOTO: Christopher Engås

Vektla vekter

Johannes Log Nyheim tenkte på treningsvekter da han skulle gjette vekta. Det lønte seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2013 kl 08:44

Under yrkesmessa i Longyearbyen sist uke hadde Svalbardposten buntet i hop noen utgaver, og ba elevene gjette på vekta. Den som kom aller nærmest var Johannes Log Nyheim.

– Jeg gjettet på 6,5 kilo. Egentlig var det bare flaks, men jeg har trent litt med vekter på treningsstudio og tenkte litt på dem da jeg skrev svaret, sier han.

Fasiten var 6,45 kilo. Johannes bommet altså med skarve 50 gram.

– Ja. He he. Det var som sagt litt flaks, sier 16-åringen som er godt kjent med produktet han gjettet vekta på.

– Jeg leser Svalbardposten nå og da for å se hva som skjer og har skjedd. Den mest nyttige spalten for meg er nok kinospalten.

– Hva syns du om lange reportasjer fra kullgruvedriften?

– Det synes jeg er interessant. Det har gått dårlig i noen år nå, og det er spennende å følge med på framover, sier Nyheim som har en far som jobber i Svea.

Nyheim går på Teknisk Industriell Produksjon (TIP) på Longyearbyen videregående skole, og står foran store endringer i livet sitt. Etter å ha bodd i byen siden han var to måneder gammel, er det slutt til neste år, i alle fall foreløpig.

– Da flytter jeg til Stavanger eller Kristiansand for å gå andreåret på TIP. Jeg har lyst til å ta en maritim utdanning og bli maskinist. Jeg synes det virker interessant, og så liker jeg tanken på en pendlertilværelse, gjerne innen oljeindustrien, sier han.

– Hvilke tanker gjør du deg om å flytte fra lille Longyearbyen til en hybeltilværelse i en langt større by på fastlandet?

– Det er vanskelig å si hvordan det blir. Men jeg må jo gjøre det. Longyearbyen er en fin plass å vokse opp, men jeg synes i grunn det er for lite folk her i lengden.

– Ser du for deg at du noen gang flytter tilbake til Svalbard?

– Det vet jeg ikke. Kanskje. Men det er vel tvilsomt.

Før Johannes og en del av hans jevnaldrende flytter til fastlandet er det imidlertid en skutersesong til. Til det trengs det antakelig litt nytt utstyr som han kan kjøpe på Arctica for gavekortet på 500 kroner som han vant med konkurransen til Svalbardposten. Den andre delen av premien var et sistesideintervju.

– Blir det i meste laget med oppmerksomhet med å ha sistesida?

– Neida. Det går veldig fint.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!