Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bakken kollapset under forskningsstasjon

Grop: I området nord for Gruvebadet har det i løpet av sommeren oppstått en stor grop i terrenget. FOTO: Kings Bay

Bakken kollapset under forskningsstasjon

Det gamle Gruvebadet i Ny-Ålesund sto i fare for å ramle sammen etter et kraftig regnvær i begynnelsen av oktober.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.10.2015 kl 10:12

Regnværet har ført til at deler av terrenget under Gruvebadet har gitt etter. På et meste har terrenget sunket én meter.

Dødisgroper

– Vi må derfor umiddelbart gjøre noe for å redde bygget, ettersom det nå står i fare for å ramle sammen, skriver rådgiver Åsne Dolve Meyer til Sysselmannen.

I brevet ber Kings Bay om godkjenning til å fjerne massene ned til permafrosten og fylle på med stein og et lag med tettere masse for å hindre av vann trenger seg ned.

Tirsdag startet opprettingen av bygningen etter at Sysselmannen hadde gitt grønt lys.
Meyer tror årsaken til at grunnen kollapset var såkalte islinser som smeltet på grunn av regnvannet. Dermed har det oppstått dødisgroper, og pilarene har flyttet på seg.

– Bygget har blitt skjevt, men det tror jeg vi skal greie å rette opp igjen, sier hun til Svalbardposten.

Varm sommer

Området er undersøkt av eksperter, som konkluderer med at årsaken til at grunnen har kollapset er sammensatt. Blant annet har sommeren på Svalbard vært tidvis svært varm.

– En medvirkende årsak kan være den spesielt varme sommeren, men hovedårsaken er imidelrtid antatt å ha sammenheng med at «varmt» smeltevann av en eller annen grunn dette året, har tatt nye veier i området og trengt ned i grunnen der isklumpene ligger, skriver geolog Sverre Barlindhaug.

Grunnen består av morenemasse, og Barlindhaug mener det er stor sannsynlighet for at det fortsatt kan ligge ismasser i morenen. Han beskriver smeltingen av islinsene og danningen av dødisgropene som naturlige prosesser.

– Omfattende

Gruvebadet ble pusset opp i 2013 og brukes i dag til luftmålinger av forskere fra India og Italia.

Barlindhaug konkluderer videre med at det er viktig å få gjort disse tiltakene før det igjen kommer frost, for å hindre ytterligere tining nedover i grunnen til neste sommer.

– De store setningene som har oppstått i terrenget og på bygget vil kreve omfattende omfundamentering på store deler av bygget, skriver Bardlindhaug i rapporten etter befaringen.

Han slår fast at forholdene må overvåkes og justeres for å sikre stabil understøttelse etter hvert som fyllingen tiner.

– Permanent overvåking vil kreve nøyere planlegging og bør i stor grad gjennomføres til neste sommer, fastslår han.

Mur

Bygget skal nå jekkes opp der det har sunket, og et betongfundament støpes. For å løse nye problemer dersom bakken fortsetter å bevege seg, vil Kings Bay støpe en sammenhengende mur på nord- og østsiden under huset, og bruker treklosser for å støtte opp og justere huset ettersom grunnen er i bevegelse.

– Dette arbeidet vil bli gjort til sommeren, med midlertidig oppstøtting av huset nå i vinter, fastslår Åsne Dolve Meyer.

Se bildet større

Løse luften: Deler av Gruvelageret henger i løse luften etter at det oppsto en dødisgrop under bygningen. FOTO: Kings Bay

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!