Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Badenymfer på svøm

Hoppet i havet: Jentene gikk forholdsvis rolig ut i vannet, men var kjappe opp på land igjen. Fra venstre: Hanna Skofteland (9), Sigri Steen (10), Erle Steen (10) og Vår Eide Aunevik (10). FOTO: Monika Aaserud

Badenymfer på svøm

Med høye hyl og raske skritt benyttet de tøffeste Sankthansfeiringen til å ta årets første bad.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.06.2013 kl 14:23

De kastet klærne og løp ut i sjøen. Vannet, som bare holder noen få grader, fristet mange under årets Sankthansfeiring i Sjøområdet.

– Herregud, så kaldt! utbryter Torjus Høiland Ween etter å ha kommet opp på land igjen.

Sammen med kameratene Magnus Skofteland og Elias Buø hadde han på forhånd avtalt å bade.

Nå har de tre fult fokus på å få igjen varmen, etter å ha tatt et par svømmetak i sjøen. Det gikk fort å kjøle seg ned, men å få tilbake varmen er mer tidkrevende. Det store Sankthansbålet hjelper. De kalde kroppene rister og de tre guttene går stadig nærmere bålet. Flammene strekker seg flere meter opp i lufta. Det er nesten litt for varmt å stå så nære bålet.

– Akkurat nå er jeg skikkelig kald og skikkelig varm på en gang. Håper jeg ikke blir forkjøla, sier Torjus Høiland Ween.


– Fin plass å isbade

Jentene var slett ikke dårligere enn guttene. Riktig nok stoppet de ved vannkanten og telte til tre før de sprang uti. Plaskende og hylende fikk de alle sammen dukket under i det kalde vannet.

– Jeg syntes det så gøy ut, derfor ville jeg også bade. Det var veldig kaldt, forteller Sigri Steen.

Blant de badeglade barna er Sara Orstadius. Hun bader i sjøen hver dag, og satt pris på selskap i vannet.

– Jeg er fra Tromsø og der var jeg med i en isbade-gjeng. Svalbard er en veldig fin plass å isbade på, for her blir det jo aldri særlig varmt i vannet, sier hun etter en forfriskende dukkert.

Johanne Nicolaisen hadde avtalt med barna at de alle sammen skulle bade når Sankthans ble feiret.

– Jeg liker å bade og tenkte at dette var en fin dag å gjøre det på, sier hun.


Lette etter skatter

I vannkanten, med lue og jakke på, leter tre konsentrerte barn på kne etter skatter.

– Vi leter etter glassteiner. Det er glassbiter som havet har slipt, slik at de har blitt til glatte steiner, forteller Jørgen Andreas Sæter.

– Jeg har funnet mange glassteiner før. Så mange at jeg har laget et armebånd av de, sier Sigrid Vilja Andersen.

– De finnes i mange farger, forklarer Frøya Holtet Gunhildberget.

Det er Svalbard Seilforening som står for arrangementet som har lang tradisjon.

– Vi har i allefall holdt på i over ti år. For oss er Sankthansfeiringen en fin måte å skaffe intekter til foreningen. I tillegg er det en fin tradisjon som samler folk og det ønsker vi å ta vare på, sier leder Kjetil Slettnes i Svalbard Seilforening.


300 pølser på grillen

Hvor mange som dukker opp i Sjøområdet ved Naustet avhenger i stor grad av været. Denne lørdagen var det godvær, og da fikk de 300 pølsene og 100 fiskeburgerene raskt nye eiere.

– I år vil jeg anta at det kom omtrent 250 til 300 personer, både voksne og barn. Det er omtrent det oppmøtet det pleier å ligge på når været er godt, sier Slettnes.

Se bildet større

På skattejakt: Frøya Holtet Gunhildberget (9, t.v.), Sigrid Vilja Andersen (8) og Jørgen Andreas Sæter (8) brukte store deler av lørdagen på kne, mens de lette etter glassteiner. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Matkø: Svalbard Seilforening hadde 300 pølser og 100 fiskeburgere klare til de sultene gjestene. Ingrid Wiedmann (til høyre i midten) serverte mange av dem. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

En, to, tre: Sigri Steen (10) teller til tre og dukker under. Sekundet etter er hun oppe igjen og hyler det hun kan. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Ferdig badet: Egil Nikolai Hagen er på vei opp etter et bad, mens Vebjørn Brendlien (med ryggen til), Sara Orstadius (lengst unna) og Johanne Nikolaisen er på vei ut i vannet. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Varmer seg: Det store sankthansbålet ga fra seg godt med varme. Fra venstre: Magnus Skofteland (13), Torjus Høiland Ween (13) og Elias Buø (13). FOTO: Monika Aaserud

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!