Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avverget sju branner

Tidlig ute: Brannvesenet rykker tidlig ut som følge av direkte brannvarsling i mange av byens bygninger. FOTO: Birger Amundsen

Avverget sju branner

Tørrkoking, fyring av primus innendørs og branntilløp i sikringsskap er noe av det brannvesenet rykket ut på i fjor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2013 kl 08:56

Totalt rykket brannvesenet ut 131 ganger i løpet av fjoråret. Sju av utrykningene var til branntilløp, og én til en brann. Det var på Energiverket like før jul.

– Ellers så var det en primus som tok fyr i Nybyen. Der slokka de selv med pulverapparat før brannvesenet kom, sier brannsjef Jan Olav Sæter.

Han forteller at de som bodde i brakka holdt på med vedlikehold av primuser, eller noe lignende, og at de fyrte flere primuser. En bensinprimus gikk lekk og tok fyr.

– Bensin og primuser er utendørsarbeid. Jeg vil velge å tro at det var uvitenhet det sto i. Bensin er eksplosivt og ekstremt brennbart, sier Sæter.


Er sårbare

– Branntilløp er for eksempel en slik tørrkoking vi hadde nå (se forrige sak). Om det hadde utviklet seg videre, hadde det blitt brann, sier Sæter.

Gang på gang har brannvesenet sett at direktevarsling til 110-sentralen har avverget mange branner.

– Vi håper med tid og stunder at stort sett hele byen vil være på direktevarsling. Vi er sårbare her oppe på grunn av byggeskikk med bygninger på peler og fortetting, sier Sæter.


Nye hus knyttes på

Store deler av byen har allerede direktevarsling. Rundt 90 bygninger, blant dem flere hybelhus er koblet til.

I tillegg har Longyearbyen lokalstyre, Statsbygg og Store Norske har nå montert varslere som skal knyttes direkte opp mot 110-sentralen i alle sine boliger.

– De er klare til tilkobling nå, men det gjenstår noen detaljer som nøkler, slik at brannvesenet kommer seg inn i boligene. Det ville være for dumt om vi måtte sprenge dører for å komme inn til noe som viste seg å være en liten feil, sier Sæter.

Han håper også private boligeiere kobler seg til 110-sentralen framover.

– Vi må se gevinsten i sikkerheten. Det er tidlig deteksjon og rask varsling som teller, sier han.


Risikerer bot

I løpet av fjoråret gikk det 65 unødige alarmer. Flere av disse ble utløst av beboere som laget mat, der steikeos utløste brann­alarmen.

– Hvilke konsekvenser får slike unødige alarmer for beboerne?

– I husene er det en liten brannalarmsentral. Ved siden av den er det en liten instruks, og det er lagt inn en 45 sekunders forsinkelse slik at beboeren rekker å varsle til 110, før brannvesenet blir tilkalt. Det er viktig at de forholder seg til instruksen så vi slipper å kalle ut vaktlaget, sier Sæter.

Han legger til at i noen boliger kan det være nødvendig å flytte detektoren litt, bedre ventilasjonen over ovnen eller åpne et vindu under matlaging.

– Dette blir nok folk vant med og jeg regner med at så lenge folk følger instruksen, går det greit. Det går på atferd og holdninger og at folk er bevisst hva de holder på med, sier Sæter.


Rekord for ambulansen

Brannvesenet i Longyearbyen er også ansvarlige for ambulansen. I fjor hadde de 137 ambulanseoppdrag, det er flere enn noen av de ti foregående årene.

– Det går litt i bølgedaler, men det viser seg at det er litt aktivitet. Det er mye i turistsesongen med skuter om vinteren og cruisebåter sommer og høst. I tillegg er det noen hendelser i Longyearbyen. Det er litt av alt, sier Sæter.

Alt i alt har brannvesenet hatt i overkant av fem utrykninger i uka.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!