Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avverget politisk konflikt

Sysselmannen har en avtale med Trust Arktikugol om at gjenstander som ikke stilles ut skal tas vare på i magasinet i Longyearbyen. I august i fjor hentet Sysselmannen ut 9.000 gjenstander fra Pomormuseet. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Avverget politisk konflikt

Sysselmannen mener det likevel ikke er nødvendig å flytte museumsgjenstander fra Barentsburg til Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi synes det er unødvendig at denne saken skal tas opp politisk, det er den ikke verdt. Jeg ble overrasket da Trust Arktikugol varslet at den skulle tas opp som politisk sak, sier sysselmann Per Sefland.

Pomormuseet i Barentsburg ble i sommer stengt for publikum, på grunn av sin dårlige forfatning. Alle gjenstandene ble flyttet til et rom i kulturhuset, der de ikke er tilgjengelig for publikum.
I et brev som ble sendt til Trust Arktikugol 13. oktober, varsler Sysselmannen at de vil hente gjenstandene og bringe dem til Sysselmannens magasin i Longyearbyen. Etter planen skulle Sysselmannen ha hentet de rundt 200 gjenstandene det dreier seg om allerede onsdag i forrige uke.

Kommunikasjonssvikt
Brevet har skapt stor misnøye i Trust Arktikugol. I forrige uke svarte trusten med et brev, der selskapet understreker at de ikke er kjent med planene om å flytte museumsgjenstandene, «siden dette spørsmålet ikke har vært drøftet under de regulære møtene mellom Sysselmannen og trustens generaldirektør».
I det samme brevet varsler gruvedirektør i trusten, N. S. Mikitenko, at den russiske ambassaden i Oslo og det russiske Utenriksdepartementet er informert om situasjonen og at spørsmålet ville bli tatt opp under et møte mellom det russiske og det norske Utenriksdepartementet denne uka.

Kom brått på
I forrige uke uttalte kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Per Kyrre Reymert at han er bekymret for gjenstandene.
– Vi ønsker å oppbevare og konservere dem frem til det nye museet er på plass. Det er i alles interesse at de skal ha det best mulig, sa Reymert til Svalbardposten.
Nå snur Sysselmannen i saken.
– Det første brevet vi sendte havnet i Moskva og kom ikke til ledelsen i trusten før dagen før vi hadde planlagt at «Nordsyssel» skulle hente gjenstandene. Saken kom brått på russerne, fordi kommunikasjonen hadde vært for dårlig. I stedet for å risikere at dette blir oppfattet som en polarisert sak går vi nå bort fra planene om en midlertidig overføring av gjenstandene til Longyearbyen, sier Sefland.

Blir ikke skadet
I et brev til Trust Arktikugol skriver han at det på det nåværende tidspunkt ikke er «aktuelt med midlertidig overføring av museumsgjenstander fra Barentsburg til Longyearbyen».
– Dagen etter at dette brevet var sendt hadde jeg et møte med generaldirektør i Trust Arktikugol, Aleksander P. Veselov, på mitt kontor. Vi var helt enige om at denne saken skyldes tilfeldigheter og dårlig kommunikasjon, og at det ikke ligger noe mer bak, sier Sefland.
– Betyr det at dere ikke lenger er bekymret for hvordan museumsgjenstandene oppbevares?
– Vi har ikke grunn til å tro at gjenstandene blir skadet av å bli oppbevart som beskrevet av trusten. Om grunnlaget for å diskutere det videre er bortfalt vet jeg ikke. Jeg må forhøre meg med fagfolk på norsk side om de på nytt ønsker å reise spørsmålet om forvaringen er trygg, svarer Sefland.

Les også:
En kulturhistorisk sensasjon
Gjenforener Svalbard-historie
Vil overta museumsgjenstander

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Posten sender ekstrafly til Longyearbyen fredag ettermiddag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!