Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avtalen i boks for Lompen

Lompensenteret har vært til salgs lenge, og denne uken ble kontrakten mellom selger og kjøper underskrevet. Fra nyttår er det Thon-selskapet Amfi som eier senteret. FOTO: Christopher Engås

Avtalen i boks for Lompen

Denne uken ble partene enige om at Lompensenteret i Longyearbyen kjøpes av det Thon-kontrollerte selskapet Amfi Eiendom AS. Overtakelsen skjer ved årsskiftet.

Tekst:

Publisert:

Siden i begynnelsen av november har Amfi-kjeden vært i forhandlinger med Store Norske Spitsbergen Kullkompani AS og Eiendomsinvestor AS om å kjøpe Lompensenteret. Da Olav Thon, Sissel Berdal Haga og Lars Løseth var i Longyearbyen ville Thon si rett ut at han skulle ha verdens nordligste kjøpesenter. Men Løseth fikk han til å moderere seg på grunn av at ingen ting var skrevet.

Men 90 år gamle Olav Thon fikk helt rett. Lompensenteret ble en del av hans kjøpesenterrike tre uker senere.

Kontakt siden i sommer

Ifølge styreleder i Lompensenteret AS, Lars Erik Hoel, har det vært sonderinger lenge.

– Det var på sensommeren at Amfi Eiendom AS tok kontakt og ville undersøke mulighetene for å kjøpe Lompensenteret. I november er vi altså kommet så langt at vi har inngått kontrakt om å selge hele eiendommen. Den formelle overtakelsen skjer ved årsskiftet, sier Lars Erik Hoel.

Amfi Eiendom kjøper ikke aksjene i Lompensenteret AS, kun eiendommen. Det betyr at det gamle selskapet, som eies av Store Norske og Eiendomsinvestor AS, består på papiret. Ifølge Hoel vil det skifte navn for å unngå forvirring.

Proffe eiere

Ifølge Hoel er det to hovedgrunner til at Amfi-gruppen fikk tilslaget på Lompensenteret.

– Det ene er at vi fikk et økonomisk oppgjør for eiendommen som vi kan si oss fornøyd med. Det andre er at vi ser at senteret får en eier som er minst like proff som det vi har vært i vårt eierskap. I Amfi-kjeden føler vi at alle hensyn blir tilstrekkelig ivaretatt. Dette betyr at lokalsamfunnet, og leietakerne spesielt, får en eier som vet hva det vil si å drive et kjøpesenter på en god og lønnsom måte, sier Lars Erik Hoel.

Selskapet Eiendomsinvestor AS har eid Lompensenteret sammen med Store Norske siden 2004.

Kjernevirksomhet

Store Norske skriver i ei pressemelding at salget er et ledd i selskapets strategi om å konsentrere seg om forretninger som ligger nærmere kjernekompetansen. Det er logistikk, infrastruktur og teknologiutvikling for utnyttelsen av kull som utgjør områdene selskapet vil satse på ved siden av gruvedriften.

– Vi tror at Lompensenteret er best tjent med en spesialisert kjøpesenteraktør som kan videreutvikle senteret. I et samfunnsperspektiv vil dette kunne styrke hele nærings- og arbeidslivet i Longyearbyen, noe som er et viktig hensyn for Store Norske, sier administrerende direktør Per Andersson.

Ingen av partene vil ut med hva salgssummen for Lompensenteret ble. Taksten, da senteret først ble lagt ut for salg i fjor, var på 52 millioner kroner.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!