Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avtale om kullsalg inngått

For to år siden sa Store Norske opp avtalen med Oxbow Coal om salget av kullet fra Svea. En ny avtale er inngått med det sveitsiske selskapet Glencore International.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.08.2012 kl 08:00

– Store Norske sitter selv med det formelle ansvaret for kullsalget, og alle beslutninger blir tatt internt. Glencore har større nettverk enn det vi har, og fungerer som rådgiver og døråpner, sier Aleksander Askeland, markeds- og produktdirektør i Store Norske.

Oxbow-avtalen

Store Norske sa opp avtalen med kullsalgselskapet Oxbow Coal høsten 2010. Daværende Store Norske-direktør Bjørn Arnestad uttalte til Svalbardposten at selskapet fra nå av selv ville ta seg av kullsalget. Oxbow saksøkte Store Norske for kontraktbrudd, men tapte på alle punkter i Oslo tingrett.

– Under Oxbow hadde vi ikke direkte kontakt med kundene. Det vil ta tid for oss å bygge opp kundeforhold, og akkurat nå befinner vi oss i en overgangsfase, forklarer Askeland.

Tilbud og etterspørsel

Produktdirektøren gjør det klart at sveakullet ikke selger seg selv, og at tilbudet på kull er større enn etterspørselen.

– Kundene er av den grunn mer kresne på kullets tekniske spesifikasjoner. Vi har en del tidligere kunder som er tilbake i år, men vil utvide porteføljen, sier han.

Årets første kullbåt forlot Kapp Amsterdam tirsdag kveld med kurs for Tyskland med 82.000 tonn om bord. Planen så langt er at det totalt skal skipes ut 1,2 millioner tonn kull fra Svea i år. Ifølge Askeland går kullet i all hovedsak til energiverk, kun et mindre parti går til stålverk.

Stigende kullpris

Prisen på kull har sunket jevnt og trutt siden september i fjor, til en bunn på 85 dollar tonnet. Ifølge Askeland er prisen på vei opp igjen, og ligger nå på 95 dollar tonnet, 560 kroner. Verdien av 1,2 millioner tonn utgjør nærmere 700 millioner kroner.

Aleksander Askeland bedyrer at det på ingen måte er vanskelig å selge kullet fra Svea Nord.

– Kullet har en god kvalitet som kundene vet å verdsette, sier han.

Totalt er det planlagt å skipe 18 skipslaster kull sørover. Siste skip forlater lasteanlegget på Kapp Amsterdam rundt 10. november.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!