Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avtale om kullsalg inngått

For to år siden sa Store Norske opp avtalen med Oxbow Coal om salget av kullet fra Svea. En ny avtale er inngått med det sveitsiske selskapet Glencore International.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.08.2012 kl 08:00

– Store Norske sitter selv med det formelle ansvaret for kullsalget, og alle beslutninger blir tatt internt. Glencore har større nettverk enn det vi har, og fungerer som rådgiver og døråpner, sier Aleksander Askeland, markeds- og produktdirektør i Store Norske.

Oxbow-avtalen

Store Norske sa opp avtalen med kullsalgselskapet Oxbow Coal høsten 2010. Daværende Store Norske-direktør Bjørn Arnestad uttalte til Svalbardposten at selskapet fra nå av selv ville ta seg av kullsalget. Oxbow saksøkte Store Norske for kontraktbrudd, men tapte på alle punkter i Oslo tingrett.

– Under Oxbow hadde vi ikke direkte kontakt med kundene. Det vil ta tid for oss å bygge opp kundeforhold, og akkurat nå befinner vi oss i en overgangsfase, forklarer Askeland.

Tilbud og etterspørsel

Produktdirektøren gjør det klart at sveakullet ikke selger seg selv, og at tilbudet på kull er større enn etterspørselen.

– Kundene er av den grunn mer kresne på kullets tekniske spesifikasjoner. Vi har en del tidligere kunder som er tilbake i år, men vil utvide porteføljen, sier han.

Årets første kullbåt forlot Kapp Amsterdam tirsdag kveld med kurs for Tyskland med 82.000 tonn om bord. Planen så langt er at det totalt skal skipes ut 1,2 millioner tonn kull fra Svea i år. Ifølge Askeland går kullet i all hovedsak til energiverk, kun et mindre parti går til stålverk.

Stigende kullpris

Prisen på kull har sunket jevnt og trutt siden september i fjor, til en bunn på 85 dollar tonnet. Ifølge Askeland er prisen på vei opp igjen, og ligger nå på 95 dollar tonnet, 560 kroner. Verdien av 1,2 millioner tonn utgjør nærmere 700 millioner kroner.

Aleksander Askeland bedyrer at det på ingen måte er vanskelig å selge kullet fra Svea Nord.

– Kullet har en god kvalitet som kundene vet å verdsette, sier han.

Totalt er det planlagt å skipe 18 skipslaster kull sørover. Siste skip forlater lasteanlegget på Kapp Amsterdam rundt 10. november.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!