Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avslutter seismikken

Oljedirektoratet har avsluttet seismikkaktiviteten i svalbardsonen etter å ha hentet inn betydelig mindre data enn planlagt. Aktiviteten har høstet kritikk fra miljøorganisasjoner og den politiske opposisjonen den siste uka. FOTO: Greenpeace

Avslutter seismikken

Oljedirektoratet avslutter seismikkundersøkelsene i svalbardsonen en måned før planen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.08.2014 kl 14:45

I dag sendte Oljedirektoratet (OD) ut ei pressemelding der de kunngjør at årets seismikksesong er over. Totalt er det samlet inn om lag 5.600 kilometer todimensjonal seismikk, mens den opprinnelige planen var å samle inn 7.100 kilometer. Innsamlingen av data har foregått delvis i svalbardsonen, og den opprinnelige planen var å samle inn data til i midten av september.

Ikke grunnet kritikk

Seismikkaktiviteten har fått kritikk fra miljøorganisasjonen Greenpeace, opposisjonspartiene på Stortinget og regjeringens samarbeidspartnere Krf og Venstre. Men OD sier avslutningen av aktiviteten ikke er gjort på grunn av press.

– At vi nå har avsluttet seismikkinnsamlingen har ingenting med Greenpeace å gjøre, sier pressekontakt i OD, Eldbjørg Vaage Melberg, til Teknisk Ukeblad.

– Årsaken til at vi planla for nærmere 6.000-7.000 kilometer, og endte opp med cirka 5.700 kilometer, er at vi alltid planlegger for et større program enn vi regner med å kunne samle inn, skriver OD i ei pressemelding.

I tillegg viser direktoratet til at årets budsjett var brukt opp.

– En seier

Kritikken fra det politiske miljøet har gått på at seismikkskytingen i svalbardsonen er for å kartlegge petroleumsressurser. I samarbeidsavtalen regjeringen har med Krf og Venstre, og i regjeringens egen plattform, er det skrevet at det ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet i svalbardsonen. Både OD og Høyres Nikolai Astrup har tidligere beskrevet aktiviteten som en ren kartlegging som ikke har noe med oljevirksomhet å gjøre.

Greenpeace anser stansen i seismikkskytingen som en seier, etter at miljøorganisasjonen har jobbet for å få satt fokus på den den siste tiden.

– Seismikkprogrammet i den sårbare svalbardsonen er avsluttet bare fire dager etter at det ble avslørt i en reportasje på TV2. OD sier at programmet er fullført, men vi registrerer at direktoratet har skutt 1.500 kilometer mindre enn planlagt, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

At de nordligste seismikklinjene, helt opp mot Nordaustlandet, ikke er gjennomført anser Gulowsen som spesielt gledelig.

– Dette er en seier for miljøet i Arktis, legger han til.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!