Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avslutter seismikken

Oljedirektoratet har avsluttet seismikkaktiviteten i svalbardsonen etter å ha hentet inn betydelig mindre data enn planlagt. Aktiviteten har høstet kritikk fra miljøorganisasjoner og den politiske opposisjonen den siste uka. FOTO: Greenpeace

Avslutter seismikken

Oljedirektoratet avslutter seismikkundersøkelsene i svalbardsonen en måned før planen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.08.2014 kl 14:45

I dag sendte Oljedirektoratet (OD) ut ei pressemelding der de kunngjør at årets seismikksesong er over. Totalt er det samlet inn om lag 5.600 kilometer todimensjonal seismikk, mens den opprinnelige planen var å samle inn 7.100 kilometer. Innsamlingen av data har foregått delvis i svalbardsonen, og den opprinnelige planen var å samle inn data til i midten av september.

Ikke grunnet kritikk

Seismikkaktiviteten har fått kritikk fra miljøorganisasjonen Greenpeace, opposisjonspartiene på Stortinget og regjeringens samarbeidspartnere Krf og Venstre. Men OD sier avslutningen av aktiviteten ikke er gjort på grunn av press.

– At vi nå har avsluttet seismikkinnsamlingen har ingenting med Greenpeace å gjøre, sier pressekontakt i OD, Eldbjørg Vaage Melberg, til Teknisk Ukeblad.

– Årsaken til at vi planla for nærmere 6.000-7.000 kilometer, og endte opp med cirka 5.700 kilometer, er at vi alltid planlegger for et større program enn vi regner med å kunne samle inn, skriver OD i ei pressemelding.

I tillegg viser direktoratet til at årets budsjett var brukt opp.

– En seier

Kritikken fra det politiske miljøet har gått på at seismikkskytingen i svalbardsonen er for å kartlegge petroleumsressurser. I samarbeidsavtalen regjeringen har med Krf og Venstre, og i regjeringens egen plattform, er det skrevet at det ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet i svalbardsonen. Både OD og Høyres Nikolai Astrup har tidligere beskrevet aktiviteten som en ren kartlegging som ikke har noe med oljevirksomhet å gjøre.

Greenpeace anser stansen i seismikkskytingen som en seier, etter at miljøorganisasjonen har jobbet for å få satt fokus på den den siste tiden.

– Seismikkprogrammet i den sårbare svalbardsonen er avsluttet bare fire dager etter at det ble avslørt i en reportasje på TV2. OD sier at programmet er fullført, men vi registrerer at direktoratet har skutt 1.500 kilometer mindre enn planlagt, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

At de nordligste seismikklinjene, helt opp mot Nordaustlandet, ikke er gjennomført anser Gulowsen som spesielt gledelig.

– Dette er en seier for miljøet i Arktis, legger han til.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede kabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!