Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avslutter granskingen av sykehuset

«Uklart regelverk» gjør at tolv år med for høye egenandeler ikke får konsekvenser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2014 kl 13:40

Svalbardposten avslørte i januar at Longyearbyen sykehus gjennom tolv år hadde tatt for høye egenandeler for vanlige legetimer hvis legen var kirurg. En vanlig legetime kostet 186 kroner. Men hvis legen var kirurg, betalte du 315 kroner – selv om tjenesten var nøyaktig den samme.


Uklart regelverk
Det førte også til at Longyearbyen sykehus sannsynligvis fikk urettmessig mye refundert fra staten gjennom de tolv årene. Helsedirektoratet ga derfor den underliggende etaten Helfo i oppdrag å granske saken.

Nå er granskingen over, og Helfos konklusjon er at det har vært «så vidt store uklarheter omkring tolkningen av regelverket, og hvordan dette skal praktiseres på Svalbard, at vi ikke har funnet grunnlag for å forfølge dette videre», ifølge en epost fra seksjonssjef Ole Trapness ved kontrollseksjonen til Helfo.


I tråd med regelverket
Det betyr at feilen ikke får noen konsekvenser for sykehuset, så lenge de har innført samme egenandeler som på fastlandet, slik Helsedirektoratet presiserte i et tidligere brev.
«Helfo forutsetter at Longyearbyen sykehus innretter sin virksomhet i tråd med føringene i brevet, og ut fra det vi kan se av oppgjørskravene som nå sendes inn er praksis i tråd med regelverket per i dag».

For tiden betaler du nå 186 kroner i egenandel for alle allmennmedisinske konsultasjoner på Longyearbyen sykehus ­– uavhengig av hvem som utfører dem. Først når du trenger kirurgisk eller ortopedisk spesialisttjeneste, må du opp i 315 kroner i egenandel.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!