Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avslutter granskingen av sykehuset

«Uklart regelverk» gjør at tolv år med for høye egenandeler ikke får konsekvenser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2014 kl 13:40

Svalbardposten avslørte i januar at Longyearbyen sykehus gjennom tolv år hadde tatt for høye egenandeler for vanlige legetimer hvis legen var kirurg. En vanlig legetime kostet 186 kroner. Men hvis legen var kirurg, betalte du 315 kroner – selv om tjenesten var nøyaktig den samme.


Uklart regelverk
Det førte også til at Longyearbyen sykehus sannsynligvis fikk urettmessig mye refundert fra staten gjennom de tolv årene. Helsedirektoratet ga derfor den underliggende etaten Helfo i oppdrag å granske saken.

Nå er granskingen over, og Helfos konklusjon er at det har vært «så vidt store uklarheter omkring tolkningen av regelverket, og hvordan dette skal praktiseres på Svalbard, at vi ikke har funnet grunnlag for å forfølge dette videre», ifølge en epost fra seksjonssjef Ole Trapness ved kontrollseksjonen til Helfo.


I tråd med regelverket
Det betyr at feilen ikke får noen konsekvenser for sykehuset, så lenge de har innført samme egenandeler som på fastlandet, slik Helsedirektoratet presiserte i et tidligere brev.
«Helfo forutsetter at Longyearbyen sykehus innretter sin virksomhet i tråd med føringene i brevet, og ut fra det vi kan se av oppgjørskravene som nå sendes inn er praksis i tråd med regelverket per i dag».

For tiden betaler du nå 186 kroner i egenandel for alle allmennmedisinske konsultasjoner på Longyearbyen sykehus ­– uavhengig av hvem som utfører dem. Først når du trenger kirurgisk eller ortopedisk spesialisttjeneste, må du opp i 315 kroner i egenandel.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!