Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avlyser avistørken

Karin Mella var ukjent med avisproblemet før de sluttet å komme. Nå er problemet, i hvert fall inntil videre, løst. FOTO: Mark Sabbatini

Avlyser avistørken

Det blir likevel ikke avistørke i stativene på Svalbard. Nå haiker VG med Coop.

Tekst:

Publisert:

Avisstativene i Longyearbyen har vært stort sett vært tomme de siste ukene etter at de store riksavisene bestemte seg for å stanse forsendelsene. Årsaken var høye fraktkostnader og en stor nedgang i salget.


Ny avtale
Onsdag ble det imidlertid en avtale med VG og Dagbladet, som dermed vil være tilgjengelig igjen.

– Jeg tror VG vil være tilbake på Svalbard i morgen tidlig, sier Torkil Hagen, avisens distribusjonsleder i et intervju onsdag.

Avtalen er at avisene sendes med det daglige postflyet, under en felles avtale med Coop Svalbard. Butikksjef Karin Mella i Svalbardbutikken forteller at det pågår samtaler med Aftenposten om å bli med på den samme ordningen.

Mindre aviser som iTromsø, Harstad Tidene og Folkebladet har også stanset forsendelsene. Mella har ikke hørt om Nordlys vurderer å gjøre det samme.

Det var de høye fraktkostnadene som var årsaken til at VG for kort tid siden bestemte å stanse leveranser til Svalbard på grunn av de høye fraktkostnadene.


Årlige diskusjoner

Ifølge Hagen koster cirka 100 kroner å sende aviser som selges for 25 kroner hver.
– Problemet har vært der for en lang stund. To ganger i året har vi hatt denne diskusjonen, sier han.

Prisøkningen i januar var dråpen. VG selger rundt 20 eksemplarer på dagene SAS har avganger.

– Antallet har gått ned de siste ti årene, men i løpet av de siste to har det vært mer enn vi hadde håpet, sier han.


Ukjent
Mella, som forhandlet avtalen på vegne av alle som selger aviser i Longyearbyen, sier hun ikke var klar over problemene før avisene sluttet å komme. Kostnadene er ikke kjente, men Hagen sier VG håper å unngå fraktkostnader fullstendig.

– Så langt har vi ikke snakke om det, men forhåpentligvis vil det være ingenting fordi dette er Coop egen virksomhet, sier han.

Avisopplaget i Norge og over hele verden har vært fallende i mer enn et tiår som følge av nye medievaner. Flere aviser, inkludert Svalbardposten, fikk en opplagsøkning i fjor, blant annet på grunn av en endring i beregningen for beregning av e-abonnement.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!