Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avlyser avistørken

Karin Mella var ukjent med avisproblemet før de sluttet å komme. Nå er problemet, i hvert fall inntil videre, løst. FOTO: Mark Sabbatini

Avlyser avistørken

Det blir likevel ikke avistørke i stativene på Svalbard. Nå haiker VG med Coop.

Tekst:

Publisert:

Avisstativene i Longyearbyen har vært stort sett vært tomme de siste ukene etter at de store riksavisene bestemte seg for å stanse forsendelsene. Årsaken var høye fraktkostnader og en stor nedgang i salget.


Ny avtale
Onsdag ble det imidlertid en avtale med VG og Dagbladet, som dermed vil være tilgjengelig igjen.

– Jeg tror VG vil være tilbake på Svalbard i morgen tidlig, sier Torkil Hagen, avisens distribusjonsleder i et intervju onsdag.

Avtalen er at avisene sendes med det daglige postflyet, under en felles avtale med Coop Svalbard. Butikksjef Karin Mella i Svalbardbutikken forteller at det pågår samtaler med Aftenposten om å bli med på den samme ordningen.

Mindre aviser som iTromsø, Harstad Tidene og Folkebladet har også stanset forsendelsene. Mella har ikke hørt om Nordlys vurderer å gjøre det samme.

Det var de høye fraktkostnadene som var årsaken til at VG for kort tid siden bestemte å stanse leveranser til Svalbard på grunn av de høye fraktkostnadene.


Årlige diskusjoner

Ifølge Hagen koster cirka 100 kroner å sende aviser som selges for 25 kroner hver.
– Problemet har vært der for en lang stund. To ganger i året har vi hatt denne diskusjonen, sier han.

Prisøkningen i januar var dråpen. VG selger rundt 20 eksemplarer på dagene SAS har avganger.

– Antallet har gått ned de siste ti årene, men i løpet av de siste to har det vært mer enn vi hadde håpet, sier han.


Ukjent
Mella, som forhandlet avtalen på vegne av alle som selger aviser i Longyearbyen, sier hun ikke var klar over problemene før avisene sluttet å komme. Kostnadene er ikke kjente, men Hagen sier VG håper å unngå fraktkostnader fullstendig.

– Så langt har vi ikke snakke om det, men forhåpentligvis vil det være ingenting fordi dette er Coop egen virksomhet, sier han.

Avisopplaget i Norge og over hele verden har vært fallende i mer enn et tiår som følge av nye medievaner. Flere aviser, inkludert Svalbardposten, fikk en opplagsøkning i fjor, blant annet på grunn av en endring i beregningen for beregning av e-abonnement.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!