Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avlyser avistørken

Karin Mella var ukjent med avisproblemet før de sluttet å komme. Nå er problemet, i hvert fall inntil videre, løst. FOTO: Mark Sabbatini

Avlyser avistørken

Det blir likevel ikke avistørke i stativene på Svalbard. Nå haiker VG med Coop.

Tekst:

Publisert:

Avisstativene i Longyearbyen har vært stort sett vært tomme de siste ukene etter at de store riksavisene bestemte seg for å stanse forsendelsene. Årsaken var høye fraktkostnader og en stor nedgang i salget.


Ny avtale
Onsdag ble det imidlertid en avtale med VG og Dagbladet, som dermed vil være tilgjengelig igjen.

– Jeg tror VG vil være tilbake på Svalbard i morgen tidlig, sier Torkil Hagen, avisens distribusjonsleder i et intervju onsdag.

Avtalen er at avisene sendes med det daglige postflyet, under en felles avtale med Coop Svalbard. Butikksjef Karin Mella i Svalbardbutikken forteller at det pågår samtaler med Aftenposten om å bli med på den samme ordningen.

Mindre aviser som iTromsø, Harstad Tidene og Folkebladet har også stanset forsendelsene. Mella har ikke hørt om Nordlys vurderer å gjøre det samme.

Det var de høye fraktkostnadene som var årsaken til at VG for kort tid siden bestemte å stanse leveranser til Svalbard på grunn av de høye fraktkostnadene.


Årlige diskusjoner

Ifølge Hagen koster cirka 100 kroner å sende aviser som selges for 25 kroner hver.
– Problemet har vært der for en lang stund. To ganger i året har vi hatt denne diskusjonen, sier han.

Prisøkningen i januar var dråpen. VG selger rundt 20 eksemplarer på dagene SAS har avganger.

– Antallet har gått ned de siste ti årene, men i løpet av de siste to har det vært mer enn vi hadde håpet, sier han.


Ukjent
Mella, som forhandlet avtalen på vegne av alle som selger aviser i Longyearbyen, sier hun ikke var klar over problemene før avisene sluttet å komme. Kostnadene er ikke kjente, men Hagen sier VG håper å unngå fraktkostnader fullstendig.

– Så langt har vi ikke snakke om det, men forhåpentligvis vil det være ingenting fordi dette er Coop egen virksomhet, sier han.

Avisopplaget i Norge og over hele verden har vært fallende i mer enn et tiår som følge av nye medievaner. Flere aviser, inkludert Svalbardposten, fikk en opplagsøkning i fjor, blant annet på grunn av en endring i beregningen for beregning av e-abonnement.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!