Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avliver rever

En god del polarrev oppholder seg i nærområdet rundt Longyearbyen. Sysselmannen og Mattilsynet vil nå avlive disse for å hindre at noen blir bitt av rabiesinfiserte dyr. FOTO: Birger Amundsen

Avliver rever

Mattilsynet og Sysselmannen vil fange flest mulig rever i nærområdet til Longyearbyen for å hindre spredning av rabies.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:49

– Vi ønsker færre eventuelle smittebærere som kan smitte andre dyr og mennesker med rabies. Vi har historier der rev har kommet seg inn på området til barnehage og skole, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen.
Fanges levende

Det er Mattilsynet som har bestemt at det skal settes ut revefeller i området rundt Longyearbyen. Revene skal fanges levende, for så å avlives. 

– Vi ønsker kontroll med det som fanges og vil ikke ha slagfeller i nærheten av Longyearbyen, sier Stokke.

Han forteller at de har vært i kontakt med Norsk Polarinstitutt om å få låne feller som er brukt til forskning. Fellene kommer til å bli satt ut en av de nærmeste dagene, på steder der det vanligvis ikke er allmenn ferdsel. Sysselmannen ber likevel foreldre om å passe på at ikke barn kommer i kontakt med fellene.
Båndtvang for alle

Sysselmannen og Mattilsynet innfører også ekstraordinær båndtvang fra og med i dag. Det innebærer at ingen hunder kan gå løs eller stå bundet uten tilsyn. Det er båndtvang for polarhunder hele året, mens andre hunder må være i bånd mellom 15. mai og 15. august.

Mattilsynet har også bedt Sysselmannen fly med helikopter over områdene rundt Longyearbyen annenhver dag, for å se etterflere kadavre eller dyr med unormal adferd.

– Vi fløy rundt i dag og så til at reinsdyr som lå kom seg på beina. Vi så noen rev og en del reinsdyr, sier Stokke.

Han forteller at det er viktig å være tidlig ute med å finne dyr som viser tegn til sykdom, for å hindre spredning.
Kan varsle

Sysselmannen oppfordrer publikum til å holde avstand til døde dyr og til alle dyr som oppfører seg unormalt. De advarer mot kontakt med vilt, fordi man ikke kan utelukke smittefare. Alle som har hatt kontakt med dyr som kan være smittet, bør kontakte lege så raskt som mulig. 

Folk kan varsle Sysselmannen på telefonnummer 414 03 165 dersom man finner kadaver eller observerer dyr med uvanlig adferd.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!