Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avliver rever

En god del polarrev oppholder seg i nærområdet rundt Longyearbyen. Sysselmannen og Mattilsynet vil nå avlive disse for å hindre at noen blir bitt av rabiesinfiserte dyr. FOTO: Birger Amundsen

Avliver rever

Mattilsynet og Sysselmannen vil fange flest mulig rever i nærområdet til Longyearbyen for å hindre spredning av rabies.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2011 kl 13:49

– Vi ønsker færre eventuelle smittebærere som kan smitte andre dyr og mennesker med rabies. Vi har historier der rev har kommet seg inn på området til barnehage og skole, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen.
Fanges levende

Det er Mattilsynet som har bestemt at det skal settes ut revefeller i området rundt Longyearbyen. Revene skal fanges levende, for så å avlives. 

– Vi ønsker kontroll med det som fanges og vil ikke ha slagfeller i nærheten av Longyearbyen, sier Stokke.

Han forteller at de har vært i kontakt med Norsk Polarinstitutt om å få låne feller som er brukt til forskning. Fellene kommer til å bli satt ut en av de nærmeste dagene, på steder der det vanligvis ikke er allmenn ferdsel. Sysselmannen ber likevel foreldre om å passe på at ikke barn kommer i kontakt med fellene.
Båndtvang for alle

Sysselmannen og Mattilsynet innfører også ekstraordinær båndtvang fra og med i dag. Det innebærer at ingen hunder kan gå løs eller stå bundet uten tilsyn. Det er båndtvang for polarhunder hele året, mens andre hunder må være i bånd mellom 15. mai og 15. august.

Mattilsynet har også bedt Sysselmannen fly med helikopter over områdene rundt Longyearbyen annenhver dag, for å se etterflere kadavre eller dyr med unormal adferd.

– Vi fløy rundt i dag og så til at reinsdyr som lå kom seg på beina. Vi så noen rev og en del reinsdyr, sier Stokke.

Han forteller at det er viktig å være tidlig ute med å finne dyr som viser tegn til sykdom, for å hindre spredning.
Kan varsle

Sysselmannen oppfordrer publikum til å holde avstand til døde dyr og til alle dyr som oppfører seg unormalt. De advarer mot kontakt med vilt, fordi man ikke kan utelukke smittefare. Alle som har hatt kontakt med dyr som kan være smittet, bør kontakte lege så raskt som mulig. 

Folk kan varsle Sysselmannen på telefonnummer 414 03 165 dersom man finner kadaver eller observerer dyr med uvanlig adferd.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!