Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avklarer rettighetene

I februar 2010 kom justisdepartementet med gladmeldingen om at utenlandske elever i Longyearbyen har rett til å gå videregående på fastlandet, men sektorsjef Unn Martinsen i Longyearbyen lokalstyre har flere spørsmål om tilbudet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker/faksimile

Avklarer rettighetene

Longyearbyen lokalstyre vil vite om utenlandske elever har rett til å starte på videregående på fastlandet uten å ha gått et år i Longyearbyen først.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.02.2015 kl 09:00

I 2010 ble det klart at utenlandske skoleelever fra Longyearbyen, uten oppholdstillatelse i Norge, fikk rett til å ta videregående utdanning i Troms. I instruksen fra regjeringen står det at den gjelder «elever som er tatt opp ved Longyearbyen skoles videregående avdeling».

– Vi er veldig usikre på hva som menes med at man er «tatt opp ved», sier sektorsjef for oppvekst og kultur, Unn Martinsen i Longyearbyen lokalstyre (LL). Spørsmålet stilles i et brev til Innvandringsavdelingen i Justisdepartementet.

Ifølge henne har det ikke vært aktuelt for noen av utlendingene å ta det første skoleåret på fastlandet så langt.

– Men det kan bli aktuelt. Derfor er det viktig å få avklart hva som er kravene og vilkårene for å søke fastlandsplass i Troms, sier sektorsjefen.

Ingen forklaring
Svalbardposten kontaktet Justis­departementet angående problemstillingen i slutten av januar. I en epost til avisen skriver seniorkommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange:

«Det er riktig at det stilles krav om at utenlandske elever må være tatt opp ved Longyearbyen skoles videregående avdeling for å få oppholdstillatelse.»

Svalbardposten har imidlertid ikke fått svar på om det betyr at elevene ikke kan begynne rett på første året på en utdanning på fastlandet, dersom de for eksempel ønsker en studieretning som ikke finnes i Longyearbyen.

Krever norskkunnskaper
Unn Martinsen lurer også på om Longyearbyen skole kan stille krav til norskkunnskaper hos elever på videregående. Dette spørsmålet stiller hun i et brev til Kunnskapsdepartementet.

– På fastlandet er det ikke anledning til å stille språklige krav for minoritetsspråklige elever på videregående. Kravene er at man har fullført grunnskole enten i Norge eller i hjemlandet. Vi har et politisk vedtak her i Longyearbyen på at vi skal kreve at utenlandske elever må ha visst nivå før opptak. Vi må få en juridisk avklaring på om vi kan stille dette kravet, sier Martinsen.

I dag må elevene kunne følge ordinær norskopplæring.

Kunnskapsdepartementet har fremdeles saken til vurdering. I en epost til Svalbardposten skriver de at det derfor er for tidlig å trekke konklusjoner. Departementet tar sikte på å ta en beslutning og besvare brevet fra LL i løpet av februar.

Ikke plikt
Politikerne i Longyearbyen er ikke pliktige å tilby videregående opplæring, men gjør det i dag fordi de ønsker å gi ungdommene tilbudet.

– Elevene her har ikke rettigheter som på fastlandet, men blir tatt inn når det er ledige plasser, sier Martinsen.

Tidligere er det slått fast at videregående elever i Longyearbyen ikke har rett på spesialundervisning.

Longyearbyen lokalstyre gir i dag tilbud om treårig studie­spesialisering og ett yrkesfag på VG1 eller VG2. Dette skoleåret er det fire utenlandske elever på videregående. Tre fra Thailand og en fra Chile.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!