Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avinor krever penger tilbake

Avinor er avkrevd over 1,8 millioner kroner i tilknytningsgebyr for sin bølgelignende hangar. Selskapet mener gebyrets størrelse ikke har noe med selvkost å gjøre. FOTO: Christopher Engås

Avinor krever penger tilbake

Avinor forlanger at Longyearbyen lokalstyre betaler tilbake over 1,8 millioner kroner som selskapet har betalt i tilknytningsgebyr for vann og fjernvarme.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.02.2014 kl 19:44

Det er i forbindelse med oppføringen av Avinors nye hangar på Svalbard lufthavn at selskapet mener Longyearbyen lokalstyre (LL) har brutt prinsippet om selvkost. Hangaren, med tilhørende anlegg, skal leies av Justisdepartementet til bruk for nye redningshelikopter.

– Ikke selvkost

Saksframstillingen er basert på saken med Bykaia Lagerutleie AS, der selskapet vant fram i en klage på tilknytningsgebyr for vei. Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) avgjorde i fjor høst at tilknytningsgebyret som Bykaia Lagerutleie betalte, ikke var basert på selvkost, og opphevet vedtaket fra LL. Selskapet fikk siden tilbakebetalt gebyret i sin helhet, og LL er i prosessen med å lage et nytt gebyrregime.

Avinor mener deres sak har mange paralleller til saken til Bykaia Lagerutleie.

«Avinor vurderer tilknytningskostnadene som meget høye, spesielt tatt i betraktning at LL ikke har hatt noen kostnader til oppgradering av anlegg for verken varme- eller vannforsyning», skriver Avinor i brevet, som er undertegnet Morten Ulsnes, lufthavnsjef ved Svalbard Lufthavn.

Arealbasert

I saken til Bykaia Lagerutleie fant KRD at det var feil å ha en fast sammenheng mellom kostnader for tilknytning, og arealene på byggene som ble oppført.

En slik sammenheng finnes også i Avinor sin sak, som dreier seg om tilknytning til vann og fjernvarme. Slik er regnestykket til LL for hangaren.

• Fjernvarme: 2.500 kvadratmeter á 487 kr pr stykk = 1.217.500 kr.

• Vann: 2.500 kvadratmeter á 244 kr pr stykk = 610.000 kr.

Utregningen tar ikke hensyn til hvor mange tappepunkt det finnes i hangaren, og i følge Avinor tar utregningen heller ikke hensyn til de faktiske kostnadene LL har hatt med å tilknytte bygget fjernvarme- og vannettet. Selskapet påtok seg selv kostnadene med å gjøre dette arbeidet.

– Kun vei

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes har ennå ikke fått noen orientering om kravet fra Avinor. På generelt grunnlag kommenterer han saken slik.

– Avgjørelsen fra KRD omhandler kun tilknyting til vei. Når det gjelder vann, og alt annet som ligger i rør, er det helt andre betraktninger som ligger til grunn for utregnelsen av selvkost, sier han.

– Men jeg har ikke fått lest brevet fra Avinor ennå, så dette blir kun en uttalelse på generelt grunnlag, sier Saugnes.

Nøkkelord

Se bildet større

Lufthavnsjef Morten Ulsnes mener Avinors sak kan sammenlignes med saken til Bykaia Lagerutleie. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!