Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avgårde på IPY-langtur

De fem skigåerne startet fra UNIS rett før klokken 13 torsdag ettermiddag, helt i rute. Først i bildet er Lucas Girard (t.v.) og Kim Senger. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Avgårde på IPY-langtur

Rett før klokken 13 torsdag ettermiddag var de fem studentene som skal gå til Verlegenhuken, via Sørkapp, og tilbake til Longyearbyen, avgårde på sin 1000 kilometer lange skitur.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Takk for alt, det har vært hyggelig å bli kjent med dere. Håper vi ses igjen!
Med disse ordene tar Ulli Neumann, som den første i troppen på fem, de første stavtakene fra UNIS. Med seg til å dra pulken har han grønlandshunden André, den eneste firbente på ekspedisjonen. Rundt halsen har Neumann et blått slips som indikerer at han er dagens leder for gruppa. Slipset skal gå på omgang. Dagen startet med frokost på Polarhotellet, det siste måltidet gruppa kan regne med å innta ved et bord på en stund.

Tar prøver
Skituren har vært planlagt siden 2005, og er en del av Det internasjonale polaråret gjennom «IPY Youth Steering Commitee». Ferden går fra Longeyarbyen til Sørkapp via Hornsund, opp til «Vagabond» på østkysten, videre til Austfjordnes og Verlegenhuken og tilbake til Longyearbyen via Fredheim.
På veien skal de blant annet ta snøprøver og måle vind og temperatur som skal brukes i senere forskning. Det er også mulig å følge skigjengen på deres nettside frozenfive.org. De fem er glasiologistudent Ulli Neumann fra Longyearbyen, geologistudent Kim Senger fra Tsjekkia, klimastudent Hella Garny fra Tyskland, glasiologistudent Lucas Girard fra Frankrike og bilogistudent Mats Björkman fra Sverige.

Oppdateres jevnlig
Det er også et mål for de fem unge menneskene mellom 22 og 29 år at det de gjør ute i felt blir formidlet videre til andre unge. Nettsiden vil bli oppdatert jevnlig, og ved hjelp av GPS kan man til enhver tid se hvor de er.
– Vi regner med å gå rundt 100 kilometer i uka, men i dag kommer vi kanskje ikke lenger enn til Todalen. Vi skal gå i rundt fire timer i dag, smiler Kim Senger før avreise.
Han gleder seg veldig til å være ute i 80 dager og håper de kommer hele veien til Verlegenhuken og tilbake.
– Det avhenger av vær og snø. Det viktigste for oss er å være ute i 80 dager. Vi skal ta bilder og filme hele veien, forklarer Senger.
Og det siste han roper før karavanen på fem begir seg innover i dalen er:
– Vet du hvor langt det er til Sørkapp?

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!