Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avfallsanlegget teppelagt av lilla pulver

Det lilla pulveret har lagt seg som et teppe over hele avfallsanlegget. Når driftsleder Hans Petter Lauritsen spruter vann på tilsynelatende uberørte overflater, blir vannet lilla. FOTO: Anders Fjellestad

Avfallsanlegget teppelagt av lilla pulver

Driften ved avfallsanlegget i Longyearbyen har stått på vent etter at et mystisk, lilla pulver har gitt de ansatte svie i hals og svelg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.12.2011 kl 11:00

For to uker siden skulle de ansatte ved anlegget behandle en forsyning med brennbart avfall. Da avfallet gikk gjennom kverna, virvlet det plutselig opp store mengder lilla pulver. En ansatt som sto like ved, fikk ganske raskt svie i halsen og svelget.

– Det var ubehagelig i begynnelsen da vi så hvordan han reagerte på stoffet. Det er litt foruroligende når vi ikke vet hva dette pulveret er, sier driftsleder Hans Petter Lauritsen.

Redusert drift

Hele søppelhallen er dekket av det lilla stoffet, og prøver av pulveret er sendt til analyse. Inntil resultatet er klart, er driften ved anlegget kraftig redusert.

Feilsortert avfall er ikke uvanlig, men noe lignende har ikke de ansatte opplevd før:

– Dette skulle vært levert som farlig avfall og blitt håndtert deretter. Det er veldig betenkelig at slik skjer, men vi håper det har skjedd ved en feil, sier driftslederen.

Må rengjøres

Dersom stoffet viser seg å være helsefarlig, må hele anlegget gjennom en grundig rengjøring. Lauritsen ber folk være nøye med å sortere søppelet sitt riktig.

– Er du i tvil om avfallet er farlig, så levér det til oss som farlig avfall, sier han.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!