Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avfallsanlegget teppelagt av lilla pulver

Det lilla pulveret har lagt seg som et teppe over hele avfallsanlegget. Når driftsleder Hans Petter Lauritsen spruter vann på tilsynelatende uberørte overflater, blir vannet lilla. FOTO: Anders Fjellestad

Avfallsanlegget teppelagt av lilla pulver

Driften ved avfallsanlegget i Longyearbyen har stått på vent etter at et mystisk, lilla pulver har gitt de ansatte svie i hals og svelg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.12.2011 kl 11:00

For to uker siden skulle de ansatte ved anlegget behandle en forsyning med brennbart avfall. Da avfallet gikk gjennom kverna, virvlet det plutselig opp store mengder lilla pulver. En ansatt som sto like ved, fikk ganske raskt svie i halsen og svelget.

– Det var ubehagelig i begynnelsen da vi så hvordan han reagerte på stoffet. Det er litt foruroligende når vi ikke vet hva dette pulveret er, sier driftsleder Hans Petter Lauritsen.

Redusert drift

Hele søppelhallen er dekket av det lilla stoffet, og prøver av pulveret er sendt til analyse. Inntil resultatet er klart, er driften ved anlegget kraftig redusert.

Feilsortert avfall er ikke uvanlig, men noe lignende har ikke de ansatte opplevd før:

– Dette skulle vært levert som farlig avfall og blitt håndtert deretter. Det er veldig betenkelig at slik skjer, men vi håper det har skjedd ved en feil, sier driftslederen.

Må rengjøres

Dersom stoffet viser seg å være helsefarlig, må hele anlegget gjennom en grundig rengjøring. Lauritsen ber folk være nøye med å sortere søppelet sitt riktig.

– Er du i tvil om avfallet er farlig, så levér det til oss som farlig avfall, sier han.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!