Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Avduket tre nye kunstverk

Jenny Alnæs har kledt begge sideveggene i hovedsalen i Kulturhuset med tynne striper av lys sammen med medhjelper Carl-Oluf Felt. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Avduket tre nye kunstverk

Jenny Alnæs har laget lyspunkter i en mørk tid.

Tekst:

Publisert:

Årets Kunstpause er i gang, og en rekke arrangementer er allerede unnagjort. Fortsatt er det en hel helg igjen med utstillinger, konserter og andre aktiviteter.

– Dette har blitt en god og fin tradisjon for å få en myk overgang til mørketida, sier kulturhusleder Roger Zahl Ødegård, som er en av drivkreftene bak arrangementet.

Lyspunkter

I går var det offisiell åpning av tre kunstverk som utsmykker Kulturhuset. Kunstner Jenny Alnæs fra Halden var i forrige­ uke i Longyearbyen for å installere sin lysinstallasjon «Ekvinoktium». Den består av et sammenhengende panel på hver sidevegg i hovedsalen med lyspunkter som hele tiden endrer farge. Kunstverket bygger på opplevelsen av sollyset.

– Jeg ser for meg at dette er en slags horisontlinje, og at fargeskiftene er sollyset som skifter, sier Alnæs, som har utført en rekke kunstprosjekter i offentlig rom.

Akustikken

Døgnet går raskt inne i hovedsalen. I løpet av tjue minutter har man vært igjennom alle fargenyansene. Men fire ganger i året endrer installasjonen seg helt. Det er ved høst- og vårjevndøgn og ved vinter- og sommersolverv. Da vil den i en drøy uke domineres av én farge.

– Det er et spesielt rom med mange begrensninger. For det første er det helt svart, og for det andre må man tenke på akustikken, sier Alnæs.

Det siste har hun løst ved å følge de vridde panelene som allerede finnes på veggene. Dermed trenger ikke kinofolket være redde for dårligere lyd. Dessuten skrus lysinstallasjonen av når rommet brukes som kino, slik at det ikke forstyrrer filmen.

Speilkvadrater

Alnæs sier at hun har lagt vekt på å lage en dempet installasjon.

– Dere skal leve med dette i mange år, så dere må ikke bli lei av den, sier hun.

De to andre kunstverkene er en videoinstallasjon og en speilmosaikk. Videoinstallasjonen henger over inngangspartiet, og er laget av Svein Flygari Johansen. Speilmosaikken av Stefan Törner har allerede vært synlig en god stund. Den er laget av små speilkvadrater og henger på veggen i etasjen over Rabalder. Utformingen er inspirert av tegninger fra barn i barnehagene i Longyearbyen.

De tre kunsterne ble plukket ut blant 73 søkere. Totalbudsjettet var på 645.000 kroner og kunstverkene er sponset av en rekke lokale aktører.

Lokale kunstnere

Årets Kunstpause er den tolvte i rekken. Arrangører er Kultur- og fritidsforetaket og Svalbard Reiseliv. I tillegg samarbeider de med en rekke aktører i byen, som Kunst- og håndverkssenteret i Nybyen, Galleri Storø og Arctic Bay Gallery.

– Det er de lokale kunstnerne i Longyearbyen som er hovedpoenget. Men det er også hyggelig å kunne presentere noen utenfra, som Anne Grete Preus, sier Ødegård.

Nøkkelord

Se bildet større

Gjenskinnet av kulturhusleder Roger Zahl Ødegård i speilmosaikken som ble avduket i går. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!