Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Austre Adventfjord kan bli solgt til utlandet

Revneset er en del av Austre Adventfjord, som favner om et område som er like stort som Bærum kommune. FOTO: Birger Amundsen

Austre Adventfjord kan bli solgt til utlandet

Horn-familien prøvde å selge til staten, men fikk ikke svar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.04.2014 kl 09:22

– Eiendommen er nå for salg og jeg har ikke kommentarer til selve salgsprosessen, sier advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort, som representerer Henning Horn og selskapet Austre Adventfjord AS, til VG.

Eiendommen som ligger på nordsiden av Adventfjorden, tilhørte en gang AS De Norske Kulfelter Spitsbergen. Siden havnet området i hendene på skipsreder Jacob Kjøde, morfar og oldefar til nåværende eiere. Området strekker seg fra Revneset til Helvetiadalen og videre over til Deltaneset.

Selges fritt
Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter til VG at eiendommen kan selges fritt – også til utenlandske aktører.

– Eiendommen Austre Adventfjord kan i utgangspunktet selges fritt, men innenfor de rammer som legges av Svalbard-traktaten og Svalbardloven, skriver de i en epost.

Austre Adventfjord er en traktateiendom, noe som vil si at det ble begjært eiendomskrav på området da Svalbardtraktaten ble inngått. 40 krav ble godkjent i tiden etter traktatinngåelsen, men etter hvert er en rekke av disse traktateiendommene som var på private hender innløst eller oppkjøpt av Norge.

Austre Adventfjord er en av to eiendommer som fortsatt er på private hender.

Vil starte kulldrift
Salgsutspillet fra Austre Adventfjord AS kommer etter et overraskende utstpill i fjor høst. Da skrev Svalbardposten at selskapet annonserte ny kulldrift i Operafjellet, med tidligere lokalstyreleder og tidligere Store Norske-driftsingeniør Bjørn Fjukstad i spissen.

Bakgrunnen er det som en gang var et godt samarbeid mellom Store Norske og Austre Adventfjorden, men som ble til en bitter strid:

I 1976 ble det inngått en samarbeidsavtale mellom familien Horn og Store Norske om utvinning av kull på eiendommen. Avtalen hadde en løpetid på 26 år, men ble sagt opp av Store Norske i 1992. Familien Horn lot derfor utmålene på eiendommen utløpe i 2000.

I 2008 valgte Store Norske å gjøre nye undersøkelser i Operafjellet, som ligger sentralt i eiendommen Austre Adventfjord. Dermed sikret de seg nye utmål på traktateiendommen, og har foreløpige ønsker om å starte kulldrift på Operafjellet etter Ispallen er tømt.

Ifølge Bergverksordningen på Svalbard har grunneier rett til å delta i driften på utmål med inntil en fjerdedel.

Dialog med staten
Ifølge VG skal Austre Adventfjord AS ha vært i dialog med staten om et oppkjøp, mot at selskapet skal få drive ut kull i egen regi. Men ifølge Horn-familien skal staten ikke ha svart.

– Familien Horn har i nært og lojalt samarbeid med norske myndigheter vært med på å bygge Svalbard-samfunnet gjennom flere generasjoner. Man kunne forventet en annen behandling enn den vi hittil har sett fra Store Norske og statlige myndigheter, sier Flaaten til VG.

Se bildet større

Slik ser Austre Adventfjord-eiendommen ut. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Faktaboks

  • Å ta funnpunkter på annen manns grunn er helt kurant, ifølge Bergverksordningen for Spitsbergen. Funnpunkt må innrapporteres til Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF). Deretter kan det søkes om utmål i området. Om forholdet mellom utmålshaver og grunneier skriver DMF i et brev til Store Norske: «Ved tildeling av utmål på annen manns grunn vil DMF i tillegg til at utmålsforretningen blir offentliggjort i Norsk Lysingsblad, orientere grunneier om tildelingen, og vise til de rettigheter som grunneier har i henhold til bergverksordningens § 19.»
  • Bergverksordningen gir grunneier rett til å delta i driften på utmål med inntil en fjerdedel. «Dersom grunneier vil benytte seg av denne retten må han gi utmålshaveren beskjed om dette innen ett år etter at utmålsbrevet er kunngjort i Norsk Lysingsblad.»

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!