Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Atter en lekkasje

Onsdag ettermiddag veltet det svart røyk ut av kullkraftverkpipa igjen, etter at byen i tre dager hadde blitt fyrt på diesel. FOTO: Christopher Engås

Atter en lekkasje

Energiverket kunne ikke vente lenger. Søndag rant bokstavelig talt kjelen over.

Tekst:

Publisert:

Søndag kveld røk det fra reserveanlegget til Energiverket, og fra fyrhusene rundt i byen som supplerer bebyggelsen med fjernvarme. Kullkraftverket var slått ut, og diesel overtok som drivstoff.

– Måtte ta det

Det har vært flere lekkasjer i damprørene i kjelene i Energiverket siden nyttår, og i siste nummer av Svalbardposten advarte energisjef Roar Blomstrand mot faren for flere lekkasjer. Spådommen hans ble til virkelighet bare dager etterpå, og sist søndag var det ingen vei tilbake.

– Vi stoppet kullkraftverket på grunn av nye lekkasjer i rørene i kjelene. Det innebærer at reserveanlegget for elektrisitet, det som står i krysset ved Unis, kjøres for fullt, forteller Blomstrand.

Fjernvarmen besørges av fyrhusene rundt i byen.

Vellykket operasjon

Når reservekraftanlegget slår inn, merkes det ikke inne hos folk. Det er en sømløs overgang, slik Blomstrand beskriver det.

Onsdag ettermiddag var Energiverket i ferd med å fyre opp med kull igjen.

– Reparasjonen har gått veldig bra. Vi har hatt en dansk sveiser her som har sveiset inn nye rør i kjelene, sier energisjefen.

Store oppgaver

For øyeblikket mener Blomstrand at Energiverket har kontroll på situasjonen. Men kjeleanlegget fra 1983 har store utfordringer, og ukens sveisearbeid på rørene er bare en bitteliten start på et svært vedlikeholdsprogram.

– Det neste store prosjektet er turbinrevisjon i sommer, som planlegges startet 23. juni. Da vil kjelene være operative, men det er store jobber som skal gjøres, sier Roar Blomstrand.

Nøkkelord

Se bildet større

Energisjef Roar Blomstrand mener de har kontroll på situasjonen etter sist ukes reparasjoner. Men store vedlikeholdsoppgaver venter. FOTO: Eirik Gyllensten

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!