Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Atter en lekkasje

Onsdag ettermiddag veltet det svart røyk ut av kullkraftverkpipa igjen, etter at byen i tre dager hadde blitt fyrt på diesel. FOTO: Christopher Engås

Atter en lekkasje

Energiverket kunne ikke vente lenger. Søndag rant bokstavelig talt kjelen over.

Tekst:

Publisert:

Søndag kveld røk det fra reserveanlegget til Energiverket, og fra fyrhusene rundt i byen som supplerer bebyggelsen med fjernvarme. Kullkraftverket var slått ut, og diesel overtok som drivstoff.

– Måtte ta det

Det har vært flere lekkasjer i damprørene i kjelene i Energiverket siden nyttår, og i siste nummer av Svalbardposten advarte energisjef Roar Blomstrand mot faren for flere lekkasjer. Spådommen hans ble til virkelighet bare dager etterpå, og sist søndag var det ingen vei tilbake.

– Vi stoppet kullkraftverket på grunn av nye lekkasjer i rørene i kjelene. Det innebærer at reserveanlegget for elektrisitet, det som står i krysset ved Unis, kjøres for fullt, forteller Blomstrand.

Fjernvarmen besørges av fyrhusene rundt i byen.

Vellykket operasjon

Når reservekraftanlegget slår inn, merkes det ikke inne hos folk. Det er en sømløs overgang, slik Blomstrand beskriver det.

Onsdag ettermiddag var Energiverket i ferd med å fyre opp med kull igjen.

– Reparasjonen har gått veldig bra. Vi har hatt en dansk sveiser her som har sveiset inn nye rør i kjelene, sier energisjefen.

Store oppgaver

For øyeblikket mener Blomstrand at Energiverket har kontroll på situasjonen. Men kjeleanlegget fra 1983 har store utfordringer, og ukens sveisearbeid på rørene er bare en bitteliten start på et svært vedlikeholdsprogram.

– Det neste store prosjektet er turbinrevisjon i sommer, som planlegges startet 23. juni. Da vil kjelene være operative, men det er store jobber som skal gjøres, sier Roar Blomstrand.

Nøkkelord

Se bildet større

Energisjef Roar Blomstrand mener de har kontroll på situasjonen etter sist ukes reparasjoner. Men store vedlikeholdsoppgaver venter. FOTO: Eirik Gyllensten

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!