Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Atter en lekkasje

Onsdag ettermiddag veltet det svart røyk ut av kullkraftverkpipa igjen, etter at byen i tre dager hadde blitt fyrt på diesel. FOTO: Christopher Engås

Atter en lekkasje

Energiverket kunne ikke vente lenger. Søndag rant bokstavelig talt kjelen over.

Søndag kveld røk det fra reserveanlegget til Energiverket, og fra fyrhusene rundt i byen som supplerer bebyggelsen med fjernvarme. Kullkraftverket var slått ut, og diesel overtok som drivstoff.

– Måtte ta det

Det har vært flere lekkasjer i damprørene i kjelene i Energiverket siden nyttår, og i siste nummer av Svalbardposten advarte energisjef Roar Blomstrand mot faren for flere lekkasjer. Spådommen hans ble til virkelighet bare dager etterpå, og sist søndag var det ingen vei tilbake.

– Vi stoppet kullkraftverket på grunn av nye lekkasjer i rørene i kjelene. Det innebærer at reserveanlegget for elektrisitet, det som står i krysset ved Unis, kjøres for fullt, forteller Blomstrand.

Fjernvarmen besørges av fyrhusene rundt i byen.

Vellykket operasjon

Når reservekraftanlegget slår inn, merkes det ikke inne hos folk. Det er en sømløs overgang, slik Blomstrand beskriver det.

Onsdag ettermiddag var Energiverket i ferd med å fyre opp med kull igjen.

– Reparasjonen har gått veldig bra. Vi har hatt en dansk sveiser her som har sveiset inn nye rør i kjelene, sier energisjefen.

Store oppgaver

For øyeblikket mener Blomstrand at Energiverket har kontroll på situasjonen. Men kjeleanlegget fra 1983 har store utfordringer, og ukens sveisearbeid på rørene er bare en bitteliten start på et svært vedlikeholdsprogram.

– Det neste store prosjektet er turbinrevisjon i sommer, som planlegges startet 23. juni. Da vil kjelene være operative, men det er store jobber som skal gjøres, sier Roar Blomstrand.

Nøkkelord

Se bildet større

Energisjef Roar Blomstrand mener de har kontroll på situasjonen etter sist ukes reparasjoner. Men store vedlikeholdsoppgaver venter. FOTO: Eirik Gyllensten

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!