Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Åttende høyeste temperatur noensinne

Franske Marie Pachoud og svenske Filip Johansson angrer på at de ikke tok med shorts til Svalbard. FOTO: John Christian Nygaard

Knallværet fortsetter:

– Åttende høyeste temperatur noensinne

Rekordvarmt i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2015 kl 23:33

Svalbard er nesten det nye syden. Med temperaturer som header opp mot 18 grader er det bare å finne fram badetøyet og en piña colada på Spitsbergens strender.

Bare en håndfull sommerdager har vært varmere siden målingene startet, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Værvarslinga Nord-Norge til Svalbardposten.

– Nå har vi ikke fått makstemperaturene for i dag fredag ennå, men det har vært på 17 komma noe på flyplassen. I går var det 17,9 grader, og det er langt over normalen, sier Wergeland.

– Dette er den åttende varmeste temperaturen noensinne målt på flyplassen. 16. juli 1979 var for øvrig den varmeste med 21,3, sier Wergeland.

Sommerbyen

Longyearbyen er herved en av de store sommervinnerne. Til sammenlikning er det ifølge yr.no 19 grader i Oslo, 15 grader i København og bare 13 grader i Bergen og Stavanger, for å nevne noen steder.

Og knallværet fortsetter, iallfall inn i helga, sier meteorologen. Årsaken er et værsystem som sender varmluft fra sør i en bue rundt det øvrige Skandinavia og til oss.

– Det blir ingen store endringer. I morgen og på søndag blir det fint vær og veldig gode temperaturer opp mot 15 til 16 grader.

– Egentlig ser det bra ut en god stund ut i neste uke, selv om vi ikke kan forvente disse rekordtemperaturene, legger han til.

Shortsanger

For mange av turistene føles det noe underlig å ankomme et Arktis med høyere temperaturer enn den de forlot sørpå.

– Jeg kom hit i går, og trodde det skulle være mye kaldere. Dette føles ikke som arktis, sier franske Marie Pachoud og ler.

Hun var også på Svalbard i februar, fordi hun studerer geologi ved Unis. Sammen med medstudent Filip Johansson, satt hun fredag og nøt lunsjen i sommervarmen på Svalbard.

– Dette er varmere her enn det var hjemme i Gøteborg da jeg dro opp igjen hit for tre uker siden. Nå angrer jeg bare på at jeg ikke pakket med meg shortsen min, sier Filip.

De to mener det er viktig å utnytte sommerdagene til det fulle når mulighetene byr seg, og tilbringer helst dagene ute når værgudene leverer så bra vær som i dag.

– Når du er fra Gøteborg lærer du virkelig å sette pris på sommeren. Du vet jo aldri når det plutselig blir to uker med regn igjen, ler Filip.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!