Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Åttende høyeste temperatur noensinne

Franske Marie Pachoud og svenske Filip Johansson angrer på at de ikke tok med shorts til Svalbard. FOTO: John Christian Nygaard

Knallværet fortsetter:

– Åttende høyeste temperatur noensinne

Rekordvarmt i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2015 kl 23:33

Svalbard er nesten det nye syden. Med temperaturer som header opp mot 18 grader er det bare å finne fram badetøyet og en piña colada på Spitsbergens strender.

Bare en håndfull sommerdager har vært varmere siden målingene startet, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Værvarslinga Nord-Norge til Svalbardposten.

– Nå har vi ikke fått makstemperaturene for i dag fredag ennå, men det har vært på 17 komma noe på flyplassen. I går var det 17,9 grader, og det er langt over normalen, sier Wergeland.

– Dette er den åttende varmeste temperaturen noensinne målt på flyplassen. 16. juli 1979 var for øvrig den varmeste med 21,3, sier Wergeland.

Sommerbyen

Longyearbyen er herved en av de store sommervinnerne. Til sammenlikning er det ifølge yr.no 19 grader i Oslo, 15 grader i København og bare 13 grader i Bergen og Stavanger, for å nevne noen steder.

Og knallværet fortsetter, iallfall inn i helga, sier meteorologen. Årsaken er et værsystem som sender varmluft fra sør i en bue rundt det øvrige Skandinavia og til oss.

– Det blir ingen store endringer. I morgen og på søndag blir det fint vær og veldig gode temperaturer opp mot 15 til 16 grader.

– Egentlig ser det bra ut en god stund ut i neste uke, selv om vi ikke kan forvente disse rekordtemperaturene, legger han til.

Shortsanger

For mange av turistene føles det noe underlig å ankomme et Arktis med høyere temperaturer enn den de forlot sørpå.

– Jeg kom hit i går, og trodde det skulle være mye kaldere. Dette føles ikke som arktis, sier franske Marie Pachoud og ler.

Hun var også på Svalbard i februar, fordi hun studerer geologi ved Unis. Sammen med medstudent Filip Johansson, satt hun fredag og nøt lunsjen i sommervarmen på Svalbard.

– Dette er varmere her enn det var hjemme i Gøteborg da jeg dro opp igjen hit for tre uker siden. Nå angrer jeg bare på at jeg ikke pakket med meg shortsen min, sier Filip.

De to mener det er viktig å utnytte sommerdagene til det fulle når mulighetene byr seg, og tilbringer helst dagene ute når værgudene leverer så bra vær som i dag.

– Når du er fra Gøteborg lærer du virkelig å sette pris på sommeren. Du vet jo aldri når det plutselig blir to uker med regn igjen, ler Filip.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!