Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åtte områder er stengt

Spekkovnene på Delitschøya vil ikke lenger bli tillatt å se. Hele øya vil blir forbudt område, sammen med naboøya Zieglerøya og Spekkholmen. FOTO: Birger Amundsen

Åtte områder er stengt

Regjeringen i statsråd vedtok fredag at åtte steder på Svalbard skal stenges for besøkende. Det innføres også tungoljeforbud i nasjonalparkene på vestsiden av Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.09.2009 kl 14:58

De åtte stedene som blir stengt er spredt rundt på hele Svalbard. Felles for dem er at det er eldre, automatisk freda kulturminner der. Formålet er, ifølge forskriftsforslaget Direktoratet for naturforvaltning sendte til Miljøverndepartementet, «å bevare et utvalg lite påvirkede og svært verdifulle kulturminner mot slitasje og annen påvirkning som følge av ferdsel».

Åtte områder

De åtte områdene er Lægerneset i Recherchefjorden, Ebeltofthamna i Krossfjorden, Likneset i Kennedybukta, Ytre Norskøya, Haudegen i Wordiebukta/Rijpfjorden, Habenichtbukta på Edgeøya, Halvmåneøya og området Zieglerøya, Deltischøya og Spekkholmen.

Rammer også fastboende

Saken har vært ute på en omfattende høringsrunde. Longyearbyen lokalstyre og Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening gikk begge inn for at forbudet ikke skulle berøre fastboende på Svalbard. Ikke minst fordi trafikken av fastboende er forsvinnende liten sammenlignet med strømmen av cruiseturister.

– Det er ikke gjort unntak for fastboende. Forbudet er generelt, sier seniorrådgiver Fredrik Juell Theisen i Miljøverndepartementet.

Forbud mot tungolje

Dagens forskriftsendring gir også forbud mot tungolje for skip som anløpet nasjonalparkene på vestsiden av Svalbard.

Forbudet innføres i Nordvest-Spitsbergen nasjonalpark, Forlandet nasjonalpark og Sør-Spitsbergen nasjonalpark.

Det gjøres unntak for skip som seiler gjennom en snipp av Sør-Spitsbergen nasjonalpark til og fra Kapp Amsterdam i Van Mijenfjorden i forbindelse med virksomheten i Svea. Fram til 1. januar 2015 gjelder unntaket også seiling gjennom mindre deler av verneområdene til og fra Ny-Ålesund og Magdalenefjorden.

Tilsvarende krav ble gjort gjeldende for østsiden av Svalbard i 2007.

Forebyggende tiltak

Det er først og fremst de store cruiseskipene som gir grunn til bekymring for utslipp av tung bunkersolje på Svalbard.

– På Svalbard er det ingen realistiske alternativer til forebyggende og risikoreduserende tiltak. Når ulykken først har skjedd, vil mulighetene til å begrense forurensingen i de fleste tilfeller være små, og opprydning i etterkant vil være en langt mer krevende og kostbar affære enn på fastlandet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Forskriften trer i kraft 1. januar 2010.

Les forskriftsendringen her!

 

 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!