Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åtte år som generalkonsul

Under mottakelsen ved generalkonsultatet i Barentsburg forrige torsdag, var en rekke gjester fra Longyearbyen til stede for å ta farvel med generalkonsul Aleksander A. Antipov og kona Natalia Antipova. Sveinung Lystrup Thesen (t.h.) var med som tolk for sysselmann Odd Olsen Ingerø. FOTO: Birger Amundsen

Åtte år som generalkonsul

Etter to perioder som russisk generalkonsul på Svalbard, tok Aleksander A. Antipov (65) farvel med venner og kjente forrige uke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.12.2012 kl 09:06

Generalkonsulen understreket selv i sin tale til de innbudte gjestene, at ingen annen russisk konsul har tilbrakt flere sesonger på Svalbard enn ham.

Hans første periode varte fra 2001 til 2006. I 2009 var han tilbake i den ruvende bygningen øverst i Barentsburg, inntil han nå pensjonerer seg.

I sine to perioder har Aleksander A. Antipov til tider vært svært kritisk til Trust Arktikugol, det russisk-statlige selskapet som eier og driver virksomheten i Barentsburg. Ikke minst var han kritisk til trustens tidligere generaldirektør Jurij V. Tsivka.

Svalbardposten benyttet anledningen til et intervju med konsulen på fallrepet. Og til tross for at Tsivka gikk av som direktør i trusten i 2007, minnes Antipov ham fortsatt med gru.

– Når jeg snakket med ham, fikk jeg problemer med hjertet, sier han og slår høyre hånd mot brystkassa.

– Han var et monster, fortsetter han, og ler hjertelig.


Fyll og drap

Under generalkonsulens første periode var det store og svært alvorlige problemer i Barentsburg, med mye fyll og bråk. Blant annet ble to mann drept i slagsmål i 2004, en i januar og en i august.

Aleksander A. Antipov forteller at de dårlige tidene er tilbakelagt, og at det er en helt annen mentalitet blant dagens arbeidere.

– Folkene er yngre og misbruker ikke alkohol slik den eldre garden gruvearbeidere gjorde. Tidligere var det mye fyll i fritiden, sier han, og tilføyer på klingende norsk: «Men nå er det ikke nødvendig for denne generasjonen.»

– Hvor viktig er Barentsburg for Russland?

Antipov svarer med å gå en runde om pomorfangsten i tidligere tider, og at russerne har en lang tradisjon på Svalbard.

– Barentsburg er fortsatt viktig for oss, og vi kommer aldri til å forlate Spitsbergen, sier han.

Hvordan det henger sammen med det faktum at Barentsburg i årevis er blitt forsømt av russiske myndigheter, forklarer han med at det ikke er alle i det russiske regjeringsapparatet som forstår viktigheten av Svalbard.


Viktig for Russland

– Er det vanskelig å få gehør for at Svalbard er viktig?

– I Russland er det slik at man først i etterkant forstår hva som er viktig, og at man skulle gjort noe tidligere. Samtidig er problemet at det i Russland er så mye annet som krever investeringer, svarer han.

– Konklusjonen er altså at Svalbard ikke lenger er like viktig?

Konsulen ler, og svarer:

– Spitsbergen er fortsatt viktig, men det er ikke alle i regjeringen som forstår det, parerer han.

I dag driver Trust Arktikugol utvinning av kull i et felt av svært dårlig kvalitet. Samtidig har det i årevis vært snakk om å åpne en ny gruve i Colesbukta, midtveis mellom Barentsburg og Longyearbyen.

Generalkonsulen forklarer det med at den russiske regjeringskommisjonen med ansvar for Svalbard ikke har vært i funksjon, samtidig som det har vært skifte i ledelsen.

– I det siste har aktiviteten i kommisjonen tatt seg opp, og det er også vedtatt at innen 2015 skal det tas en beslutning om gruvedrift i Colesbukta, forklarer han.

– Er det noe som peker mot at det kan bli et ja?

– Det er alltid slik at ingenting blir gjort på forhånd, og at når det er tid for å avgjøre saken kommer det til å gå veldig fort, svarer Antipov.

Han sammenligner beslutningsprosessen med ordtaket om bonden som ikke gjør noe før hanen hakker ham i baken.

– Det koster kolossalt mye penger å åpne en ny gruve, så det må avgjøres på høyt politisk nivå. Kan hende er dette noe statsministeren selv må avgjøre, tilføyer han.


Optimistisk

Generalkonsul Antipov berømmer innsatsen til nåværende direktør i Trust Arktikugol, Aleksander P. Veselov. De tre-fire siste årene har han satt i gang en storstilt renovering av infrastrukturen i den slitne gruvebyen. Bygninger er pusset opp fra innerst til ytterst, og gamle bygninger er fjernet.

Veselov sier at dette ikke bare skyldes Veselovs energi, men også at trusten er tilført penger.

– Det betyr at du er optimistisk for den russiske aktiviteten på Barentsburg framover?

– Selvfølgelig, svarer han og ler.

– Jeg ser for meg at vi snart skal ha både ølbryggeri og et bowlingssenter på plass i byen, sier han.

Se bildet større

Musikere i Barentsburg underholdt under mottakelsen. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Gjester fra Longyearbyen og Barentsburg var til stede under mottakelsen. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Russiske og ukrainske gjester i generalkonsulatet. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Aleksander A. Antipov har avsluttet sin andre periode som russisk generalkonsul, og dro tilbake til Moskva i går. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

Antipov og Ingerø
Som henholdsvis general­konsul og sysselmann har Aleksander A. Antipov og Odd Olsen Ingerø fulgt hverandre tett på Svalbard. Samtidig som knapt noen sysselmann og konsul har hatt et bedre forhold til hverandre enn de to.

Begge har to perioder på Svalbard, og startet sin første periode samtidig i november 2001. Ingerø sluttet i februar 2005, da han ble bedt om å overta som Kripos-sjef, Antipov i februar 2006. Begge var tilbake i 2009; Antipov i juli, Ingerø i september.

Antipov reiste på slutt i går, Ingerø kan bli sittende til 2015. Antipov har til sammen åtte år på Svalbard. Ingerø kan ende opp med like mange.

Siste nytt i Nyheter

Sterk snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

 
Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!