Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Arktisk malingstest

Longyearbyen har mange fargerike hus. Nå skal malingselskapet Jotun bygge teststasjon her for å forske på hvordan et arktisk klima påvirker produktene deres. FOTO: John Christian Nygaard

Arktisk malingstest

Malingsprodusenten Jotun skal etablere teststasjon på Svalbard fra slutten av august.

Tekst:

Publisert:

Et økende fokus på arktiske strøk har gjort at malingsgiganten Jotun ønsker å få testet ut sine produkter her på Svalbard. Derfor vil de nå, i samarbeid med LNS og UNIS gå i gang med byggingen og drifting av en teststasjon.

– Vi har erkjent at arktis kommer mer og mer, og vi som norsk selskap må være gode på det. Og hvor finner vi ekspertisen? Jo, på Svalbard, og derfor må vi knytte til oss lokal kompetanse, sier global salgsdirektør, Svein Erik Andresen hos Jotun.

Vær og vind
På teststasjonen skal man fysisk ut og teste maling, for å finne ut hvordan de ulike malingsproduktene påvirkes av vær og vind. Det kan for eksempel være for å se hvordan nedbryting av maling som skal beskytte mot korrosjon, som for eksempel rust, foregår og hvorfor det skjer.

– Vi ønsker å være markedsledende på korrosjonsbeskyttelse i ekstreme miljøer. Stål blir utsatt og brytes ned av sol, vind og føreforhold. Vår oppgave er å sørge for at det ikke skjer, for vi beskytter verdier for enorme summer, sier Andresen, og legger til at man blant annet har selskaper som Statoil og BP på kundelisten.

– En oljerigg kan ikke risikere å ruste. Det er mye penger på spill, både for eierene av installasjoner og selvfølgelig oss også. Da må vi bevise ovenfor oljeselskapene at produktet har vært testet ut og har livets rett.

Byggingen av teststasjonen skal i følge Andresen utføres av LNS Spitsbergen A/S, som har tilbudt seg å la Jotun bruke deres område. Så vil man inngå en avtale med UNIS, som vil være de som skal «drifte» teststasjonen.

– Vi ser for oss at vi vil gå inn og sponse en doktorgradstilling ved UNIS, for å ha et nærvær som universitetet kan ivareta for oss.

Tenker langt frem i tid
Andresen forteller at det på nåværende tidspunkt er for tidlig å si om det vil blir opprettet noen nye stillinger på Svalbard i forbindelse med teststasjonen, men at selskapet satser på å sakte men sikkert bygge seg opp. På sikt kan det bli aktuelt å trene opp profesjonelle malere på Svalbard.

– Når vi først går inn et sted og satser, så er det ikke snakk om å holde på i 2-3 år. Vi tenker hele tiden 10, 20, kanskje 30 år frem i tid, sier Andresen.

Har tilbudt seg å bidra
Frank Jakobsen, administrerende direktør i LNS Spitsbergen A/S, bekrefter at selskapet har vært i samtaler med Jotun om å bygge teststasjon og drive vedlikehold av denne.

– Vi har ikke formelt gjort ferdig avtalen, men de ønsker å få det etablert fra høsten av, og vi har tilbudt oss å bidra med dette, sier Jakobsen.

Han forteller at det mest sannsynligvis vil bli aktuelt å sette opp teststasjonen ved Sjøskrenten eller Hotellneset.

– De ønsker en litt værutsatt plass, sier Jakobsen, som er veldig fornøyd med at en så stor bedrift kommer til Longyearbyen for å erverne seg arktisk kompetanse.

– Det er fryktelig spennende. Vi er jo i en omstilling her i Longyearbyen, og selv om dette kanskje ikke blir det største bidraget i den sammenhengen, så tror jeg også flere vil få øynene opp for Longyearbyen etter hvert.

Jakobsen forteller at LNS ønsker å være med å samarbeide med alle de som ønsker å skaffe seg mer arktisk kompetanse.

– Vi ønsker det velkommen, og ser på det som veldig positivt. Nye aktiviteter i Longyearbyen blir veldig bra.

Se bildet større

Administrerende direktør Frank Jakobsen i LNS Spitsbergen har gitt beskjed om at han vil samarbeide med Jotun. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Hotellneset kan bli et aktuelt sted når Jotun nå skal etablere teststasjon for maling på Svalbard. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!