Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Arkitekter ut av bygget

Jon Reksten, Ingvild Sæbu Vatn, Elisa Grindland og Tone Bjerknes har nå flyttet ut fra det gamle bilutleiebygget. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Arkitekter ut av bygget

Setningsskader sendte LPO arkitekter ut av lokalene og ned til Store Norske-bygget på gammelkaia.

Tekst:

Publisert:

For noen uker siden ble LPO arkitekter bedt om å komme seg ut av bygget sitt i løpet av et par dager. Bygget eies av Spitsbergen Bolig AS, og daglig leder Svein Hugo Hansen sier at det ville vært uforsvarlig å la arkitektene fortsette å være der.

– Det var såpass mye setningsskader at vi valgte å oppfordre dem til å finne et annet sted å være, sier han.

LPO arkitekter var ute av bygget med det mest nødvendige etter noen timer. Arkitekt Ingvild Sæbu Vatn sier at de har vært oppmerksomme på skjevheter lenge.

– Det er en stålkonstruksjon som er fundamentert mer eller mindre uten tilstrekkelig hensyn til permafrost, så vi har sett skjevheter i bygget siden vi flyttet inn i 2011, sier Vatn.

Hun forteller at med mildværet har de sett mer skjevheter, særlig i kontordelen de satt i. De så sprekker mellom bygningselementene. Gulvet lå blant annet ikke helt inntil veggen.

– Det kan være vanskelig å se med det blotte øyet, men de som kom på besøk til oss følte seg nesten sjøsyke, sier hun.

Vatn synes det er interessant å se hvordan man bygger og fundamenterer nye bygg.

– Men jeg synes det er foruroligende, fordi i Longyearbyen bygges det generelt på ganske dårlig grunn. Når det blir så mye varmere over tid, så er det ikke unaturlig at man ser effekten i bygningene. Det er ikke mange av bygningene som står trygt sånn sett, sier hun.

LPO arkitekter har nå flyttet midlertidig til Store Norske-bygget på gammelkaia, men Vatn sier at det ser ut til at de blir værende der permanent.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!