Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Arkitekter ut av bygget

Jon Reksten, Ingvild Sæbu Vatn, Elisa Grindland og Tone Bjerknes har nå flyttet ut fra det gamle bilutleiebygget. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Arkitekter ut av bygget

Setningsskader sendte LPO arkitekter ut av lokalene og ned til Store Norske-bygget på gammelkaia.

Tekst:

Publisert:

For noen uker siden ble LPO arkitekter bedt om å komme seg ut av bygget sitt i løpet av et par dager. Bygget eies av Spitsbergen Bolig AS, og daglig leder Svein Hugo Hansen sier at det ville vært uforsvarlig å la arkitektene fortsette å være der.

– Det var såpass mye setningsskader at vi valgte å oppfordre dem til å finne et annet sted å være, sier han.

LPO arkitekter var ute av bygget med det mest nødvendige etter noen timer. Arkitekt Ingvild Sæbu Vatn sier at de har vært oppmerksomme på skjevheter lenge.

– Det er en stålkonstruksjon som er fundamentert mer eller mindre uten tilstrekkelig hensyn til permafrost, så vi har sett skjevheter i bygget siden vi flyttet inn i 2011, sier Vatn.

Hun forteller at med mildværet har de sett mer skjevheter, særlig i kontordelen de satt i. De så sprekker mellom bygningselementene. Gulvet lå blant annet ikke helt inntil veggen.

– Det kan være vanskelig å se med det blotte øyet, men de som kom på besøk til oss følte seg nesten sjøsyke, sier hun.

Vatn synes det er interessant å se hvordan man bygger og fundamenterer nye bygg.

– Men jeg synes det er foruroligende, fordi i Longyearbyen bygges det generelt på ganske dårlig grunn. Når det blir så mye varmere over tid, så er det ikke unaturlig at man ser effekten i bygningene. Det er ikke mange av bygningene som står trygt sånn sett, sier hun.

LPO arkitekter har nå flyttet midlertidig til Store Norske-bygget på gammelkaia, men Vatn sier at det ser ut til at de blir værende der permanent.

Siste nytt i Nyheter

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!