Årets isbjørnskinn venter på ny eier

Her er sakene som skal auksjoneres bort på søndag.

2013-modell: Laurits Finjord er spent på hva årets isbjørnskinn går for under auksjonen.
Publisert

– Vi har cirka 100 gjenstander til auksjonen pluss masse lotterigaver. Senest i dag fikk vi en rypemiddag for fire personer, forteller Laurits Finjord.

Skutt i 2013

Sammen med Kristin Furu Grøtting har han overtatt stafettpinnen fra Anne Lise K. Sandvik, som har gjort det meste av forarbeidet med innhenting av premier og organisering før hun reiste på en lenge planlagt ferie. Og nå har det kommet så mange premier at komiteen har valgt å sette en stopper.

Premiene strekker seg fra bøker og litografier til dagstur med Sysselmannsskipet, oval weekend i Ny-Ålesund, isbjørnskinnet og utsettingstoktet med «Lance». Det er særlig de to siste som har gitt tusenlappene bein å gå på i budrundene inne i restauranten på Polarhotellet.

Årets isbjørnskinn er ifølge Sysselmannen fra en bjørn som ble skutt i 2013. Dette året ble forøvrig tre isbjørner skutt på Svalbard.

Venter ingen rekord

– Nå mangler jeg bare folk til å gjennomføre auksjonen. Men det pleier å ordne seg, spøker Finjord.

Årets auksjonarius blir Magnus Rognhaug fra Sysselmannen. Fjorårets auksjon ga 677.400 kroner til TV-aksjonen. Totalt ble det gitt godt over én million kroner i 2014, noe som ga et snitt på over 366 kroner per innbygger, og som førte Svalbard på landstoppen igjen. Aksjonskomiteen har ikke forventninger om rekord i år.

– Det blir ikke så mye som i fjor. Da var det jo eksepsjonelt. Jeg synes heller ikke det er et poeng at vi skal slå rekordene hvert år, og så er det jo dårligere tider her og bedriftene må spare. I tillegg har det vært en aksjon tidligere i høst til flyktningene fra Syria, sier Laurits Finjord.

Han peker også på at innsamlingsaksjonen på Svalbard nå er så godt organisert at det meste går av seg selv. Anne Lise K- Sandvik har godkjent premiene, og det gjenstår «bare» for de andre å få gjennomført auksjonen.

Tradisjon

Siden tidlig i høst har det vært flere aktiviteter som skal gå til TV-aksjonen, og i høst har blant annet skole og barnehager servert reinkjøtt fra selvskutt rein til inntekt for regnskogen. Noen tenker også utradisjonelt, og en del av pengene som ble betalt i leie for privat overnattingsplass under solformørkelsen i mars i år, fant veien til aksjonskontoen.

– Innsamlingen har blitt en tradisjon hos veldig mange, sier Laurits Finjord.

Powered by Labrador CMS