Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Årets isbjørnskinn venter på ny eier

2013-modell: Laurits Finjord er spent på hva årets isbjørnskinn går for under auksjonen. FOTO: Eirik Palm

Årets isbjørnskinn venter på ny eier

Her er sakene som skal auksjoneres bort på søndag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.10.2015 kl 15:33

– Vi har cirka 100 gjenstander til auksjonen pluss masse lotterigaver. Senest i dag fikk vi en rypemiddag for fire personer, forteller Laurits Finjord.

Skutt i 2013

Sammen med Kristin Furu Grøtting har han overtatt stafettpinnen fra Anne Lise K. Sandvik, som har gjort det meste av forarbeidet med innhenting av premier og organisering før hun reiste på en lenge planlagt ferie. Og nå har det kommet så mange premier at komiteen har valgt å sette en stopper.

Premiene strekker seg fra bøker og litografier til dagstur med Sysselmannsskipet, oval weekend i Ny-Ålesund, isbjørnskinnet og utsettingstoktet med «Lance». Det er særlig de to siste som har gitt tusenlappene bein å gå på i budrundene inne i restauranten på Polarhotellet.

Årets isbjørnskinn er ifølge Sysselmannen fra en bjørn som ble skutt i 2013. Dette året ble forøvrig tre isbjørner skutt på Svalbard.

Venter ingen rekord

– Nå mangler jeg bare folk til å gjennomføre auksjonen. Men det pleier å ordne seg, spøker Finjord.

Årets auksjonarius blir Magnus Rognhaug fra Sysselmannen. Fjorårets auksjon ga 677.400 kroner til TV-aksjonen. Totalt ble det gitt godt over én million kroner i 2014, noe som ga et snitt på over 366 kroner per innbygger, og som førte Svalbard på landstoppen igjen. Aksjonskomiteen har ikke forventninger om rekord i år.

– Det blir ikke så mye som i fjor. Da var det jo eksepsjonelt. Jeg synes heller ikke det er et poeng at vi skal slå rekordene hvert år, og så er det jo dårligere tider her og bedriftene må spare. I tillegg har det vært en aksjon tidligere i høst til flyktningene fra Syria, sier Laurits Finjord.

Han peker også på at innsamlingsaksjonen på Svalbard nå er så godt organisert at det meste går av seg selv. Anne Lise K- Sandvik har godkjent premiene, og det gjenstår «bare» for de andre å få gjennomført auksjonen.

Tradisjon

Siden tidlig i høst har det vært flere aktiviteter som skal gå til TV-aksjonen, og i høst har blant annet skole og barnehager servert reinkjøtt fra selvskutt rein til inntekt for regnskogen. Noen tenker også utradisjonelt, og en del av pengene som ble betalt i leie for privat overnattingsplass under solformørkelsen i mars i år, fant veien til aksjonskontoen.

– Innsamlingen har blitt en tradisjon hos veldig mange, sier Laurits Finjord.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!