Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Årelang krangel ender i retten

Farmhamna sto klar til bruk i 1992. Nå må eierskapet trolig avklares i retten. FOTO: Guri Tveito/Sysselmannen

Årelang krangel ender i retten

Den ene hevder å ha en kjøpekontrakt. Den andre nekter for å ha signert noe.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.05.2014 kl 14:30

Bjørn Henningsen og Hans Lund krangler om hvem som eier Farmhamna, men det hele kan ende med at Sysselmannen overtar fangststasjonen som ble bygget på begynnelsen av 1990-tallet.

Avstand
– Min klient krever eierskap til Farmhamna, sier advokat Per Ove Tønnessen.

Han representerer Henningsen når partene møtes i Nord-Troms tingrett den 12. juni.

Saken i seg selv er en vanlig tvistesak, men omstendighetene rundt eiendommen det strides om, gjør saken uvanlig. Forliksrådet valgte å innstille behandlingen da saken ble forsøkt løst før rettsapparatet eventuelt ble koblet inn.

Skal partene unngå retten, må det i så fall komme gjennom et forlik, sier Tønnessen.

– Og det har det ikke vært grunlag for til nå, framholder han.

Byggingen av Farmhamna ble meldt inn av Hans Lund i 1990. Sommeren 1991 ble uthus og kjøttstativ bygget og materialer til hovedhytta fraktet opp. Året etter var fangststasjonen reist og tatt i bruk til «næringsmessig overvintringstfangst». Da Hans og kona Marianne Prytz Lund fikk barn midt på 1990-tallet, var de borte fra fangststasjonen noen sesonger.

– Enkelt
– Vi har drevet fangsting der siden den ble bygd. Hele Svalbard vet jo det. Så var jeg borte litt på 90-tallet da ungene kom til verden, og da fikk Bjørn Henningsen bruke plassen. Nå vil han overta den, sier Hans Lund, som stiller i retten uten advokat.

– Hvis ikke rettssystemet er slik at de kan finne en rettferdig løsning, skal de bare gjøre som de vil, sier han.

– For vår del er det enkelt. Man forholder seg til den avtalen som er inngått, framholder advokat Tønnessen.

Henningsen mener å ha kontrakt og kvittering på at han har overtatt fangststasjonen, og har lagt dokumentene fram for Syss-elmannen 15. april 2013. Dokumentene er fra september 1996. Fram til da var det ukjent for Sysselmannen at det forelå noen tvist om fangststasjonen. Hans Lund avviser at Henningsen har noe gyldig dokument.

– Jeg har aldri skrevet under på noe, det har aldri vært skrevet under på noen kjøpekontrakt. Han skulle drive Farmhamna da Ida (datteren, red. anm.) skulle komme til verden. Det er i den forbindelsen han har laget det. Det er ingenting som er tinglyst, sier Lund.

Ukjent med kontrakt
I tillegg til uenigheten om det eksisterer en gyldig kontrakt, kommer selve betingelsene som ligger for Farmhamna. Da sysselmann Leif Eldring 2. juli 1991 godkjente byggingen, var det en betingelse at et eventuelt framtidig salg eller utleie av hytta måtte skje i overenskomst mellom eieren av hytta og Sysselmannen. Sysselmannen opplyser at embetet aldri ble kontaktet i forbindelse med kjøpekontrakten.

I tillegg er det et premiss at hytta skal brukes til næringsmessig overvintringsfangst, og at den må selges eller fjernes dersom eieren i mer enn tre sesonger ikke bruker hytta til formålet.

Alternativet er i så fall at hytta tilfaller staten vederlagsfritt. I et brev til partene krever Sysselmannen nå at eierskapet blir avklart snarest. Imotsatt fall kan det bli aktuelt at staten går inn og overtar hytta og siden eventuelt vurderer riving.

– Sysselmannen kommer til å ta over hytta uansett. Det står også i statuttene at den dagen vi ikke bruker den til fangst mer, skal Sysselmannen overta. Jeg har sagt til Sysselmannen at jo før jo heller. Det er mye bedre, sier Hans Lund.

Se bildet større

Hans Lund, her med tidligere sysselmann Per Sefland (t.v.), vil helst at Sysselmannen overtar. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!