Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Arbeidet med en ny kullgruve i gang

Arbeidet på stedet i Skollfjellet hvor masse skal tas ut startet mandag. Anleggsleiren er plassert på Marthabreen. FOTO: Birger Amundsen

Arbeidet med en ny kullgruve i gang

 Mandag startet arbeidet med å klargjøre for en ny gruve i Lunckefjellet. Innen utgangen av august skal anleggsmaskiner og kjøretøy kunne krysse Marthabreen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.03.2012 kl 08:00

– Den største utfordringen er å få alt av maskiner og utstyr transportert fra Svea over breene og hit, sier prosjektleder Jostein Nordstrøm i Veidekke Entreprenører.

Han ser seg rundt der han står ved foten av Skollfjellet og betrakter maskinene som er i sving.

En delegasjon fra Store Norske og Veidekke er til stede idet arbeidet settes i gang. Først etter at store mengder snø og is er ryddet unna, vil arbeidet med å skjære seg inn i de sammenfrosne morenemassene langs fjellfoten komme i gang.

Sikker trasé

Arbeidet Veidekke har foran seg er omfattende, og forholdene knapt sammenlignbare med noe på fastlandet. Fjell og is, og knapt noe annet.

Traseen over breen fram til Marthabreen, til det som like gjerne kan bli hetende Camp Martha, starter ved Svea Nord på Höganäsbreen.

Veidekke har brukt tråkkemaskin og bulldoser til å gjøre den ti kilometer lange traseen over breene sikker. Farlige bresprekker er pakket med snø og hardtråkket med bulldoseren. Traseen er i tillegg tett merket med oransje stikker for å hindre at noen roter seg inn i farlig område.

Gjennom Svea Nord

All transport til og fra anleggsområdet vil etter hvert skje gjennom Svea Nord-gruva. Hovedstollen blir transporttunnel for Lunckefjell-gruva.

Alt av tunge maskiner og kjøretøy vil imidlertid bli transportert over breene.

Roy Are Hanssen er ansvarlig for Lunckefjell-prosjektet i Store Norske. Han forteller at det gjenstår noen få titalls meter med sammenfrosne steinmasser i fjellfoten før det er mulig å spasere fra Svea Nord-gruva ut på Marthabreen. Innen midten av mai skal det etter planen være mulig.

Vei ferdig i august

Ifølge Jostein Nordstrøm i Veidekke vil den tre kilometer lange veien over Marthabreen være kjørbar i løpet av august.

Da starter arbeidet med daganlegget til gruva og påhugget i Lunckefjellet.

Kort tid etter at arbeidet startet mandag ble det avsluttet mens skredfaren i fjellsiden over anleggsområdet ble undersøkt.

Arbeidet er nå i gang, og fredag ble utstyr til campen transportert over breen fra Höganäs.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!