Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Arbeiderpartiet går inn for Lunckefjell

Geologer i Store Norske på befaring i det aktuelle området ved Lunckefjellet, hvor det vil bli bygd en vei over Marthabreen, i bakgrunnen. FOTO: Birger Amundsen

Arbeiderpartiet går inn for Lunckefjell

– Det var et rungende ja til Store Norske og til gruvedrift i Lunckefjell under vårt gruppemøte mandag ettermiddag, sier Ingrid Heggø, Aps industripolitiske talsmann.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.12.2011 kl 14:22

Heggø er medlem av Stortingets næringskomite, og sier at kun et lite mindretall stemte imot av de 64 representantene som var samlet mandag.

– Vi må følge opp det som står i svalbardmeldinga fra 2009. Arbeiderpartiet har gitt mange signaler om at vi vil fortsette kulldriften på Svalbard. Jeg er glad for at vi med et ja til Lunckefjell står for det vi tidligere har sagt, understreker hun.

En viktig beslutning

Det var VG som sent mandag kveld brakte nyheten om beslutninga i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad, sier at beslutninga betyr mye for Store Norske.

– Det betyr også mye for arbeidsplassene. Et positivt vedtak betyr at vi kan beholde kompetansen i selskapet, som ellers ville stått i fare, sier han.

Bort fra MD

Store Norske har i månedsvis ventet på at Miljøverndepartementet (MD) skulle avgjøre søknaden om gruvedrift i Lunckefjell, nord for dagens Svea Nord-gruve.

Utålmodigheten har vært stor, uten at MD har villet ta noen avgjørelse. Nå ligger saken ikke lenger på bordet til miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Avgjøres i januar

– Under gruppemøtet var alle enige i at det har tatt alt for lang tid i MD, og at søknaden for Store Norske burde vært avgjort for lenge siden, sier Ingrid Heggø.

– Jeg forventer at regjeringen behandler saken før nyttår, og at den kommer opp i Stortinget tidlig på nyåret, fortsetter hun.

Heggø berømmer innsatsen til lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

– Hun har virkelig stått på for dette, og gjort en fantastisk flott jobb, sier Heggø.

Etter hva Svalbardposten forstår vil en behandling før nyttår bety at regjeringen behandler saken denne uken. Og videre at det er et solid flertall i regjeringen for videre kulldrift på Svalbard.

Det vil det også være når Stortinget tar den endelige avgjørelsen i januar en gang.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!