Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Arabisk «prinsesse» får ikke fly til Svalbard

Slik ser det ut inne i Royal Jets Gulfstream G300-fly. FOTO: Royal Jet

Arabisk «prinsesse» får ikke fly til Svalbard

En styrtrik, arabisk kongelig ville fly til Longyearbyen i privatfly sist helg. Men Sysselmannen satte foten ned.

Tekst:

Publisert:

I et 13-seters luksusfly, ville Sjeika Moza Tahnon Al-Nahajan fly fra Abu Dhabi, via britiske Isle of Man og videre til Svalbard sist helg. Sjeika Moza er gift med Sjeik Hamdan Bin Mubarak Al-Nahajan, en nær slektning av presidentfamilien som styrer De forente arabiske emirater.


Diplomatisk turist

Sjeiken er også leder for luksusflyselskapet Royal Jet med base i Abu Dhabi, et av landets sju stater. Det var med et fly fra dette selskapet Sjeika Moza skulle fly til Svalbard, i et privat følge på til sammen sju personer.

Som medlem av den arabiske kongefamilien, har Sjeika Moza diplomatpass. Dermed regnes hun som diplomat, og bagasjen hennes skal for eksempel ikke fortolles eller undersøkes av andre land.

I søknaden fra Royal Jet understrekes det at turen er ikke-diplomatisk, og at formålet er turisme og sightseeing.


Stoppet av loven

Den private luksusturen til Arktis, måtte imidlertid avlyses. Motorferdselsforskriften for Svalbard viser nemlig ingen nåde, heller ikke for arabiske kongelige. Forskriften forbyr flygninger til og fra øygruppa dersom formålet er turisme og sightseeing.

«Sysselmannen anser din planlagte flyreise til ikke å være blant det som tillates i forskriften. Formålet med reisen er heller ikke av en slik art at det kan gis unntak», skriver Sysselmannen i avslaget.

Avslaget kan ankes til Direktoratet for naturforvaltning, men det er det liten vits i, siden reisen skulle vært foretatt sist helg.

Det er ikke kjent om Sjeika Moza kom til Longyearbyen med vanlig rutefly, eller om hun droppet Svalbard fra sin reiserute. Etter planen skulle hun fly videre til Reykjavik etter å ha besøkt Longyearbyen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!