Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Arabisk «prinsesse» får ikke fly til Svalbard

Slik ser det ut inne i Royal Jets Gulfstream G300-fly. FOTO: Royal Jet

Arabisk «prinsesse» får ikke fly til Svalbard

En styrtrik, arabisk kongelig ville fly til Longyearbyen i privatfly sist helg. Men Sysselmannen satte foten ned.

Tekst:

Publisert:

I et 13-seters luksusfly, ville Sjeika Moza Tahnon Al-Nahajan fly fra Abu Dhabi, via britiske Isle of Man og videre til Svalbard sist helg. Sjeika Moza er gift med Sjeik Hamdan Bin Mubarak Al-Nahajan, en nær slektning av presidentfamilien som styrer De forente arabiske emirater.


Diplomatisk turist

Sjeiken er også leder for luksusflyselskapet Royal Jet med base i Abu Dhabi, et av landets sju stater. Det var med et fly fra dette selskapet Sjeika Moza skulle fly til Svalbard, i et privat følge på til sammen sju personer.

Som medlem av den arabiske kongefamilien, har Sjeika Moza diplomatpass. Dermed regnes hun som diplomat, og bagasjen hennes skal for eksempel ikke fortolles eller undersøkes av andre land.

I søknaden fra Royal Jet understrekes det at turen er ikke-diplomatisk, og at formålet er turisme og sightseeing.


Stoppet av loven

Den private luksusturen til Arktis, måtte imidlertid avlyses. Motorferdselsforskriften for Svalbard viser nemlig ingen nåde, heller ikke for arabiske kongelige. Forskriften forbyr flygninger til og fra øygruppa dersom formålet er turisme og sightseeing.

«Sysselmannen anser din planlagte flyreise til ikke å være blant det som tillates i forskriften. Formålet med reisen er heller ikke av en slik art at det kan gis unntak», skriver Sysselmannen i avslaget.

Avslaget kan ankes til Direktoratet for naturforvaltning, men det er det liten vits i, siden reisen skulle vært foretatt sist helg.

Det er ikke kjent om Sjeika Moza kom til Longyearbyen med vanlig rutefly, eller om hun droppet Svalbard fra sin reiserute. Etter planen skulle hun fly videre til Reykjavik etter å ha besøkt Longyearbyen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!