Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Applauderte BBC-serien om Svalbard

Mary-Ann Dahle er en av ti svalbardianere som blir fokusert på i BBC-serien «Ice Town: Life on the Edge», som vises på kanalen BBC Earth hver mandag framover. FOTO: BBC/Christopher Engås

Applauderte BBC-serien om Svalbard

Longyearbyens befolkning satte pris på de to første episodene i BBC sin dokumentarserie om verdens nordligste bysamfunn.

British Broadcasting Corporation (BBC) tilbragte over sju måneder til sammen i Longyearbyen fra i fjor høst til i vår. Resultatet er dokumentarserien «Ice Town: Life on the Edge» som blir vist på kanalen BBC Earth hver mandag framover.

Søndag var det nesten helt fullt i kulturhuset da TV-selskapet viste de to første av ti episoder til befolkningen i Longyearbyen.

– Kjempereklame

Serien har fulgt livene til ti av byens innbyggere over tid. En av de som har blitt fotfulgt av TV-folkene er Mary-Ann Dahle, som eier og driver Mary-Anns Polarrigg i Sjøområdet. Etter å ha sett de første to episodene er hun svært imponert over resultatet.

– Det er kjempereklame for Svalbard, sier hun og ler.

Spektakulære bilder av svalbardnaturen og ikke minst det særegne lyset vi omgir oss med i store deler av året, har en sentral plass i serien. I tillegg er det lagt mye vekt på det som skiller svalbardsamfunnet fra resten av verden. At det ikke finnes trær her på grunn av permafrosten, at folk har med seg våpen ut i terrenget, og ikke minst den konstante isbjørnfaren, blir behørig omtalt, særlig i den første episoden. I denne episoden er det mye introduksjon av stedet, og posisjonen til Svalbard på det internasjonale kartet.

Mye humor

Foruten Mary-Ann, fokuserer de første to episodene på Icepeople-redaktør Mark Sabbatini, Christine og Graham Ireland, Benjamin Vidmar og ikke minst Claudia og Wiggo Antonsen. Sistnevnte er en meget sterk karakter i serien, og bidrar helt naturlig med mange utsagn som vekket lattermusklene hos de frammøtte i kulturhuset søndag. Wiggo elsker å fortelle dramatiske historier til turistene, og det kommer klart fram.

BBC viser ikke bare det som kan knyttes til den råe svalbardnaturen. Også hverdagsliv er på agendaen. Mange fikk seg en god latter da Ben Vidmar fikk hjelp av Claudia Antonsen til å steke meitemark, og etterpå sto på torget og delte ut smaksprøver av sine kjeks fylt med «lekkerbiskene».

Redde for «karen» sin

Mary-Ann Dahle liker ikke spesielt godt å se seg selv på TV, men skjønner hvorfor folk synes det er underholdende å følge med på livet i Longyearbyen.

– Jeg har i alle fall vært ærlig, og gjort mitt beste for å fortelle om livet her på polarriggen. Jeg tar ikke meg selv så høytidelig heller, sier hun.

Til tider kunne det bli slitsomt å ha kamerafolk rundt seg i mange timer i slengen, og hun merket at da BBC-folkene dro, så gikk ofte lufta ut av henne.

– Tror du serien vil bety noe for Polarriggen, og hotellet du driver?

– Nei du, det vet jeg ikke. Det var noen som sa at jeg ikke kom til å få mannlige gjester heretter. I serien snakket jeg jo om samlingen av isbjørnpeniser som jeg har, og at menn vil være redd for å komme hit i frykt for å miste «karen» sin og havne i samlinga, flirer Mary-Ann som skal få med seg absolutt alle episoder.

– Vi har kanalen i baren, så det blir TV-stund hver mandag framover, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Mange var nysgjerrige på hvordan folkene og byen ble framstilt i serien. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!