Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Åpnet ulovlig gatekjøkken

Det nye gatekjøkkenet holder til i en lastebil som etter planen skal stå fast parkert i sjøområdet. Lokalstyret sier det startet opp uten nødvendige tillatelser. FOTO: Geir Barstein

Lokalstyret reagerer:

– Åpnet ulovlig gatekjøkken

Kebabsjappa i Sjøområdet har ikke fått tillatelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2015 kl 02:54

Longyearbyen lokalstyre (LL) har ikke gitt grønt lys til etableringen av gatekjøkkenet KGB take away kebab, som i dag startet matservering fra en parkert lastebil ved bilvasken i Sjøområdet.

– Vi fikk aldri noen formell søknad, og har ikke hatt annet enn telefoner og mailkorrespondanse med vedkommende. Her er det mange ting som ikke er gjort, sier LLs administrasjonssjef Lars Ole Saugnes til Svalbardposten.

– Jeg ble overrasket over at de plutselig åpnet. Vi har ingenting imot matservering, men det må skje i lovlige former, legger han til.

Sjøområdet, hvor gatekjøkkenet har planer om å stå fast parkert, er ikke regulert for servicenæring.

«Det spiller ingen rolle om du skal servere eller bare selge over disk. Det er kun sentrumsområdene som er avsatt til denne typen næring», opplyser LL i et brev til innehaveren, datert 23. juni i år.

Det er mulig å få dispensasjon fra kravene gitt i delplanen, men LL sier de aldri har mottatt noen søknad.

– Vi har ikke gitt klarsignal til å drive i dette området. Vi ønsker ikke denne type aktivitet der nede, sier Saugnes.

Russiske Aleksei Kapustianskii, innehaveren av gatekjøkkenet, sier han trodde tillatelsene for oppstart var i orden.

– Takk for at du ringte. Jeg trodde alt var greit, men skal sjekke med lokalstyret med en gang, sier han.

Det er foreløpig ikke klart hva LL gjør videre i saken.

– Vi har myndighet til å pålegge at ulovlig virksomhet avvikles, men jeg må snakke med juristen før jeg kan si noe om hva som skjer videre, sier administrasjonssjef Saugnes.

Svalbardposten har søkt bekreftelse på om gatekjøkkenet varslet Mattilsynet før oppstart, slik reglene krever, men så langt uten hell.

– Jeg fikk vite om denne saken i dag. Det kan hende at det er meldt inn uten at jeg vet det, men jeg skal sjekke når jeg er tilbake på jobb i morgen, sier Bjørn Leif Paulsen i Mattilsynet, en inspektør med Svalbard som ansvarsområde.

– Det er ikke lenger slik at du må forhåndsgodkjennes, men det er en meldeplikt. Og så er det innehaverens ansvar å påse at lokalene lever opp til lovverket når vi kommer på inspeksjonsrunder, legger han til.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å komme i kontakt med Hilde Haug, stedfortredende sjef for Mattilsynets Troms og Svalbard-avdeling, for ytterligere informasjon.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!