Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpnet pengesekken

Leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening og lokalstyreleder Christin Kristoffersen fikk tirsdag beskjed om at justisminister Grete Faremo ønsker å støtte satsingen på næringslivet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpnet pengesekken

Justisminister Grete Faremo gir 800.000 kroner til næringsutvikling i Longyearbyen.

Denne uken var Grete Faremo på sitt første besøk i Longyearbyen etter at hun ble svalbardminister i 2011.

– Jeg har hatt ønske om å komme hit siden jeg ble justis­- og beredskapsminister. Nå passet det bra, og jeg vet jo at dette er det beste tidspunktet å komme hit på. Det er viktig for meg å få en oppdatering på viktige saker, slik at jeg har et godt kunnskapsgrunnlag til arbeidet med 2014-budsjettet, sier Faremo.

Tema for besøket var beredskap og næringsutvikling. Tirsdag hadde ministeren møte med Longyearbyen lokalstyre (LL) og lokalt næringsliv. Da kunne hun røpe at Justisdepartementet sammen med Innovasjon Norge og Nærings- og handelsdepartementet, gir 800.000 kroner til en strategisk næringsanalyse for Longyearbyen.


Arktisk hovedstad

Det er lokalstyreleder Christin Kristoffersen og leder Terje Aunevik i Svalbard Næringsforening svært glad for.

– Jeg føler vi får anerkjennelse for at næringslivet er viktig, sier Aunevik.

Han forteller at næringsanalysen skal handle om hvordan Longyearbyen kan gjøres til arktisk hovedstad. Arbeidet skal ha et 30-årsperspektiv.

Sist uke ble det klart at byen får inntil 200 millioner kroner til havn over Nasjonal transportplan (se sak neste side).

– Infrastruktur er viktig for aktivitet, og vi ser at flyplassen, Unis og fiberkabelen har skapt aktivitet i byen, sier Aunevik.

Faremo mener at Longyearbyen som arktisk hovedstad er en modig og god ambisjon.

– Når man ser på ressursene i denne delen av verden, og på klima­endringene, vil dette området få oppmerksomhet. Det må vi ta med videre, sier hun.


Jobber med energi

Tirsdag var Faremo på omvisning på Energiverket. LL har blitt pålagt å rense utslippene fra Energiverket, noe som vil koste flere titalls millioner kroner. Samtidig jobber LL, lokalpolitikere og Unis for å bygge et nytt energiverk med CO2-rensing, noe som vil kreve støtte fra staten.

– Vi har en god dialog med lokalstyret når det gjelder Energiverket. Det er ikke riktig av meg å snakke budsjett nå. Dette er store spørsmål, sier Faremo.

– Kan satsingen på havn gå ut over støtte til energiverk?

– Når vi skal få statsbudsjettet til å gå sammen, må helheten gå opp. Men det er ikke slik at når det bevilges penger over Nasjonal transportplan, så vil umiddelbart andre lide av det, sier Faremo.


Viktig beredskap

Et av hovedtemaene under Faremos besøk var redningsberedskapen på øygruppen. En beredskap som regjeringen har besluttet å styrke. De har bevilget midler til to store redningshelikoptre på Svalbard fra 2014, mot ett stort og ett lite som i dag. Denne måneden ble det skrevet kontrakt for ny sysselmannsbåt.

– Jeg synes vi har kommet langt når vi får to store helikoptre. Det er viktig å ha gode redningsressurser på Svalbard, sier Faremo.

Det er Lufttransport som har fått kontrakt på å fly for Sysselmannen fra 2014 til 2020. Lufttransport stiller selv med to Super Puma-helikoptre, i motsetning til på fastlandet der staten stiller med redningshelikoptre. Staten jobber nå med å skaffe nye helikoptre på fastlandet som skal erstatte dagens Sea King. Målet er at alle fastlandets helikoptre skal være skiftet ut innen 2020.

– Vil staten kjøpe inn helikoptre til Svalbard også, som en del av denne prosessen?

– Det blir for langt fram å si om Svalbard skal få en annen ordning enn i dag, svarer Faremo.

Les også:

Åpnet pengesekkenMinisteren kommer

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!