Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpnet mini-utstilling

Konservator Sander Solnes forteller Johnny Mæland (t.v.) og Jens Olav Sæter om innholdet i monteren på Hopen. FOTO: Christopher Engås

Åpnet mini-utstilling

Tre år etter at planleggingen startet, åpnet Svalbard Museum sin til nå mest avsidesliggende utstilling.

Hopen ble formelt oppdaget av hvalfangeren Thomas Marmaduke med skipet «Hopewell» i 1613. Fra begynnelsen av forrige århundre var det en del overvintringer av fangstfolk på øya, og den meteorologiske stasjonen ble i sin tid bygget av tyskerne under andre verdenskrig.

– Det sier seg selv at det er mye verdifull historie her, sier konservator Sander Solnes.

Øke forståelse

Under Sysselmannens julebesøk til Hopen, jobbet Solnes med å ferdigstille en monter i stasjonsbygningen. For tre år siden ble det vedtatt å lage en slik utstilling her, men slett ikke for at flest mulig skulle få se gjenstandene.

– Formålet med utstillingen er først og fremst å øke forståelsen for kulturminnene på øya for de som er stasjonert her. For i huset, og rundt omkring i terrenget på Hopen er det mange ting som er verd å ta vare på, sier Solnes.

På Hopen er det fire fangsthytter. Den eldste ble oppført så tidlig som i 1908.

Nazi-minner

En del gjenstander på Hopen er tatt inn til Longyearbyen for restaurering. I år fikk imidlertid stasjonen tilført museale gjenstander fra Svalbard Museum. Solnes danderte hyllene med gjenstander fra Hopen under besøket, derav flere som er dekorert med hakekors.

Et gammeldags barometer fra da tyskerne drev værstasjonen, noen fat og deler av en granat utgjør krigsobjektene i monteren. Foruten dette ble det stilt ut en selvskuddkasse, og en del av det sovjetiske Tupolev-flyet som styrtet i fjellveggen på øya i august 1973.

– Interessant

Da prosjektet startet opplevde Svalbard Museum en motvilje på stasjonen. De som var stasjonert på Hopen ville ikke gi fra seg gjenstander av museal interesse. Dette har nå gitt seg, og gjenstandene i monteren fungerer etter intensjonen, mener meteorologfullmektig Martin Arntsen.

– Det er mange gamle ting her på stasjonen, som man får et slags eierskapsforhold til. Men jeg synes monteren er interessant, og jeg mener den helt åpenbart gjør oss mer oppmerksom på kulturminneverdiene rundt oss, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!