Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpnet mini-utstilling

Konservator Sander Solnes forteller Johnny Mæland (t.v.) og Jens Olav Sæter om innholdet i monteren på Hopen. FOTO: Christopher Engås

Åpnet mini-utstilling

Tre år etter at planleggingen startet, åpnet Svalbard Museum sin til nå mest avsidesliggende utstilling.

Tekst:

Publisert:

Hopen ble formelt oppdaget av hvalfangeren Thomas Marmaduke med skipet «Hopewell» i 1613. Fra begynnelsen av forrige århundre var det en del overvintringer av fangstfolk på øya, og den meteorologiske stasjonen ble i sin tid bygget av tyskerne under andre verdenskrig.

– Det sier seg selv at det er mye verdifull historie her, sier konservator Sander Solnes.

Øke forståelse

Under Sysselmannens julebesøk til Hopen, jobbet Solnes med å ferdigstille en monter i stasjonsbygningen. For tre år siden ble det vedtatt å lage en slik utstilling her, men slett ikke for at flest mulig skulle få se gjenstandene.

– Formålet med utstillingen er først og fremst å øke forståelsen for kulturminnene på øya for de som er stasjonert her. For i huset, og rundt omkring i terrenget på Hopen er det mange ting som er verd å ta vare på, sier Solnes.

På Hopen er det fire fangsthytter. Den eldste ble oppført så tidlig som i 1908.

Nazi-minner

En del gjenstander på Hopen er tatt inn til Longyearbyen for restaurering. I år fikk imidlertid stasjonen tilført museale gjenstander fra Svalbard Museum. Solnes danderte hyllene med gjenstander fra Hopen under besøket, derav flere som er dekorert med hakekors.

Et gammeldags barometer fra da tyskerne drev værstasjonen, noen fat og deler av en granat utgjør krigsobjektene i monteren. Foruten dette ble det stilt ut en selvskuddkasse, og en del av det sovjetiske Tupolev-flyet som styrtet i fjellveggen på øya i august 1973.

– Interessant

Da prosjektet startet opplevde Svalbard Museum en motvilje på stasjonen. De som var stasjonert på Hopen ville ikke gi fra seg gjenstander av museal interesse. Dette har nå gitt seg, og gjenstandene i monteren fungerer etter intensjonen, mener meteorologfullmektig Martin Arntsen.

– Det er mange gamle ting her på stasjonen, som man får et slags eierskapsforhold til. Men jeg synes monteren er interessant, og jeg mener den helt åpenbart gjør oss mer oppmerksom på kulturminneverdiene rundt oss, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!