Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpnet igjen

Godkjenner: Brannsjef Jan Olav Sæter stengte frøhvelvet for besøkende i mars i fjor. Nå tillater han igjen gjester i hvelvet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpnet igjen

Brannvesenet tillater Statsbygg å ha med gjester inn i frøhvelvet, men maks fire av gangen.

Tekst:

Publisert:

Tidligere i år fikk Statsbygg gjennomført en analyse av brannrisikoen i frøhvelvet, og foreslo flere tiltak for å bedre brannsikkerheten til besøkende. Tiltakene er så gode at brannvesenet nå har åpnet hvelvet for besøk igjen. Det til tross for at brannvesenet i utgangspunktet satte krav til nødutgang, noe Statsbygg ikke kommer til å lage.

– Det blir gjort mange tiltak som gjør at sikkerheten er på et akseptabelt nivå. Det er Statsbygg som er ansvarlig for sikkerheten hele veien, og nå blir det gode rutiner, sier brannsjef Jan Olav Sæter.


Sikrer bedre

I mars i fjor satte han en stopper for all besøksvirksomhet til frøhvelvet, fordi brannsikkerheten var for dårlig. Statsbygg klagde på avgjørelsen og utarbeidet brannrisikoanalysen. Den foreslår blant annet at maks fire gjester kan besøke hvelvet av gangen, at fluktmasker skal benyttes av besøkende, og at to personer skal være ansvarlige for sikkerheten og assistere gjestene. I tillegg foreslår Statsbygg å montere slukkeanlegg i elektriske tavler i lageret.

– Vi har hatt befaring med Statsbygg, og med de tiltakene som etableres nå, ivaretas sikkerheten for de som blir med inn. Statsbygg får etablert gode rutiner, og vi har en god dialog med dem. Da er målsettingen oppnådd fra vår side, sier Sæter.


– Viktig

Statsbygg har ansvaret for selve frøhvelvet, mens NordGen har ansvar for frøene som lagres der. Det er de som håndterer besøkende, hovedsakelig representanter fra land som ønsker å legge frø i hvelvet, media og politikere.

– For dem var det viktig å få dette på plass igjen. Det er vi fornøyde med at vi har fått til. Vi har hatt en god dialog med brannvesenet og har funnet en løsning som alle parter kan leve med, sier eiendomsforvalter Bente Næverdal i Statsbygg.

Hun forteller at alle sikkerhetstiltakene nå er gjennomført.

– Det eneste vi mangler er det automatiske slokkeutstyret. Det skal monteres i løpet av sommeren, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!