Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpnet igjen

Godkjenner: Brannsjef Jan Olav Sæter stengte frøhvelvet for besøkende i mars i fjor. Nå tillater han igjen gjester i hvelvet. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpnet igjen

Brannvesenet tillater Statsbygg å ha med gjester inn i frøhvelvet, men maks fire av gangen.

Tekst:

Publisert:

Tidligere i år fikk Statsbygg gjennomført en analyse av brannrisikoen i frøhvelvet, og foreslo flere tiltak for å bedre brannsikkerheten til besøkende. Tiltakene er så gode at brannvesenet nå har åpnet hvelvet for besøk igjen. Det til tross for at brannvesenet i utgangspunktet satte krav til nødutgang, noe Statsbygg ikke kommer til å lage.

– Det blir gjort mange tiltak som gjør at sikkerheten er på et akseptabelt nivå. Det er Statsbygg som er ansvarlig for sikkerheten hele veien, og nå blir det gode rutiner, sier brannsjef Jan Olav Sæter.


Sikrer bedre

I mars i fjor satte han en stopper for all besøksvirksomhet til frøhvelvet, fordi brannsikkerheten var for dårlig. Statsbygg klagde på avgjørelsen og utarbeidet brannrisikoanalysen. Den foreslår blant annet at maks fire gjester kan besøke hvelvet av gangen, at fluktmasker skal benyttes av besøkende, og at to personer skal være ansvarlige for sikkerheten og assistere gjestene. I tillegg foreslår Statsbygg å montere slukkeanlegg i elektriske tavler i lageret.

– Vi har hatt befaring med Statsbygg, og med de tiltakene som etableres nå, ivaretas sikkerheten for de som blir med inn. Statsbygg får etablert gode rutiner, og vi har en god dialog med dem. Da er målsettingen oppnådd fra vår side, sier Sæter.


– Viktig

Statsbygg har ansvaret for selve frøhvelvet, mens NordGen har ansvar for frøene som lagres der. Det er de som håndterer besøkende, hovedsakelig representanter fra land som ønsker å legge frø i hvelvet, media og politikere.

– For dem var det viktig å få dette på plass igjen. Det er vi fornøyde med at vi har fått til. Vi har hatt en god dialog med brannvesenet og har funnet en løsning som alle parter kan leve med, sier eiendomsforvalter Bente Næverdal i Statsbygg.

Hun forteller at alle sikkerhetstiltakene nå er gjennomført.

– Det eneste vi mangler er det automatiske slokkeutstyret. Det skal monteres i løpet av sommeren, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!