Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpnet hvelvet for gjester

Landbruksminister Lars Peder Brekk (t.v.) og Cary Fowler, sjef for Global crop diversity trust inne i hvelv 2. FOTO: Torill Ustad Stav

Åpnet hvelvet for gjester

Landbruksminister Lars Peder Brekk og direktør Cary Fowler i Global crop diversity trust ledet an under besøket i Frøhvelvet under ettårsmarkeringen torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2009 kl 15:56

– Jeg pleier å spøke med at Noahs ark er plassert på Svalbard. Dette hvelvet er et av de viktigste framtidsretta prosjektene Landbruksdepartementet har ansvar for, sier landbruksminister Lars Peder Brekk.

Det er Landbruks- og matdepartementet som forvalter Svalbard globale frøhvelv.

Et års suksess

For første gang siden åpningsarrangementet i fjor fikk utenforstående komme inn i hvelv to, hvor frøprøver fra hele verden ligger beskyttet i permafrosten.

De rundt 70 deltakerne på seminaret «Frozen seeds in a frozen mountanin» fikk en kort introduksjon til hvelvets historie av Fowler og frøhvelvkoordinator Ola Westengen, mens Lars Peder Brekk ønsket gjestene velkommen.

– I dag feirer vi et år med suksess, sier Brekk.

Riskorn

Den japanske kunstneren Mitsuaki Watanabe ga kunstverket sitt «The seed 2009» i gave til frøhvelvet som feiret ettårsdag torsdag.

– Jeg ble overrasket da jeg oppdaget at mange frøsorter kan forsvinne, og vil fortelle om dette i min kunst, sier Watanabe i det han avduker skulpturen, formet som et stort riskorn.

Inn i hvelvet

Gjestene ble delt inn i to grupper for besøk i hvelvet etter tur, og fikk i et lite fem-minutt lov til å gå fritt blant boksene.

– Det var kjempegøy å se at representanten for den amerikanske frøbanken fant igjen sine frøbokser inne i hvelvet, smiler Brekk.

Under markeringen torsdag ble 90.000 nye frø båret ned i hvelvet. dermed er det totale antallet frøprøver i hvelv to nærmere 500.000.

Cary Fowler forteller om sikkerhetstiltakene i frøhvelvet, med blant annet landbruksminister Lars Peder Brekk som tilhører. På bordet ligger kunstverket til Mitsuaki Watanabe, formet som et riskorn. 

 

Last ned vedlegg

brekk_fowler.jpg

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!