Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpnet hvelvet for gjester

Landbruksminister Lars Peder Brekk (t.v.) og Cary Fowler, sjef for Global crop diversity trust inne i hvelv 2. FOTO: Torill Ustad Stav

Åpnet hvelvet for gjester

Landbruksminister Lars Peder Brekk og direktør Cary Fowler i Global crop diversity trust ledet an under besøket i Frøhvelvet under ettårsmarkeringen torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2009 kl 15:56

– Jeg pleier å spøke med at Noahs ark er plassert på Svalbard. Dette hvelvet er et av de viktigste framtidsretta prosjektene Landbruksdepartementet har ansvar for, sier landbruksminister Lars Peder Brekk.

Det er Landbruks- og matdepartementet som forvalter Svalbard globale frøhvelv.

Et års suksess

For første gang siden åpningsarrangementet i fjor fikk utenforstående komme inn i hvelv to, hvor frøprøver fra hele verden ligger beskyttet i permafrosten.

De rundt 70 deltakerne på seminaret «Frozen seeds in a frozen mountanin» fikk en kort introduksjon til hvelvets historie av Fowler og frøhvelvkoordinator Ola Westengen, mens Lars Peder Brekk ønsket gjestene velkommen.

– I dag feirer vi et år med suksess, sier Brekk.

Riskorn

Den japanske kunstneren Mitsuaki Watanabe ga kunstverket sitt «The seed 2009» i gave til frøhvelvet som feiret ettårsdag torsdag.

– Jeg ble overrasket da jeg oppdaget at mange frøsorter kan forsvinne, og vil fortelle om dette i min kunst, sier Watanabe i det han avduker skulpturen, formet som et stort riskorn.

Inn i hvelvet

Gjestene ble delt inn i to grupper for besøk i hvelvet etter tur, og fikk i et lite fem-minutt lov til å gå fritt blant boksene.

– Det var kjempegøy å se at representanten for den amerikanske frøbanken fant igjen sine frøbokser inne i hvelvet, smiler Brekk.

Under markeringen torsdag ble 90.000 nye frø båret ned i hvelvet. dermed er det totale antallet frøprøver i hvelv to nærmere 500.000.

Cary Fowler forteller om sikkerhetstiltakene i frøhvelvet, med blant annet landbruksminister Lars Peder Brekk som tilhører. På bordet ligger kunstverket til Mitsuaki Watanabe, formet som et riskorn. 

 

Last ned vedlegg

brekk_fowler.jpg

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!