Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpnet hvelvet for gjester

Landbruksminister Lars Peder Brekk (t.v.) og Cary Fowler, sjef for Global crop diversity trust inne i hvelv 2. FOTO: Torill Ustad Stav

Åpnet hvelvet for gjester

Landbruksminister Lars Peder Brekk og direktør Cary Fowler i Global crop diversity trust ledet an under besøket i Frøhvelvet under ettårsmarkeringen torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2009 kl 15:56

– Jeg pleier å spøke med at Noahs ark er plassert på Svalbard. Dette hvelvet er et av de viktigste framtidsretta prosjektene Landbruksdepartementet har ansvar for, sier landbruksminister Lars Peder Brekk.

Det er Landbruks- og matdepartementet som forvalter Svalbard globale frøhvelv.

Et års suksess

For første gang siden åpningsarrangementet i fjor fikk utenforstående komme inn i hvelv to, hvor frøprøver fra hele verden ligger beskyttet i permafrosten.

De rundt 70 deltakerne på seminaret «Frozen seeds in a frozen mountanin» fikk en kort introduksjon til hvelvets historie av Fowler og frøhvelvkoordinator Ola Westengen, mens Lars Peder Brekk ønsket gjestene velkommen.

– I dag feirer vi et år med suksess, sier Brekk.

Riskorn

Den japanske kunstneren Mitsuaki Watanabe ga kunstverket sitt «The seed 2009» i gave til frøhvelvet som feiret ettårsdag torsdag.

– Jeg ble overrasket da jeg oppdaget at mange frøsorter kan forsvinne, og vil fortelle om dette i min kunst, sier Watanabe i det han avduker skulpturen, formet som et stort riskorn.

Inn i hvelvet

Gjestene ble delt inn i to grupper for besøk i hvelvet etter tur, og fikk i et lite fem-minutt lov til å gå fritt blant boksene.

– Det var kjempegøy å se at representanten for den amerikanske frøbanken fant igjen sine frøbokser inne i hvelvet, smiler Brekk.

Under markeringen torsdag ble 90.000 nye frø båret ned i hvelvet. dermed er det totale antallet frøprøver i hvelv to nærmere 500.000.

Cary Fowler forteller om sikkerhetstiltakene i frøhvelvet, med blant annet landbruksminister Lars Peder Brekk som tilhører. På bordet ligger kunstverket til Mitsuaki Watanabe, formet som et riskorn. 

 

Last ned vedlegg

brekk_fowler.jpg

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!