Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpnet hvelvet for gjester

Landbruksminister Lars Peder Brekk (t.v.) og Cary Fowler, sjef for Global crop diversity trust inne i hvelv 2. FOTO: Torill Ustad Stav

Åpnet hvelvet for gjester

Landbruksminister Lars Peder Brekk og direktør Cary Fowler i Global crop diversity trust ledet an under besøket i Frøhvelvet under ettårsmarkeringen torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2009 kl 15:56

– Jeg pleier å spøke med at Noahs ark er plassert på Svalbard. Dette hvelvet er et av de viktigste framtidsretta prosjektene Landbruksdepartementet har ansvar for, sier landbruksminister Lars Peder Brekk.

Det er Landbruks- og matdepartementet som forvalter Svalbard globale frøhvelv.

Et års suksess

For første gang siden åpningsarrangementet i fjor fikk utenforstående komme inn i hvelv to, hvor frøprøver fra hele verden ligger beskyttet i permafrosten.

De rundt 70 deltakerne på seminaret «Frozen seeds in a frozen mountanin» fikk en kort introduksjon til hvelvets historie av Fowler og frøhvelvkoordinator Ola Westengen, mens Lars Peder Brekk ønsket gjestene velkommen.

– I dag feirer vi et år med suksess, sier Brekk.

Riskorn

Den japanske kunstneren Mitsuaki Watanabe ga kunstverket sitt «The seed 2009» i gave til frøhvelvet som feiret ettårsdag torsdag.

– Jeg ble overrasket da jeg oppdaget at mange frøsorter kan forsvinne, og vil fortelle om dette i min kunst, sier Watanabe i det han avduker skulpturen, formet som et stort riskorn.

Inn i hvelvet

Gjestene ble delt inn i to grupper for besøk i hvelvet etter tur, og fikk i et lite fem-minutt lov til å gå fritt blant boksene.

– Det var kjempegøy å se at representanten for den amerikanske frøbanken fant igjen sine frøbokser inne i hvelvet, smiler Brekk.

Under markeringen torsdag ble 90.000 nye frø båret ned i hvelvet. dermed er det totale antallet frøprøver i hvelv to nærmere 500.000.

Cary Fowler forteller om sikkerhetstiltakene i frøhvelvet, med blant annet landbruksminister Lars Peder Brekk som tilhører. På bordet ligger kunstverket til Mitsuaki Watanabe, formet som et riskorn. 

 

Last ned vedlegg

brekk_fowler.jpg

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!