Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner Polarjazz og utstilling

Dronningkunst: Dronning Sonja og Kjell Nupen under arbeidet med prosjektet «Tre reiser - tre landskap». FOTO: Rolf M. Aagaard/Det kongelige hoff

Åpner Polarjazz og utstilling

Dronning Sonja kommer til Longyearbyen i januar med egne bilder og for å åpne Polarjazz.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.11.2012 kl 08:35

– For oss er det stort at dronningen vil åpne Polar­jazzen. Det er uvant for oss også, vi er ikke vant til den typen oppmerksomhet og vet ikke hvilke krav det stiller til oss. Det er med litt undrende spenning vi mottar budskapet, men det er fantastisk flott at hun vil komme, sier festivalsjef Lasse Stener Hansen.

Polarjazz åpner offisielt 31. januar. Dronningen markerer starten på det som blir den 15. festivalen.


Artister klare

– Kan du røpe noen av artistnavnene?

– Vi hadde egentlig håpet Mari Boine ville åpne festivalen, men det er ikke bekreftet. Det som er bekreftet er Madcon, Kari Bremnes, Sivert Høyem, jazzbandet Babylon Brothers og John Olav Nilsen & Gjengen, sier Hansen.

Han forteller at siden festivalen har et lite jubileum, har de forsøkt å få opp noen av artistene som har vært mest aktuelle tidligere år.

– Nå vet vi at dronningen er svært glad i jazz. Det har vi ikke så mye av på festivalen lenger, men noen alibier er det, og vi håper hun også blir fornøyd med dem som kommer, sier Hansen.


Egen utstilling

Dronningen skal også delta ved åpningen av utstillingen «Tre reiser - tre landskap» i Galleri Svalbard.

– Det er veldig hyggelig at hun har takket ja til å komme. Vi gleder oss veldig, sier galleribestyrer Jan Martin Berg.

Utstillingen består av 24 dyptrykk utført av dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Trykkene er et ledd i etableringen av dronningens kunststipend, the Queen Sonja Nordic Art Award, og vises nå for første gang i Norge.

Dronning Sonjas arbeider tar utgangspunkt i fotografier hun har tatt på Svalbard, der landskap er tema. Fotografiene er overført til polymerplate og bearbeidet i dyptrykk av dronningen selv.

For Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl er arbeidene en videreføring av egen tematikk og teknikk, der landskapet står sentralt.


Kunstnersamarbeid

Samarbeidet mellom de tre har også resultert i en omfangsrik bok. Den gir en innføring i grafikkens verden, men beskriver også prosessen rundt prosjektet «Tre reiser - tre landskap».

Både Opdahl og Nupen har tidligere hatt utstillinger i Galleri Svalbard, og i 2006 vant Opdahl konkurransen om å lage jubileumskunstverket i forbindelse med at Longyearbyen markerte sitt 100-årsjubileum.

Sist dronning Sonja var i Longyearbyen, var i 2006, nettopp dette jubileet. Da var både hun og kong Harald i byen, og sto blant annet for den offisielle åpningen av forskningsparken.


Stoppet av forkjølelse

Dronningen var også invitert til operafest på Huset i 2008. Hun takket ja, men måtte trekke seg i siste liten på grunn av en kraftig forkjølelse.

Det var lokalstyreleder Christin Kristoffersen som inviterte dronningen nordover denne gangen.

Programmet for dronningbesøket utarbeides av Det kongelige hoff, Sysselmannen, Polarjazz og Longyearbyen lokalstyre (LL).

Endelig program vil bli publisert etter nyttår, ifølge LL.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!